Prilis suche klobasy



host - 142.162 (?) 
6.11.2012 22:21, zobrazeno: 57910x

DObry den, temat uzeni klobas je tu nekolik zadne me vsak plne neodpovedelo.

Problem : jiz 2x jsem udil klobasy a vzdy jsou prilis suche, konzistence sekane, klobasy se v udirne casto hned orosi, zkousel jsem maso i krajet na kostky aby byli vetsi kusy tucneho, problem to vyresilo jen castecne.Nevim kde delam chybu jestli pri zpracovani nebo pri uzeni, jedna se o zdenou udirnu, kterou asi hodinu roztapim a pote udim 6-8 h pri 60 stupnich, uzene maso je v poradku jen klobasy porad jako drt

  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.11.2012 22:57

Do jemně mletého libového (spojky) se přidává studená voda. Klobásy jsou pak šťavnatější. Druhou možností je, že jste přidal málo tučné vepřové Nmyslim si, že by za 6 hodin při 60 stupních klobásy výrazněji vyschly.nebo z nich vytekl tuk.

      
host - 142.162 (?), 6.11.2012 23:43

Tucneho je dost, schvalne jsem druhy pokus delal pouze z bucku, vodu jsem take pridal, myslim ze chyba bude nekde v michani nebo v uzeni ze tuk z klobas vytece, kdyz porovnam kupovane vs tyto tak ty domaci se ani nedaji ohrat max snist studene ktere necham jeste vysusit, protoze je to takova drt bez stavy

         
host - 226.182 (?), 7.11.2012 16:53

Zdravím, do spojky (libové maso) dávám hodně studenou vodu(je v ní ledová tříštˇ).Voda tvoří 1/2 objemu spojky.Spojka se musí dobře propracovat, cca 40min.Do vyhřáté udírny klobásy dávám na 45min při teplotě 80C a poté teplotu stáhnu na 60-70C.Po 4-5 hod jsou hotové.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz  

            
host - 130.4 (?), 7.11.2012 19:39

Chtěl bych se zeptat, ty klobásy po vyuzení mají jakou konzistenci, je to jakoby tam byly zrnka rýže? Maso by bylo jako nespojený?

   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 7.11.2012 21:11

Může být problém v teploměru. Mám dřevěnou udírnu, bimetalový teploměr je v kovovém pouzdře. Zdálo se mi, že mi z masa vyteklo moc tuku a váhový úbytek byl také značný.  Vzala jsem digitální teploměr se sondou na vpichování do masa, nechala volně viset  a ejhle, rozdíl přes dvacet stupňů - ten bimetalový v tom kovovém pouzdře měl velkou setrvačnost (muselo se nejdřív ohřát to mosazné pouzdro) a v momentě, když se přiložilo, tak jsem si myslela, že se udí na šedesát stupňů, no a v udírně bylo přes osmdesát...Takže než jsem na toto přišla, tak jsme měli trochu zcvrklé klobásy a poněkud vyškvařené a černé maso.

      
host - 130.4 (?), 7.11.2012 22:41

To může být taky tou teplotou, se vlastně vyškvaří, ale já nepoužívám teploměr,  ruka mi stačí a odhad v ohni, nemí být moc velký.

      
host - 224.49 (?), 7.11.2012 22:46

20 je velmi vela. Taky teplomer je k nicomu.

         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 7.11.2012 23:47

Však už ho nepoužívám, ta sonda na kabelu je lepší, reaguje okamžitě...

            
host - 142.162 (?), 8.11.2012 21:52

Konzistence je takova jako ta ryze viz foto, myslim si ze chyba je uz pri zpracovani stejne tak pri uzeni kdy se klobasy jak nekdo psal "pochcijou"


zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika