Nahořklé maso z nové udírny
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.183 (?) 10.12.2008 18:24
pro andy... jsem 168.167... chápu tvou připomínku, ale dubové dřevo přidávám do demižonů se slivovicí a dubovým dřevem jsem už také udil. Žádnou kyselost jsem nikdy nepozoroval. Proto nevěřím, že je dubové dřevo příčinou kyselosti uzeného masa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.1 (?), 26.12.2008 9:41
Pavle,
při shlédnutí fotek udírny jsem si všiml černého pruhu pod vstupem do komínu.Jsou to kondenzované hořké páry a dehet, které se sráží i na mase což potom způsobuje onu hořkost.
Řešení vidím v odvedení splodin zespodu uďáku, aby veškerý kouř nešel přes maso.Bylo by vhodné zvýšit akumulaci tepla, aby jste nemusel tolik topit.
Sám jsem si postavil takto řešenou zděnou udírnu a topím jen suchým!!! bukovým dřevem.Při mnou používanou technologií uzení spálím maximálně 30ks polínek - ne polen.
S výsledky jsem nadmíru spokojem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.186 (?), 29.12.2008 17:42
já jsem do loňského roku udil v komíně. Maso na povrchu nikdy nebylo černé - barva byla vždy červená, vyuzená šunka nesmí špinit, říkával děda!!! Dehet se usazoval na stěnách komína. Udíme suchý buk, mokrý dehtuje. Snažil jsem se vždy udit studeným kouřem něco mezi 30 - 50 St. Letos jsem musel udit v nezatepleném plechovém sudu. Roura od kamínek měla 1, 5 m víko na sudu má díry. První den jsem měl teplotu kouře asi jenom 25 St, teplota nešla zvednout. Po 12 hodinách jsem měl maso lehce černě očouzené a kouř nepronikl do svaloviny. Druhý den jsem zkrátil rouru na 80 cm, teplota se zvedla na 50 St. a utěsnil otvory ve víku. Topil jsem suchým bukem a použil jsem čtvrt kýble namočených pilin. Po 12 hodinách bylo maso s klobáskama totálně zadechtované nejvíce na tyčkách, které byly umístněny nejvýše. Tyto šunky s klobáskama byly evidentně studější a tím pádem se na nich usadilo více dehetu. Klobásky se museli oloupat a pak byly jakž takž ke konzumaci - stejně jsou nahořklé. Maso bylo po nakrájení hořké - nepoživatelné. A tak jsem se rozhodl vykartáčovat šunky ve vařící vodě - všechen dehet zmizel a teď máme nahnědlé, chuťově excelentní šunky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.215 (?), 25.1.2009 10:42
hoj. no já jsem udil v takovej rozličnejch udírnách a pastavbách, že se to nedá ani popsat, ale že bych mněl kdy hořké maso, tak ne. Naložím jak se má, vzvjesím do udírny (dřevěná, cihlová, plátěná) a topím. dřevo s kůrou mi taky nikdy neudělalo žádnou neplechu. Topeniště musí hořet, né fajrovat. Dle mého názoru je lépe větší oheň přidusit, nežli na uhlíky cpát nové. Již po hodině uzení je jasné, jak to dopadne, jeli maso oblečené do tmavého, vlhkého, hořkého je to konec. Udírna z věci za 300 000 tis. udírnu nedělá. U vás se sešlo několik faktorů na jednou a to je fatální. Jsou již popsány. Za dopoledne postavte dřevěnou udírnu, zatopte a výsledek se dostaví. Budeli vše v pořádku postavte podobnou třeba i ve sklepě a budete spokojen vy i rodina.
Kdo se bojí sere v síni. Viktor
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.13 (?), 25.1.2009 12:58
nevím jak ví ale i otec aděda udilí v dřevenych skříni, bukem a švestkou
nikdy nemělí maso dechtove, ja jsemsi postavíl taky sílnou s plechu a dopatsem jak vi aš mi kamarad řekl oblošji dřevem ze vnítř.a bylo po problemu bez chuti po dechtu to je celí problem pozor na dřevo níkdy ne dub, ani jabloň. aby se dařílo nashle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 214.234 (?), 25.1.2009 17:42
pro 132.13.
V posledních letech udím jen jabloňovým dřevem, po masu se vždy jen zapráší a nikdo si nestěžuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.190 (?), 26.1.2009 18:43
Dobrý den omlouvam se za velké zpoždění ale byl jsem zaneprázdněn jinými ukoly.
hořkokyselá chutˇˇje pryč po výměně topeniště za stará kamna a zateplení kouřovodu a kolena do udírny
bohužel jsem oba kroky provedl najednou takže mne čeká ještě jeden nebo více pokusů
podle vnitřního stavu kouřovodu(napečený dehet) je asi příčina zde
gumové těsnění jsem vyměnil za skelnou šňůru již v předchozíchpokusech ale to nepomohlo
ještě to musím vychytat ale teď už věřím že to bude fungovat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|