Nahořklé maso z nové udírny
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?) 30.11.2008 20:50
Tak jsem včera zabil dva čuníky a dnes naložil na uzené, teď právě pročítám debatu a vidím, že je tu pár nejasností.Maso jsem obalil v soli a narovnal co možná bez mezer do polévaného hrnce.Běbem třech dní převařím vodu a maso zatížené velkou dlažební kostkou zaliji, toť celá věda.Bude uloženo v místnosti s teplotou kolem pěti stupňů a zrát.Během tohoto procesu sleduji stav láku, dá se snadno dle zkušenosti poznat kdy je proces zrání u konce, obvikle 4 až 5 týdnů. Maso jsem vždy dle rad strýce-řezníka dával na noc do studené vody, druhý den před uzením prohřál ve vodě teplé a pak po okapání věšel do vyhřáté udírny, fungovalo to, tak nemám důvod cokoli měnit.Udírnu mám klasickou řeznickou, tedy bez topného kanálu, ohniště pod masem.Pod maso vkládám pečící plechy z vyřazené el. trouby, které na uzení plním vodou, okapávající štáva z masa se tak nepálí.Udím tak 6 až 8 hodín, s tím, že boky, tedy maso se špekem vyndám dříve.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 29.11.2008 23:36
Děkuji za vysvětlení zas nevím nic.Jarda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 30.11.2008 8:41
To jsem se zase toho dověděl.Umíte to normálně vysvětlit?.Umím mnoho věcí ale tady mi to makovice doslova nebere.A možná nejenom mě.Jinak já nepotřebuji lákovat 3-4 týdny jak mi radíte po 7-10dnech udím.Vy mi píšete kdybych nakládal maso týden jako vy tak bych se nenamáhal s nástřikem a nakládal3-4 týdny. Co tím chtěl básník říci?Vždyť ten nástřik urychluje prosolení.proč to dělám s nástřikem?Já 6.12.08 budu nakládat maso tak jsem se chtěl něčemu ještě přiučit ale vidím že se budu držet svých osvěčených zaručených postupů.Jarda
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 30.11.2008 20:50
Tak jsem včera zabil dva čuníky a dnes naložil na uzené, teď právě pročítám debatu a vidím, že je tu pár nejasností.Maso jsem obalil v soli a narovnal co možná bez mezer do polévaného hrnce.Běbem třech dní převařím vodu a maso zatížené velkou dlažební kostkou zaliji, toť celá věda.Bude uloženo v místnosti s teplotou kolem pěti stupňů a zrát.Během tohoto procesu sleduji stav láku, dá se snadno dle zkušenosti poznat kdy je proces zrání u konce, obvikle 4 až 5 týdnů. Maso jsem vždy dle rad strýce-řezníka dával na noc do studené vody, druhý den před uzením prohřál ve vodě teplé a pak po okapání věšel do vyhřáté udírny, fungovalo to, tak nemám důvod cokoli měnit.Udírnu mám klasickou řeznickou, tedy bez topného kanálu, ohniště pod masem.Pod maso vkládám pečící plechy z vyřazené el. trouby, které na uzení plním vodou, okapávající štáva z masa se tak nepálí.Udím tak 6 až 8 hodín, s tím, že boky, tedy maso se špekem vyndám dříve.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 1.12.2008 12:37
Já mám asi jinou konzistenci masa, neboť mě plave, proto ta dlažebka, nebo kus mramorové desky, nebojte to maso to nevymačká.Po naložení před uzením maso vždy omyji ve studené vodě, no a aby mi v klidu vydrželo do druhého dne, tak jej v té vodě nechám.Nikdy jsem nad tím ani nepřemýšlel, prostě naučený rituál, který udělám večer před uzením a ráno druhý den už se věnuji pouze roztopení udírny, maso jde do vody teplé, tak na hodinku a po prohřátí udím.Za těch 25 let co se s tím mažu, jsem si také mnohé vyzkoušel, abych nakonec zůstal u zavedeného standartu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 1.12.2008 19:13
Milý pane Vysloužil.Prosím vysvětlete mi: Já maso z láku neoplachuju až tou horkou vodoudo do níž je hodím aby se prohřálo. Samozřejmě nezahřívám ve studené. Tak jak Vy to vlastně děláte?Před zahřátím vložím maso do trubkového obinadla zn.Pruban.Do čeho prosím to maso vkládáte?Potom :a nakrájené jsou kolečka.Jaká kolečka?To mu také moje makovice nerozumí.A poslední: Bůčky teda ne ty vydrží tvar ohnutého hranolu.Co to zase je? Jakého hranolu to jsem ještě nevidě i neslyšel.Nemám IQ tykve ale nevím co to všechno znamená.Asi žiji úplně někde jinde.Nechci reagovat konfrontačně ale když už něco napíši tak to musí být srozumitelné.Vy si mysíte že to co tady píšete že je dostatečně pro laiky srozumitelné? Jarda
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 77.39 (?), 1.12.2008 21:35
Omlouvám se, jestli je to nesrozumitelné.
Já maso neoplachuju (studenou jako p.Kohoutek) - (maso se opláchne) až tou horkou vodou, v níž maso ohřívám.
Pruban = pružná bandáž, takový ten obvaz, co se třeba natáhne na hlavu nebo na ruku či nohu. Je to taková bavlněná síťovitá hadice. Nahrazuji tím řeznickou síťku na rolšunky.
Když krájíte kouli z kterékoli strany nebo vajíčko napříč na plátky, mají tvar kolečka. Je to úhledné.
Jaký tvar mají bůčky, když je vyudíte? Jako takový plactý hranol, trochu ohnutý. Líp to popsat neumím. Bůčky do průbanu běžně nedávám, kulovitý tvar by nezískaly. Někdy jsem je tedy do prubanu dával,, když jsem vykostěné bůčky rozřízl naplacato, rozevřel jako knihu, potřel prátem a sroloval do rolky. Vznikla docela zajímavá mozaika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|