Nahořklé maso z nové udírny
|
|
|
|
host - 174.190 (?) 30.11.2008 1:07
-mnoho lidí udí pouze dubem-vynikají
prosím pana,, pege" aby mi napsal co konkrétně, dle jeho názoru zjedná nápravu
zároveň bych prosil pana Vysloužila o vysvětlení,,osmotických tlaků"
prosím laicky mé vzdělání bylo orientováno jiným směrem
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 174.190 (?), 30.11.2008 1:07
-mnoho lidí udí pouze dubem-vynikají
prosím pana,, pege" aby mi napsal co konkrétně, dle jeho názoru zjedná nápravu
zároveň bych prosil pana Vysloužila o vysvětlení,,osmotických tlaků"
prosím laicky mé vzdělání bylo orientováno jiným směrem
|
|
|
|
|
|
|
pege - Bronzový Zahrádkář (51) - 87.142 (?), 30.11.2008 9:47
Skuste ucpat komín na výstupu z topeniště tak aby při otevřených dvířkách neměl velký tah ale zároveň nekouřil.Ohniště je doufám bez přístupu spodního vzduchu a mělo by být z šamotu, aspoň spodek aby se udržel žhavý popel(lépe se topí).Sekundární vzduch nechte otevřený, pokud by rozfoukával příliš oheň tak stačí kouskem plechu ho nasměrovat nad oheň.Tímto docílíte toho že většina dehtu(aj.)shoří a zbytek se naředí čímž se omezí kondenzace, produkce kouře se sice sníží ale bude to určitě stačit.Ta klapka nad udírnou může při malé netěsnosti spůsobit vykouření celé místnosti, měla by být u ohniště.
Dub je podle literatury a jiných zdrojů spolu s bukem na uzení nejvhodnější, známý zas preferují peckoviny které se mně moc neosvědčily, rychleji hoří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.65 (?), 2.12.2008 16:24
Panu Chem. Alimu : O uzení hovězího psal 28.11. host 135.138 v tématu Domácí klobásy. Bylo to zajímavé. S pozdravem Libuše
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 3.12.2008 10:11
Milá Libuše, moc Vám děkuji, opět jste posílila moji mlsnost :-)
Díky za informaci!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.66 (?), 10.12.2008 12:03
Dubové dřevo obsahuje třísloviny, takže se k uzení nehodí. Kouř z něj je kyselý, takže pak i maso.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 10.12.2008 12:22
Vážení přátelé, dovolte mi několik postřehů:
Pokud by opravdu mohlo za kyselost dubové dřevo, potom by nebylo vhodné ani na sudy pro víno či slivovici (a ono je velice vhodné)
Pro původního tazatele mám jednu radu: postavte si novou udírnu a budete mít po starostech. Ušetříte spoustu času a peněz.
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 10.12.2008 13:31
Pro 168.167: Kolega nad vámi nepsal, že kyselost způsobuje dubové dřevo přímo, ale kouř z něho, a to je rozdíl. Navíc, sudy pro barrique nebo whisky jsou sice z dubu, ale není dub jako dub. Zpravidla se používá dub bílý, a to ještě jen z několika vyhlášených oblastí (balkánu, Francie, USA), a to právě kvůli obsahu těch kterých tříslovin. Hodit dubové poleno do udírny (které tam navíc opravdu nepatří) opravdu není to samé jako vyrobit dubový fermentační sud.
|
|
|
|
|
|
|
|