Zdravím, to se nedá tak jednoduše říci.Záleží z jakého materiálu je udírna (dřevěná, zděná).Udírna se musí před vložením masa rozehřát a vysušit.U dřevěné je to o hodně dříve jak u zděné.Zděná po roztopení a rozehřátí lépe drží teplotu.Se zděnou nemám zkušenost.Mám uzák dřevěný.Roztápím ho 1-1,5hod.podle počasí suchým měkkým dřevem.Spálím cca 1/2 až 3/4 přepravky od zeleniny.Na roztopení uzáku je buku škoda.Na uzení používám suchý buk, kterého spálím cca stejné množství.Udím 10-12hod.Každá udírna je jiná.Je to třeba vyzkoušet.rpstylle@seznam.cz
Díky, každá informace dobrá. Udírna je dřevěná. Kostra ze smrk. hranolů a stěny z 20mm palubek (smrkových). Udit budu na javoru. Jako houslař mám přístup k perfektním, suchým odřezkům.
Ještě bych se chtěl zeptat, je opravdu tak kriticky důležité mít sklon u toho potrubí? Nedalo by se to třeba dohonit dobrým tahem komína? Nevím totiž, jak to vyřešit. Vše je koncipováno na pravé úhly.
Zdravím, ty odřezky jsou jen nějaká slabá prkénka?Pokud ano tak budou hořet jak papír a bude docela složité uhlídat teplotu v uzáku.
Kouřovod by nějaký spád mít měl.Čím méně pravých uhlů na kouřovodu, tím lépe.Já mám kouřovod dlouhý 1500mm s vnitřní šířkou kameninové roury 125mm s jedním kolenem a spádem 7cm.Komín u uzáku je pro odvod kouře.V uzáku by se neměl válet, ale plynule odcházet pryč.Udírna nemá mít dokonalé spalování jako kotel. rpstylle@seznam.cz