Množství dřeva na jednu várku?



Radek.P - (36) - 183.41 (?)
1.2.2020 15:22

Zdravím, ty odřezky jsou jen nějaká slabá prkénka?Pokud ano tak budou hořet jak papír a bude docela složité uhlídat teplotu v uzáku.

Kouřovod by nějaký spád mít měl.Čím méně pravých uhlů na kouřovodu, tím lépe.Já mám kouřovod dlouhý 1500mm s vnitřní šířkou kameninové roury 125mm s jedním kolenem a spádem 7cm.Komín u uzáku je pro odvod kouře.V uzáku by se neměl válet, ale plynule odcházet pryč.Udírna nemá mít dokonalé spalování jako kotel. rpstylle@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 93.92 (?), 31.1.2020 8:21, zobrazeno: 2995x

Zdravím, mohl by mi, prosím, někdo poradit, kolik dřeva je zapotřebí na jedno, asi 8-hodinové uzení? Díky

P.S. - Běžná velikost topeniště - 40×30×30, almara asi 80×80×130, roura 125mm - 2m dlouhá, uzení 60-80°C

   
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 31.1.2020 12:32

Zdravím, to se nedá tak jednoduše říci.Záleží z jakého materiálu je udírna (dřevěná, zděná).Udírna se musí před vložením masa rozehřát a vysušit.U dřevěné je to o hodně dříve jak u zděné.Zděná po roztopení a rozehřátí lépe drží teplotu.Se zděnou nemám zkušenost.Mám uzák dřevěný.Roztápím ho 1-1,5hod.podle počasí suchým měkkým dřevem.Spálím cca 1/2 až 3/4 přepravky od zeleniny.Na roztopení uzáku je buku škoda.Na uzení používám suchý buk, kterého spálím cca stejné množství.Udím 10-12hod.Každá udírna je jiná.Je to třeba vyzkoušet.rpstylle@seznam.cz 

      
host - 93.92 (?), 31.1.2020 17:37

Díky, každá informace dobrá. Udírna je dřevěná. Kostra ze smrk. hranolů a stěny z 20mm palubek (smrkových). Udit budu na javoru. Jako houslař mám přístup k perfektním, suchým odřezkům.

Ještě bych se chtěl zeptat, je opravdu tak kriticky důležité mít sklon u toho potrubí? Nedalo by se to třeba dohonit dobrým tahem komína? Nevím totiž, jak to vyřešit. Vše je koncipováno na pravé úhly.

         
Radek.P - (36) - 183.41 (?), 1.2.2020 15:22

Zdravím, ty odřezky jsou jen nějaká slabá prkénka?Pokud ano tak budou hořet jak papír a bude docela složité uhlídat teplotu v uzáku.

Kouřovod by nějaký spád mít měl.Čím méně pravých uhlů na kouřovodu, tím lépe.Já mám kouřovod dlouhý 1500mm s vnitřní šířkou kameninové roury 125mm s jedním kolenem a spádem 7cm.Komín u uzáku je pro odvod kouře.V uzáku by se neměl válet, ale plynule odcházet pryč.Udírna nemá mít dokonalé spalování jako kotel. rpstylle@seznam.cz

            
host - 93.92 (?), 2.2.2020 8:03

No, jsou tam i slabší prkýnka, ale i odpad z frézování větších kusů, jsou to takový briketky. Kromě toho budu mít i nějaký ovocný špalky.

Co se týče vedení kouře, tak to bude docela výzva, topeniště má vývod rovně, k tomu dvě 1m roury a 90° koleno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika