Kameninová roura je protažená na kraj podezdívky a dozděna do středu uzáku.Nad tímto komínkem mám plechovou vanu naplněnou pískem, písek je i na dně udírny.Slouží k vsakování omastku.Vana je o 6cm menší na každé straně.Je zde proto, aby se teplý kouř rozprostíral po udírně zhruba stejně.Ptejte se, rpstylle@seznam.cz
dobrý den, taky jsme udili, ale nevíme co jsme udělali špatně měli jsme maso černé jako uhel. jak to že všichni ho máte tak krásně červené? prosím o radu.
Podle mého názoru je to málo předehřátá udírna.Musí být před uzením dokonale vysušená.Já dřevěnou udírnu roztápím 1-2hod. před uzením (podle počasí).Maso může být také černé nedokonale spalovaným dřevem (dehtováním),špatným odvodem kouře nebo špatným dřevem.Já maso vkládám do úplně suchého uzáku ve kterém je 45min 80C, poté udím na 60-70C 8-10hod.Před vložením masa do uzáku ho rozvlažím v teplé vodě 80C na 45min.Nechám okapat a osuším.Topím bukem a olší bez kůry (dřevo je suché).V topeništi je slabý plamen.Komínek uzáku mám pootevřený.Jde z něj málo voňavého kouře (nehulí jak parní lokomotiva). rpstylle@seznam.cz
miroslav partl - Bronzový Zahrádkář (90) - 35.166 (?),25.11.2012 21:09
Musím souhlasit. I když udím pouze ovocným dřevem (jablko, meruňka, třešeň) zásadně s kůrou, protože jsem lenošnej se s kůrou otravovat. Myslím, že to asi bude hlavně špatným tahem a dehtováním. Z udírny se opravdu nemusí kouřit jako z lokomotivy.
Zdravím, pokud máte kouřovod nad zemí tak to tím může být.Je lepší udělat bednění nebo ho obezdít a dát tam např. písek.Já mám kouřovod kameninovou rouru obalenou izolací (rotaflex) a je zahrnutý hlínou cca 15cm pod zemí.Je to v pohodě.rpstylle@seznam.cz
Kameninová roura je protažená na kraj podezdívky a dozděna do středu uzáku.Nad tímto komínkem mám plechovou vanu naplněnou pískem, písek je i na dně udírny.Slouží k vsakování omastku.Vana je o 6cm menší na každé straně.Je zde proto, aby se teplý kouř rozprostíral po udírně zhruba stejně.Ptejte se, rpstylle@seznam.cz