Maso není dost proleželé
|
|
|
|
host - 115.122 (?) 13.5.2016 0:46
Pro prosolení, je hlavně důležité solení "nasucho" aspoň 7-9 dnů pro kusy o váze cca 3/4kg, nejlépe nasolit směsí soli a česneku - 20 gr soli a 20 gr. prolisovaného česneku na 1 kg masa, tuto pastu vetřít do masa, uložit do lednice do nádoby při +/- 1 cca 3 st. stupních Celsia,/teploměr stojí 50 kč/,přikrývám alobalem, pak nejlépe rozkrojit jeden kus napůl a hned vidíte jak je maso prosoleno, také upéct krátce plátek na pánvi není na škodu, když je maso kvalitní, je to voňavá chutná záležitost, je-li maso stejně zbarvené i uvnitř, můžeme zalít lákem /nedočkavci do udírny/-opět 20 gr.soli na litr nepřevařené vody /= 2%/.Dodržíte-li teplotu a použijete vychlazený lák, tak není třeba měnit, kdyby se začalo "něco" nezvyklého dít, rychle s masem do udírny, ale trvá li zápach, tak investici oželet, neriskovat a začít až to přebolí znovu a lépe :D
PS maso při zalévání není třeba omývat, růžové zabarvení láku nevadí, zato pěna ano.pro milovníky slané chuti stačí 25 gr, jak na maso tak do láku, více už zcela potlačí chuť masa a cítíte jen slanost.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.198 (?), 8.6.2014 21:42, zobrazeno: 11879x
ahoj,
naložil jsem maso, kýtu a bůček, krasný kousky asi 1-1,2kg, nejprve nasucho 3 dny a pak do láku 50g soli na 1 litr vody, lák jsem cca 1 x týdně měnil a mám to tak dané v lednici při teplotě 7°C. Takto naložené to mám už 6 týdnů a po nakrojení není maso vůbec proležené. Asi 2-3 cm pod povrch je maso krásně růžové a pak už tmavé až nazelenalé. Mohl by mě někdo ze zkušenějších uzenářů poradit co jsem mohl udělat špatně? Děkuji za všechny rady. Lukáš
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.95 (?), 8.6.2014 23:08
Z pohledu normálně vařící ženské bych řekla málo soli a teplo. V horní vrstvě sůl působila, proto maso zrůžovělo, pokud je uvnitř zelené, tak bych ho osobně tedy nejedla :-(( Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.254 (?), 20.4.2016 13:20
k nití? pane jo. Jde vidět že se vyznáte. Ovšem ne v nakládání masa.
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.254 (?), 20.4.2016 13:21
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.254 (?), 20.4.2016 13:27
vysoký obsah soli. Při velmi vysokém obsahu soli nedochází k osmoze ale k utlumení. 50g na litr je nesmysl. zhovadilost. Pokud chcete mít maso růžové je potřeba týden před uzenním přidat mletý cukr do láku. Stačí na polévkové lžíce. A 3 dny před uzením pak zvýšit teplotu na 10 max 12 stupnů. myslím kde při této teplotě necháte maso dozrát. chyba kterou jste uělal je ta, že v lednici byla teplota nižší než 7 stupnů. a výměná láku každý týden je další nesmysl. Protože pak opět dochází k narušení zrání masa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 20.4.2016 16:21
Dávám 20-22g soli na kilo masa.Naloženo 2-3 dny nasucho, poté zalévám převařeným a dobře vychlazeným lákem.Na litr vody 50-60g soli.Uloženo při 3-5C.rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.122 (?), 13.5.2016 0:46
Pro prosolení, je hlavně důležité solení "nasucho" aspoň 7-9 dnů pro kusy o váze cca 3/4kg, nejlépe nasolit směsí soli a česneku - 20 gr soli a 20 gr. prolisovaného česneku na 1 kg masa, tuto pastu vetřít do masa, uložit do lednice do nádoby při +/- 1 cca 3 st. stupních Celsia,/teploměr stojí 50 kč/,přikrývám alobalem, pak nejlépe rozkrojit jeden kus napůl a hned vidíte jak je maso prosoleno, také upéct krátce plátek na pánvi není na škodu, když je maso kvalitní, je to voňavá chutná záležitost, je-li maso stejně zbarvené i uvnitř, můžeme zalít lákem /nedočkavci do udírny/-opět 20 gr.soli na litr nepřevařené vody /= 2%/.Dodržíte-li teplotu a použijete vychlazený lák, tak není třeba měnit, kdyby se začalo "něco" nezvyklého dít, rychle s masem do udírny, ale trvá li zápach, tak investici oželet, neriskovat a začít až to přebolí znovu a lépe :D
PS maso při zalévání není třeba omývat, růžové zabarvení láku nevadí, zato pěna ano.pro milovníky slané chuti stačí 25 gr, jak na maso tak do láku, více už zcela potlačí chuť masa a cítíte jen slanost.
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 13.5.2016 7:33
U nás už všichni nastřikujem lák stříkačkou, nic neočicháváme, nic nepřekrajujeme a předem nepečeme.Za 3-4 dny udíme a klidně si dáme s klasikama chuťovou soutěž.Ne aby jste se urazil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|