Lovecký a Turistický salám



host - 52.129 (?)
26.5.2012 8:22

Hlavně že člověk žije ve falešný iluzi že jí maso a tedy zdravě..hlavně tam dát pragandu a ještě si na tom pochutnávat, v životě bych to do domácích uzenin a že je dělám často, nedal! I bůček nákladám minimálně na 2 týdny do nálevu s normální solí. Do salámu není vůbec potřeba žádnou takovou s***** dávat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
host - 121.7 (?), 22.1.2012 10:44

OK.

přední hovězí jsem namlel na 3mm průměru, bůček a sádlo na 4mm. Pak přidám směs koření na lovečák 10,5 g na 1kg díla a 22g pragandy na kilo díla. Pořádně jsem to ručně prohnětl a naplnil do předem namočených střev a pověsil ve špajzu kde je chladno na týden vysychat. Potom na 8 hodin do udírny na 40°C a salám byl hotov. Maso bylo čerstvé, ne mražené a to je vše. Kořenící směs už je namíchaná a tak celkem není co zkazit. Jeden řezník mi řikal, že si mám akorát dát bacha aby se mi salám "nepochcal"(abych ho v udírně nepřehřál a nevyteklo sádlo). Vysychání v době do uzení je lepší v mírném průvanu. Dal jsem ochutnat pár známým a každej by hned štangli koupil.Možná budu dělat i Vysočinu a Turisťák, maso koupím v Polsku v akci. Tak možná na jaře udělám z bílého lamina malou sušičku tak na deset salámů, ve které bude dole malý ventilátorek z počítače napájený nabíječkou na mobil. Vstup i výstup překryju jemnou sítí proti hmyzu. Pak dám fotky sem na web.

Jarda

                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 22.1.2012 11:21

díky Jardo za všechny, jak jednoduché a chutné... jakou máš teplotu ve špajzu?

                  
host - 248.40 (?), 22.1.2012 16:44

Jardo, můžeš ještě doplnit a podělit, kolik se zhruba vleze do jednoho střeva? Děkuji Robin

                     
Jarda-XXL - (40) - 121.7 (?), 25.1.2012 20:23

Chlapi,

u mě ve špajzu je 8°C a do střeva se nacpe skoro kilo díla.

Jarda

                     
host - 108.254 (?), 26.1.2012 15:13

Musí se také přidávat nějaká startovací kultura? Nebo stačí jenom maso a koření? Dík Brrouk

                     
Jarda-XXL - (40) - 121.7 (?), 28.1.2012 18:38

Já jsem žádnou startovací kultůru nedával.

Jarda

                     
host - 52.129 (?), 26.5.2012 8:22

Hlavně že člověk žije ve falešný iluzi že jí maso a tedy zdravě..hlavně tam dát pragandu a ještě si na tom pochutnávat, v životě bych to do domácích uzenin a že je dělám často, nedal! I bůček nákladám minimálně na 2 týdny do nálevu s normální solí. Do salámu není vůbec potřeba žádnou takovou s***** dávat.

                     
host - 46.9 (?), 7.2.2013 10:38

zajímalo by mne, jakou ten chudák salám má barvu (vyblité zelí!!!)

a hlavně jak by jsi bez pragandy (která se míchá v urč. poměru s kuchyň.solí!!!dělal např už v roce 1930 " Pražskou šunku "...jaro 

                     
host - 9.96 (?), 13.2.2013 21:23

Dělám si domácí uzeniny bez rychlosoli.Není třeba ji tam dávat je to spíš ke škodě.Barvu má stejnou.Kdybych to tam dával, nemá to smysl dělat.To je levnější to koupit.

                     
host - 225.191 (?), 14.9.2013 0:00

No nevěřím tomu, že uzeniny s Pragandou a bez ní mají stejnou barvu to je holý nesmysl. Zkoušel jsem udělat šunku bez Pragandy a byla dobrá jen se šátkem na očích prostě hnusný šedý maso chuťově naprosto totožná jako když se přidá trocha pragandy a šunka je krásně růžovoučká. Pěkně to je vidět když se dělá svíčková a maso je našpikované špekem takže na řezu kolem toho špeku je cca 1cm maso růžové jak nasálo rychlosůl. Už se mi i staloi to, že host v restauraci reklamoval svíčkovou s tím, že maso je uprostřed syrové (po 2,5 hod varu) viděl kousek růžový a hned si myslel, že je syrové :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika