Lovecký a Turistický salám



host - 0.146 (?)
14.11.2015 6:54

muj děda byl řezník dělal řemeslo do 81 let od pěti let jsem mu pomahal delali  jsme parky klobasy a salamy salamy vyrobené v prosinci vysely na pudě v prunanu a když jsme mu o josefa šly blahopřat přinesl salam a byl jak uherak problém měl v tom že mu to chodily krast chlapi ze vsi s tyčkama to víte v hospodě mu za to zaplatily utratu dozvídam se to od lidí po letech a v dobrem na něj vzpomínají a mají radost když jsem pozemky a tradici po něm obnovil akorat mne mrzí že se nedochovaly jeho sešity s jeho recepty a některe nařadí zbyla mi jen sekyra a kolíbka firmy mrázek slaný a když udělam klobasy objedu znamé ve vsi a vonavé na švestce uzené rozdavam s blahopřaním a když mi vidí v řeznické kamizole vzpomínají jako děda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 91.249 (?), 29.4.2015 21:04

Přesně tak já nakládám na 3 týdny. koření si mícham sám žádna chemie čí jiné hlouposti

salam
salam
                  
host - 248.211 (?), 17.4.2012 17:08

Pánové, v případě, že někdo bude chtít vyzkoušet tak si určitě dejte pozor, aby jste nedopadli jak já - dal jsem naplněné štangle do špajzu na 4 dny uzrát, ale teplota asi nebyla optimální - je tam cca 12st.  C - což v konečném důsledku se projevilo tím, že salám jde do kytek - bohužel. Tedy pozor na správnou teplotu zrátí!!!crying

Robin

                     
host - 68.105 (?), 18.9.2015 2:03

Robine, prosim te, jake davas koreni do lovecaku?Bydlim v Canade a neco se da sehnat u polaka Pavla.

Marne jsem se pokousel o rady na ruznych webech ale nic.

Delam si chleba z kvasku, rohliky a housky, syr,klobasy-konecne jsem dodelal udirnu-zkratka pochoutky, ktere tady nejsou a nebudou, a pamet z mladi, je previt

diky moc 

borek

                     
host - 185.138 (?), 20.9.2015 20:09

Nejsem Robin, ale maloobchodně to prodává herold 100g za 62,-CZK.

                     
host - 30.200 (?), 9.5.2018 9:11

Ahoj od Heroldu jsem utekl jejich směsi jsou samé ečka

                     
host - 110.126 (?), 13.11.2015 19:32

Ahoj všem 

koukám na ty příspěvky a zdá se mi, že ne všechny jsou opravdu seriózní, ale to je věcí autorů, Recept na turistický salám je jednoduchý.

20 kg vepřového libového masa

10 kg hovězího zadního i předního

5 kg řemenového sádla - špeku

Koření na 1kg:

Sůl - 25gr

Dusičnan draselný - 0,5 gr (půl gramu!)

1 gr česneku

3 gr bílého pepře

1/4 gr kmínu

1/4 gr koriandru

1 lžička cukru

---------------------------------

Maso se nakrájí na kostky nasolí směsí soli, dusičnanu a cukru. Dva dny nechá ležet v lednici.Pak se namele na desce s otvory 3-4 mm. A nechá ležet den, pak se přimíchá koření a naplní do obalů. Leží den. Další den udíme cca 2-3 hodiny jen středně teplým kouřem, vyndáme a dovařujeme na 75 stupňů (celsia) 2 hodiny. Vyndáme a dáme osušit do udírny cca na hodinu. No a pak 3-4 týdny v dobře větraném prostoru sušíme salám. A jí se to. 

Jen upřesním pro všechny dusičnanobijce, že recept pochází od řezníka a byl publikován v roce 1935. Na rozdíl od dnešní doby se přídává pouze 0,5 gr dusičnanu na 25 gr soli a zcela chybí dnešní ingredience jako fosforečnay a podobně.

Zde uvádím recepturu z roku 2010:

Složení
vepřové maso
hovězí maso
vepřové sádlo
jedlá sůl s jódem
5 E250 - Dusitan sodný
česnek
3 E450 - Difosforečnany
extrakty koření
cukr
2 E316 - Erythorban sodný
5 E621 - L-glutaman sodný
4 E635 - Disodné ribonukleotidy
5 E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Opsss chuťka co?

                     
host - 0.146 (?), 14.11.2015 6:54

muj děda byl řezník dělal řemeslo do 81 let od pěti let jsem mu pomahal delali  jsme parky klobasy a salamy salamy vyrobené v prosinci vysely na pudě v prunanu a když jsme mu o josefa šly blahopřat přinesl salam a byl jak uherak problém měl v tom že mu to chodily krast chlapi ze vsi s tyčkama to víte v hospodě mu za to zaplatily utratu dozvídam se to od lidí po letech a v dobrem na něj vzpomínají a mají radost když jsem pozemky a tradici po něm obnovil akorat mne mrzí že se nedochovaly jeho sešity s jeho recepty a některe nařadí zbyla mi jen sekyra a kolíbka firmy mrázek slaný a když udělam klobasy objedu znamé ve vsi a vonavé na švestce uzené rozdavam s blahopřaním a když mi vidí v řeznické kamizole vzpomínají jako děda

                     
host - 50.96 (?), 15.11.2015 11:40

Tak toto je ten správny prístup!yes o tomto to všetko tu je! som na tom podobne, teda okrem toho deda mäsiara..., a ja ku klobáskam pridávam ešte jablkovicu prípadne orechovicu.. wink

                     
host - 0.146 (?), 15.11.2015 17:39

zdravím no to ja vyrabět neumím ale letošní vychytavka bude blahopřaní a na klobaskach nalepka Kédlovic klobasky od r 1920 obrazek dědy a naši pašíci

                     
host - 11.62 (?), 20.10.2017 13:33
Dobry den, muzu vas poprosit? Nemate tam jeste recept na lovecak? Koupil jsem smes uz hotovou, ale je tam moc ecek a radeji bych tam dal pouze to koreni. Dekuji Pavel
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika