Kolik soli na lák na uzené?
|
|
|
|
host - 176.91 (?) 13.4.2014 7:35
Jsem si vědom, že vás nepotěším, ale zdá se mi, že vám tak nějak ujel vlak.Nemyslím to nijak ve zlém, jen mám zkušenost a určitě každý, že čím víc se s tím ser..te, tak ještě neznamená, že budete mít úspěch.To že jsem kdysi nakládal maso na 6 týdnů a stále jsem to musel hlídat, že jsme s kamarádem zachraňovali octem maso, které tchýně neuhlídala a stejně jsme ho nezachránili, protože ani dým tomu nepomůže, naopak.Tak to dělali lidi, když potřebovali uchovat maso co nejdéle a neměli mraznice.Neříkám že ty řízky nebo pečeně nebyla vynikající.Dneska uděláte lák pujčíte si stříkačku(pak si jí budete chtít koupit)a maso napícháte.Za 4 dny budete udit.Maso bude mít krásnou barvu, bude měké a když porota nebude přežraná a taky normální, tak vám to pochválí.Pokud si tam pozvete holku, která jí jen bílé maso a jen kuře a nejí nic jiného, tak to můžete nakládat 10 neděl.To jí nabídněte raději vločky.Tak může dopadnout i to opečovávané sele.Na pragandu mám taky názor.Buď se budu bát klobásového jedu nebo pragandy, která je jinak ve všem.I v té šunce, co papá dvouleté robátko.Takže jen v barvě to nevidím.Ale je to můj názor, víc nic.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 28.3.2014 18:51
Maso jsem dnes zalil lákem 4litry převařené vody s 80g rychlosoli Praganda. Tentokrát držím koncentraci na 2%, minulé uzení jsem držel 3% (to byl jen NaCl) a maso mohlo být méně slané. Za týden udím. Nebo to mám nechat 2 týdny?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 13.4.2014 7:35
Jsem si vědom, že vás nepotěším, ale zdá se mi, že vám tak nějak ujel vlak.Nemyslím to nijak ve zlém, jen mám zkušenost a určitě každý, že čím víc se s tím ser..te, tak ještě neznamená, že budete mít úspěch.To že jsem kdysi nakládal maso na 6 týdnů a stále jsem to musel hlídat, že jsme s kamarádem zachraňovali octem maso, které tchýně neuhlídala a stejně jsme ho nezachránili, protože ani dým tomu nepomůže, naopak.Tak to dělali lidi, když potřebovali uchovat maso co nejdéle a neměli mraznice.Neříkám že ty řízky nebo pečeně nebyla vynikající.Dneska uděláte lák pujčíte si stříkačku(pak si jí budete chtít koupit)a maso napícháte.Za 4 dny budete udit.Maso bude mít krásnou barvu, bude měké a když porota nebude přežraná a taky normální, tak vám to pochválí.Pokud si tam pozvete holku, která jí jen bílé maso a jen kuře a nejí nic jiného, tak to můžete nakládat 10 neděl.To jí nabídněte raději vločky.Tak může dopadnout i to opečovávané sele.Na pragandu mám taky názor.Buď se budu bát klobásového jedu nebo pragandy, která je jinak ve všem.I v té šunce, co papá dvouleté robátko.Takže jen v barvě to nevidím.Ale je to můj názor, víc nic.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 12.4.2014 6:41
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:08
Zatím jen toto. Udil jsem teprve po druhé a povedlo se. I když jsem použil jen 2% množství Pragany na maso i na lák, tak maso je dostatečně slané. Uzeno 10-12 hodin. Teplota kolísala 70-100, udržet to na 80 nešlo, když dám polénko tak z 70 na 100 a pak za hodinu klesla na 70. Uzeno na suché švestce a polosuchém buku. Chuťově hodnoceno velmi pozitivě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:11
Příště zkusím naložit do 2 -2,5% NaCl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:13
S masem jsem v udírně nehybal, což je špatně, ale bylo mimo vývod kouřovodu, tak se nespálilo.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 13.4.2014 8:14
Ve skutečnosti je světlejší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 13.4.2014 12:47
Správně proleželé (nalákované) maso. Otázka je zdali je to uzené nebo pečené. Nejdůležitější je, že to chutná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|