Jak zúžitovat králičí maso
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 22.6.2015 20:58
Kachní i husí sádlo na čerstvém chlebu je lahůdka. Slepičí ani králičí bych takto nejedl. Ale když se z něj udělá zásmažka do hovězího guláše, zblajznu je v pohodě, ostatně jako každý. Není to o chuti, ale o konvenci. Části některých zvířat jsme si nezvykli jíst. Nevaříme jídla z drůbežích a rybích střev, hovězích ani vepřových očí, z koček a psů, ne proto, že nám nechutnají, ale nevychovali nás k tomu. Stejné je to s králičím sádlem. Králíka v klobásách a sekané nikdo nepozná, vývar je málo výrazný - jak tu ostatně zaznělo. Věřím, že jako vyhládlý voják či student na koleji bych si na krajíci chleba s neznámým sádlem, česnekem, hořčicí a okurkou pochutnal. Ale jíst jsem se ho nenaučil - na rozdíl od buchet.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 22.6.2015 18:41
Múj post není o zdraví prospěšnosti, ale o chuti. Nerozporuju, že s přírodním tukem budou zdravější než se syntetikou. Ale ty buchty musí být cítit králíkem a poznal bych to po prvním kousnutí, nebo po chvíli. Myslím že zcela jistě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 14.6.2015 15:14
Zabila jsem tak tlustou slepici, že se vyplatilo sádlo vyškvařit a bylo na dvě várky chleba z pekárny. A byl vychválen, jako bzvláště vypečený.
Králíky mladé zabíjíme tak brzy, že sádlo nemají, možná nějaký chovný kus. To je jako s prasaty, dřív se krmilo na 2q, aby bylo hodně sádla, dneska se zabíjejí na 100 kg.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 22.6.2015 18:43
Kachní, husí i slepičí sádlo je lahůdka, třebas výpečky na topince. Králičí nelze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 22.6.2015 20:58
Kachní i husí sádlo na čerstvém chlebu je lahůdka. Slepičí ani králičí bych takto nejedl. Ale když se z něj udělá zásmažka do hovězího guláše, zblajznu je v pohodě, ostatně jako každý. Není to o chuti, ale o konvenci. Části některých zvířat jsme si nezvykli jíst. Nevaříme jídla z drůbežích a rybích střev, hovězích ani vepřových očí, z koček a psů, ne proto, že nám nechutnají, ale nevychovali nás k tomu. Stejné je to s králičím sádlem. Králíka v klobásách a sekané nikdo nepozná, vývar je málo výrazný - jak tu ostatně zaznělo. Věřím, že jako vyhládlý voják či student na koleji bych si na krajíci chleba s neznámým sádlem, česnekem, hořčicí a okurkou pochutnal. Ale jíst jsem se ho nenaučil - na rozdíl od buchet.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 23.6.2015 8:17
Kdysi dávno jsme jednou dělali z přebytků králičí paštiku. Po rozležení ve sklenicích smrděla králičinou a nikdo to nechtěl. Ale je to i o osobních prefernecích. A taky čistotě chovu a rase. Někdo s chutí obere králičí hlavu z polívky, já ji vyhodím celou, pokud ji králík má a polívku uvařím radši zeleninovou. Nejsme (zatím) ve válce a není potřeba odsuzovat, když někdo nad něčím "ohrne nos". Za mořem se plýtvá potravinami daleko víc, než u nás. Což samozřejmě není argument, jen fakt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 15.90 (?), 23.6.2015 12:46
To není o plýtvání, nýbrž, jak říkáte, o chuťových a zvyklostních preferencích. Taky jsme občas nějaké jídlo vyhodili, ale o králičí hlavu se děcka porvaly. Ne proto, že by nebylo co jíst. Druzí se tahají o biskupa, který se jinde vyhazuje Kolegyně, když dostane od pacienta zvěřinu, ji obratem vyhodí, poněvadž to všem u nich doma smrdí. Kolik lidí na Štědrý den smaží řízek, protože rybinu nesnášejí?
Na druhé straně skutečnost, že za mořem možná plýtvají víc, pro mě není důvod, abych se k potravině choval jako k odpadu.
Ještě k paštikám. Jsou srnčí, kachní, husí,a bůhvíjaké paštiky a právě specifická příchuť po původci masa je nejvíc ceněna.. Ale nejsme ve Francii. My, odkojení játrovkou, májkou a pečeňovou paštétou, za paštiku považujeme indiferentní mastnou pomazánku na chleba. V praxi tak v tzv. paštice končí nespotřebované nadbytečné maso, často řadu dní po prvotní úpravě, které je líto vyhodit. A to je jeden problém. Paštiku děláme ze zbytků a ne co nejdřív, jak by se na mleté maso slušelo. Ani sterilace pak neskryje, že surovina nebyla čerstvá. Druhým problémem je, že nerespektujeme poměry obvyklé v konzervách. Jednak přidat min. 60% bůčku nebo sádla - vždyť se maže na chleba a krajíc s umletým liobovým je nejedlý. Za druhé klasická příprava bez škrobů a vaječných bílkovin vede po sterilaci k disociované směsi - dole tuhá sekaná, nahoře vrstva tuku Za třetí - tuzemská paštika musí být mírně přesolená a výrazně překořeněná, aby byl pokrm s chlebem, cibulí a okurkou zajímavý.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 23.6.2015 19:53
Aby nebylo mýlky, já králíka jím, ale jaksi v klasických úpravaách. Nicméně nebožka svině je můj kamarád a pokud jde o paštiku z vepřového, dělám ji myslím dobrou až velmi dobrou. Samozřejmě, že se tam zpracuje i neprvotřídní maso, ořezy, ale v žádném případě nějak závadné. S Májkou bych to opravdu neporovnával.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 25.6.2015 7:14
Králík, to je maso jedním opěvované a jiným zavrhované.Nemůžete jen tak někomu udělat radost, že mu ho darujete.Dopadnout to může, jako u té paní doktorky s tou zvěřinou.A to není o tom, že to někde střelím, nebo chytím na prut.Není to ani kuře ze dvorka, které vyroste za 4 kg krmení.Okolo králíka skáčete 6 měsíců.Někdo od jara do podzimu.No jsou i takoví, že ho udělají za 120dnů.Tedˇjde o to za kolik a kolik. Když jich uděláte tolik, že ho můžete mít 2x do týdne, tak nemůžete najednou odmítnout a říct už to nechci, mě to nechutná a nebo mě to smrdí.S tím bojujem taky a často.Aby jsme to dobře ochutili, rozmarýn, česnek, houby a další.Tak když mi paštika z toho masa nechutná, tak ji vynechám.Hlavy taky nejíme my, ale slepice.Králičí sádlo taky naschovávám do buchet, ale věřím že když to někdo dobře udělá, tak to nepoznám.Občas děláme z králíka šunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|