Jak dlouho vydrží vyuzené maso?
|
|
|
|
host - 147.46 (?) 11.12.2016 10:04
Trochu vzpomínek. Sem tam jsem byl jako klučina u svého dědy na prázdninách. Každé ráno, mimo neděli, se jelo na futro pro krávy. Než jsme vyjeli, tak děda nikdy nezapoměl, navštívit komoru. Tam vytáhl z kapsy křivák a z načatého uzeného boku o tloušťce v šířce dlaně, si ukrojil pořádný flák, oškrabal plíseň a než jsme dojeli k lucerce, tak ten kus boku sežvýkal, jen tak bez chleba, byl přece po snídani. Bylo to z prasete, vychovaného doma z vlastních zdrojů krmiva a které v době porážky mělo nejméně tři metráky, když to bylo menší, tak to byl jenom potkan. Prase bývalo lepnuté v lednu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 11.12.2016 10:04
Trochu vzpomínek. Sem tam jsem byl jako klučina u svého dědy na prázdninách. Každé ráno, mimo neděli, se jelo na futro pro krávy. Než jsme vyjeli, tak děda nikdy nezapoměl, navštívit komoru. Tam vytáhl z kapsy křivák a z načatého uzeného boku o tloušťce v šířce dlaně, si ukrojil pořádný flák, oškrabal plíseň a než jsme dojeli k lucerce, tak ten kus boku sežvýkal, jen tak bez chleba, byl přece po snídani. Bylo to z prasete, vychovaného doma z vlastních zdrojů krmiva a které v době porážky mělo nejméně tři metráky, když to bylo menší, tak to byl jenom potkan. Prase bývalo lepnuté v lednu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 12.12.2016 13:45
klobasy nestačily vyschnout protože se snedly vynikajici a salamy na pudě v pruvanu do Jozefa
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.135 (?), 6.8.2013 14:08
Já myslím, že to není tak špatná otázka, spíš blbě položená, taky by mně zajímaly zkušenosti ostatních, kteří by uvedli stručně způsob uzení a naložení a zkušenost s trvanlivostí. Akorát asi je to problém říct, protože je blbost si to vyudit a nechat to tak dlouho až se zkazí, aby člověk věděl co to vydrží. Takže spíš asi to pozná ten, co dobu trvanlivosti přecenil :-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:48
Dobře naložené libove, krkovice i plec a bez kosti mi vydržela přes rok, potom jsme ji snědli. Myslím, že by vydržela až 2 roky. Je však dobré maso vyudit koncem října, příp.v listopadu, pověsit na studenou půdu, aby vetrala. Během zimy a hlavně na jaře se maso stáhne, ztvrdne a vyschne. Připomíná to indiansky pemmikan, akorát je vcelku, nikoliv pomlete. Má zvláštní chuť, řekl bych zajímavou, nikoliv nechutnou a nekazi se. A se zelím a knedlíkem je skutečně pikantní jídlo.
Ještě snad dodám: Do laku dát hodně česneku, pár zrnek koriandru a jalovce i pár lístků bodového. Udit na 2 krát asi po 10 a 6 hodinách bukovym (tvrdým suchým) dřevem.
Důležitý je studený kouř.
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:51
Oprava: lístků bobkoveho! 0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 29.9.2016 15:13
Nádherný příklad nepřímé úměry-čím lepší, tím kratší dobu vydrží.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 30.9.2016 11:17
Co třeba vyzrálé hovězí?
Ano, to je právě ono. Ne každé maso se hodí k vyzrávání, tento proces vyžaduje přesně dané podmínky. Vyzrálé hovězí taky nevisí půl roku na půdě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|