Jak dlouho vydrží vyuzené maso?



host - 34.242 (?)
27.9.2016 20:48

Dobře naložené libove, krkovice i plec a bez kosti mi vydržela přes rok, potom jsme ji snědli. Myslím, že by vydržela až 2 roky. Je však dobré maso vyudit koncem října, příp.v listopadu, pověsit na studenou půdu, aby vetrala. Během zimy a hlavně na jaře se maso stáhne, ztvrdne a vyschne. Připomíná to indiansky pemmikan, akorát je vcelku, nikoliv pomlete. Má zvláštní chuť, řekl bych zajímavou, nikoliv nechutnou a nekazi se. A se zelím a knedlíkem je skutečně pikantní jídlo.

Ještě snad dodám: Do laku dát hodně česneku, pár zrnek koriandru a jalovce i pár lístků bodového. Udit na 2 krát asi po 10 a 6 hodinách bukovym (tvrdým suchým) dřevem.

Důležitý je studený kouř. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
host - 147.46 (?), 11.12.2016 10:04

Trochu vzpomínek. Sem tam jsem byl jako klučina u svého dědy na prázdninách. Každé ráno, mimo neděli, se jelo na futro pro krávy. Než jsme vyjeli, tak děda nikdy nezapoměl, navštívit komoru. Tam vytáhl z kapsy křivák a z načatého uzeného boku o tloušťce v šířce dlaně, si ukrojil pořádný flák, oškrabal plíseň a než jsme dojeli k lucerce, tak ten kus boku sežvýkal, jen tak bez chleba, byl přece po snídani. Bylo to z prasete, vychovaného doma z vlastních zdrojů krmiva a které v době porážky mělo nejméně tři metráky, když to bylo menší, tak to byl jenom potkan. Prase bývalo lepnuté v lednu.

               
host - 0.146 (?), 12.12.2016 13:45

klobasy nestačily vyschnout protože se snedly vynikajici a salamy na pudě v pruvanu do Jozefa

   
host - 189.135 (?), 6.8.2013 14:08

Já myslím, že to není tak špatná otázka, spíš blbě položená, taky by mně zajímaly zkušenosti ostatních, kteří by uvedli stručně způsob uzení a naložení a zkušenost s trvanlivostí. Akorát asi je to problém říct, protože je blbost si to vyudit a nechat to tak dlouho až se zkazí, aby člověk věděl co to vydrží. Takže spíš asi to pozná ten, co dobu trvanlivosti přecenil :-))

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.8.2013 17:29

Trvanlivost masa má příliš mnoho proměnných, než aby se podle zkušenosti někoho dalo řídit. Nejen způsob naložení a uzení, nýbrž i kvalita suroviny - plemeno, způsob chovu, metoda porážky, roční období aj. hrají svou roli.  Trvanlivost uzeného z lednové zabíjačky je úplně jiná, než z masa koupeného dnes v Makru, třebaže naložení a vyuzení proběhne úplně stejně. 

      
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:48

Dobře naložené libove, krkovice i plec a bez kosti mi vydržela přes rok, potom jsme ji snědli. Myslím, že by vydržela až 2 roky. Je však dobré maso vyudit koncem října, příp.v listopadu, pověsit na studenou půdu, aby vetrala. Během zimy a hlavně na jaře se maso stáhne, ztvrdne a vyschne. Připomíná to indiansky pemmikan, akorát je vcelku, nikoliv pomlete. Má zvláštní chuť, řekl bych zajímavou, nikoliv nechutnou a nekazi se. A se zelím a knedlíkem je skutečně pikantní jídlo.

Ještě snad dodám: Do laku dát hodně česneku, pár zrnek koriandru a jalovce i pár lístků bodového. Udit na 2 krát asi po 10 a 6 hodinách bukovym (tvrdým suchým) dřevem.

Důležitý je studený kouř. 

         
host - 34.242 (?), 27.9.2016 20:51

Oprava: lístků bobkoveho! 0

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.235 (?), 29.9.2016 14:12

Myslím, že v dnešní době chladniček, mrazáků a celoroční nabídky masa je vcelku zbytečné konzervovat maso kouřem a vysušením, aby vydrželo 1-2 roky. I když se maso přímo nezkazí, žluknutí tuků a další změny v mase přeci jen probíhají a nejsou úplně ku prospěchu.
    A pak je tu jeden nezanedbatelný faktor - a to původ masa. Ne každé maso, které nakládáme, pochází z vykrmeného prasete zabitého před 2 dny. Maso koupené bych rozhodně - jakkoli zpracované - neskladoval měsíce.

               
host - 157.239 (?), 29.9.2016 15:13

Nádherný příklad nepřímé úměry-čím lepší, tím kratší dobu vydrží.

               
host - 216.241 (?), 30.9.2016 8:04

Co třeba vyzrálé hovězí?wink

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.9.2016 11:17

Co třeba vyzrálé hovězí?

Ano, to je právě ono. Ne každé maso se hodí k vyzrávání, tento proces vyžaduje přesně dané podmínky. Vyzrálé hovězí taky nevisí půl roku na půdě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací18:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika