Grilování - uzení



host - 113.29 (?)
10.10.2007 7:04
Dobrý den, vypadá to opravdu lákavě. Můžete se ještě podělit o vlastní proces uzení, respektive kdy dáváte do udírny maso (je už nahřátá - teplotu..) na jaké teplotě pak držíte vlastní uzení a jak dlouho... díky Aldo.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 109.155 (?), 4.6.2007 13:54, zobrazeno: 295381x
Prosím, máte někdo zkušenost s uzením sýru v udírně? Prosím o radu. Zkoušela jsem - sýr jsem nakrájela+nakrájenou šunku, dala do plátna a zavěsila na cca 2 hod. do udírny. Chuťově to bylo skvělé, ale dosti nevzhledné, nějak se to "nespojilo", takže si každý natočil na vidličku. Domnívám se, že jsem to přehnala s tou šunkou. Můžete mi někdo napsat své zkušenosti? Díky
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 4.6.2007 17:06

Kdysi jsem tak udíval  často - tvrdý sýr max 30% na kostky 2x2 cm, k tomu salám Junior taky na kostky  - 30 dkg salámu na kilo sýra (jistě by šla i šunka). Zamíchané (příp. s kořením) se to vložilo do silonové punčochy - zhruba kilové kusy. Důležité je hlídat teplotu, aby se sýr spojil a přitom nevytekl. Za 1,5 - 2 hodiny byl sýr kapkového tvaru vyuzený i spojený, chutnalo to skvěle.  Kdo se bojí, může použít salámové střevo, z něj sýr nevyteče, ale čas uzení je delší a kvalita sýra se mi zdála horší.
   Při současné prohibiční ceně tvrdého sýra uzení ztrácí své kouzlo.

      
Jarda-XXL - (40) - 209.40 (?), 9.10.2007 10:24
Ahoj, zkus to na chvilku kolem 120°C. Mě se spojí dobře, zatím se mi to nikdy nerozteklo.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
         
host - 154.56 (?), 9.10.2007 10:33

Muzu se zeptat na tu udirnu? Je delana nebo kupovana? Pripadne planek by nebyl?  :-)

Diky

            
Jarda-XXL - (40) - 209.40 (?), 9.10.2007 10:54
Udírnu jsem stavěl já, je vysoká 210 cm a 60x60 cm. Foto je z doby kdy jsem jí stavěl v současné době je z venku oplášťovaná pozinkem. Pod štítem střechy je pak skladováno bukové dřevo. Plánek bohužel nemám,stavěl jsem to "z voleje".  Nic složitého na tom není, kostra je z hranolů 6x5 cm a stěny nefalcovaný hoblovaný smrk. Až budu doma, mohu přidat pár detailnějších fotek.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 9.10.2007 11:48
A kde se topí?
               
host - 143.249 (?), 9.10.2007 15:39
Bylo by super, kdyby jste mohl poslat detaily a pripadne i delku kourovodu.
                  
Jarda-XXL - (40) - 209.40 (?), 9.10.2007 20:53
Tato udírna původně měla litinové topeniště dole na dně. Bylo to dobré ale bylo potřeba hodně mokrých tvrdých hoblovaček pro korigování teploty. V současné době je topeniště 150 cm od udírny a potrubí v zemi. Není potřeba tolik hlídat teplotu. Neboli dřevo na půl,dvě suchá polena, dvě mokrá polena. Samozřejmě to není univerzální ale zatím jsem nic nespálil ani nevysušil. Ke konci  uzení přidávám švestkové dřevo, ale jen tak na hodinu a tři-čtyři polena. Jinak pouze buk nebo dub.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
                     
host - 204.208 (?), 9.10.2007 23:06

...o tom se mi bude zdát!!! Udělal jste mi strašnou chuť!!! Vypadá to úžasně, asi budu muset  ukecat manžela, aby postavil také udírnu. Daniela.

                     
host - 113.29 (?), 10.10.2007 7:04
Dobrý den, vypadá to opravdu lákavě. Můžete se ještě podělit o vlastní proces uzení, respektive kdy dáváte do udírny maso (je už nahřátá - teplotu..) na jaké teplotě pak držíte vlastní uzení a jak dlouho... díky Aldo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika