Zdravím všechny uzenářské odborníky a prosím o radu při uzení sýra - ano, i tato nejjednodušší surovina nemusí dopadnout ideálně - o víkendu jsem se o tom přesvědčil... Pokoušeli jsme se udit u známých sýr, ale výsledkem je divnotvar s velmi tvrdou krustou a dle mého názoru nevyuzeným sýrem uvnitř - hodně vzduchových bublin a chuť klasického nevyuzeného Eidamu.
Postup: nakrájeli jsme sýr na cca 2 cm kostky, proložili kořením, dali do gázy po cca 1 kg směsi, vložili do roztopené zděné udírny (1 hod před vložením jsme "vysoušeli" udírnu, aby se pak nesrážela voda a sýr nechytal saze) a nechali nejdřív roztéct (teploměr nemáme, ale tak 60 - 90 stupňů tam být mohlo). Po nějaké době jsme zmírnili teplotu a nechali "udit" - cca další 3,5 hodiny.
Možné příčiny: 1) udírna má hodně široký komín - asi 20 cm - v předešlých radách jsem četl, že kouř má prostupovat pouze škvírami kolem dvířek - takovýmto komínem odchází případný kouř okamžitě pryč; 2) hodně vysušené ovocné dřevo (asi švestka) - téměř nevydává kouř; 3) stlačenost sýra v gázovém uzlíku - málo?, moc?, nemá vliv na vzduchové bubliny?; 4) špatné pořadí teplot? - poslední příspěvek doporučuje nejdřív studeným kouřem a potom teprve rozpustit a doudit zase studeným kouřem; 5) je vůbec gáza na toto vhodná - nebo je to jedno? + další možné příčiny?
Prosím, poraďte, v čem všem by mohl být zakopaný pes, abychom se příště vyvarovali chyb a konečně si vyudili sýr; díky moc, Tomáš