Grilování na žulové desce



host - 121.238 (?)
12.8.2008 9:59

Neda sa kamen podlozit niecim, co by ciastocne vyrovnavalo teplotne zmeny? Nejakym teplote odolnym materialom.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 248.14 (?), 8.6.2008 23:35, zobrazeno: 167327x

Laskavě prosím o radu:

- jakou zvolit optimální tloušťku žulové desky

- jaký zdroj je vhodný pro zahřívání žul.desky (dřevo nebo plyn)

- jak dlouho asi trvá zahřívání žul.desky, než bude dosažena

odpovídající teplota pro grilování

Děkuji za ochotu a sdílnost.

   
host - 44.120 (?), 9.6.2008 8:16

Včera jsem v radiu slyšela i o grilování na placatém kameni z potoka.O délce nahřívání tam nemluvili ale dává se nad oheň ze dřeva.

   
host - 4.162 (?), 14.6.2008 21:48

Pro grilování na žule lze použít kámen o tloušťce od 1 do 5 -ti cm.

Nejvhodnější a nejlevnější jsou druhy,,ČÍNA" a,,TARN".

Tloušťka 1cm je vhodná pro použití na plynu.Je rychle nažhavená a lze ji použít i na plynovém sporáku doma v kuchyni. Tím samým způsobem lze použít i kámen o tlouštce 3 cm ale je to energetivky náročnější.Žhavení trvá asi 10 min.,ale můžete zase o to dřív můžete vypnout příkon tepla.

Pro použití na venkovní grilování je ideální varianta topení dřevem.Doporučuji tloušťku kamene 3cm.Lze použít i 5cm ale je to podle mne zbytečně náročné nejen na energii ale i na regulaci teploty.Navíc při větších rozměrech je manipulace s ním jen pro tělesně zdatnější.

Z bezpečnostních důvodů je dobré mít kámen při rozměrech nad 30 cm v kovovém rámečku.Většinou se na něm udělají praskliny ale nerozpadne se úplně.Mně se stalo, že jsem to přehnal s topením takovým způsobem až se mi plotna prohnula ale nepraskla.

Pokud se podíváte na této diskuzi na vlákno,,Grilování na kameni",uvidíte tam pár fotek jakým způsobem lze kámen upevnit.

Při grilování většího množství je dobré mít po ruce nějakou špachtli nebo škrabku a připadné přípečky seškrabovat než se spálí.

Co se týká surovin lze tímto způsobem v podstatě cokoliv.Z masa je nejlepší vepřová krkovička nebo kuřecí stehna(vykoštěná).Ideální je když je maso marinované.

Lze grilovat zeleninu (taková cibule na kolečka...),péct bramboráky, no fantazii se meze nekladou.

JuPaKo

      
host - 49.101 (?), 1.7.2008 21:51

souhlasím s tím, že ideálná volbou síly kamene je 3 cm.

nedoporučuji ale kupovat materiál jako je Tarn nebo jiné světle zrnité žuly, jelikož obsahují vícero různých minerálů, které mají rozdilnou tepelnou roztažnost a tím pádem jsou náchylnější k praskání, hlavním činitelem je procento zastoupení křemene... ideální jsou žuly tmavé, ktzeré obsahují malé množství křemene,...

      
Jahoda - (2) - 69.211 (?), 23.7.2008 10:34

Prosím Vás zda mi můžete dát informaci kde se dá deska Čína koupit.

Děkuji. Viki.

         
host - 4.162 (?), 8.8.2008 23:08

Každé solidní kamenictví vám vyrobí grilovací kámen dle vašeho přání.

JuPaKo

      
host - 127.221 (?), 25.7.2008 22:44

JuPako myslim ze tady trochu mates lidi, zula z ciny je peknej ksindl napousteji to jakymsi bordelem aby se vic leskla a je to zdravi skodlivy. Ja mam ceskou zulu asi 12 let a je to v pohode. A pokud se zahriva zula nebo kterykoliv kamen jen z jedne strany tak se vzdy prohne a po case praskne. Doporucuji ceskou zulu je takova hodne kropenata vypada jak teraso a tloustka cca 5cm sice se na ni musi dele roztapet ale ma velkou setrvacnost a muzete tam sazet jeden steak za druhym.

         
jupako - (10) - 4.162 (?), 11.8.2008 22:27

Milý hoste 127.221!

Tan kdo tady mate jste vy. Pokud by soudruzi z Číny napouštěli kámen nějakou impregnací tak by při zpracování nenatahoval vodu.Doporučoval jsem ho hlavně proto že jeho výhodou je nízká cena.

Pokud příjdete ke kameníkovi a budete si přát Českou žulu, tak to bude asi problém, jelikož (alespoň v našem regionu) se z ní vyrábí spíše vyjímečně.Navíc je to souhrnný nazev pro žulu, která se těží v Česku a ta má v každém lomu jinou strukturu odstín a většinou i jméno související s lokalitou kde se těží.

Co se týká tloušťky kamene 5-ku bych volil pouze u nepřenosných grilů s topenín na dřevo.Výhoda je vysoká pevnost, nevýhoda vysoká hmotnost a cena(pokud nechcete kámen velikosti tácku na párky).

Praskání materiálu při nahřívání ovlivňuje v největší míře jeho složení.Nedávno jsme zkusili grilovat na,,dvojce´´ z brazilské žuly a kámen vydržel i vysoké teploty bez jediné praskliny.
Všeobecně, pokud už nějaké praskliny vzniknou tak jsou věšinou povrchové a k úplnému oddělení materiálu nedochází.

PaKo

            
host - 121.238 (?), 12.8.2008 9:59

Neda sa kamen podlozit niecim, co by ciastocne vyrovnavalo teplotne zmeny? Nejakym teplote odolnym materialom.

               
host - 86.6 (?), 16.5.2012 22:14

No většinou dávají lidi pod kámen plech od 3 mm výše to proto aby rozváděl teplo rovnoměrněji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika