Dobrý den,
reaguji na tento příspěvek jakožto výrobce grilů s kamennou deskou.
Obecně platí zkušenost, že běžné materiály jako Bianco Tarn a "čína", stejnětak další druhy klasických žul sice mohou být použity na grilování, ale praskají. Optimálně se pak nepouživá menší, než 3cm tloušťka. Kámen typu čína a tarn jsou velmi nasákavé, tudíž po pár grilování (pokud kámen nepraskne) vás přejde chuť grilovat. Je to z toho důvodu, že deska bude nasáklá tuky a veškeré šťávy z masa, což je vizuálně hodně zlé.
V zásadě lze zakoupit takové desky v každém kamenictví. Také je to ten nejlepší způsob, jak se zbavit odpadu vzniklého při výrobě pomníků apod.
Existuje však materiál, který má pro grilování ideální vlastnosti. Teplem nepraská, má malou nasákavost a je tmavý, tudíž pozornost neodvádí vsáklé tuky po četných grilovacích party. Tato deska je dražší, jelikož se takové grilovací desky nevyrábí z odpadu. Je také trvanlivá, takže se v konečném důsledku rozhodně vyplatí. Další výhodou je, že postačí síla desky 2 cm. V konečném důsledku to znamená kratší doba na přípravu desky pro grilování a pohodlnější manipulaci s ohledem na váhu.
U grilovacího kamene je zapotřebí dbát několika zásad.
Deska musí po grilování vždy pozvolna vychladnout
Při grilování, ani v průběhu chladnutí deska nesmí přijít do styku s kapalinou (voda, pivo..)
Nepoužívat žádné čistící přípravky
Po delším uskladnění nechat desku "vysušit" za mírnějších teplot, alespoň jednu hodinu.
Těmito zásadami prodloužíte životnost desky, nebo se vyhnete zklamání vlivem špatné volby materiálu.
Za společnost Granitec
Štěpán Lapčík