Grilování na žulové desce



host - 247.48 (?)
5.6.2012 10:27

Dobrý den, 

reaguji na tento příspěvek jakožto výrobce grilů s kamennou deskou.

Obecně platí zkušenost, že běžné materiály jako Bianco Tarn a "čína", stejnětak další druhy klasických žul sice mohou být použity na grilování, ale praskají. Optimálně se pak nepouživá menší, než 3cm tloušťka. Kámen typu čína a tarn jsou velmi nasákavé, tudíž po pár grilování (pokud kámen nepraskne) vás přejde chuť grilovat. Je to z toho důvodu, že deska bude nasáklá tuky a veškeré šťávy z masa, což je vizuálně hodně zlé.

V zásadě lze zakoupit takové desky v každém kamenictví. Také je to ten nejlepší způsob, jak se zbavit odpadu vzniklého při výrobě pomníků apod. 

Existuje však materiál, který má pro grilování ideální vlastnosti. Teplem nepraská, má malou nasákavost a je tmavý, tudíž pozornost neodvádí vsáklé tuky po četných grilovacích party. Tato deska je dražší, jelikož se takové grilovací desky nevyrábí z odpadu. Je také trvanlivá, takže se v konečném důsledku rozhodně vyplatí. Další výhodou je, že postačí síla desky 2 cm.  V konečném důsledku to znamená kratší doba na přípravu desky pro grilování a pohodlnější manipulaci s ohledem na váhu.

U grilovacího kamene je zapotřebí dbát několika zásad.

Deska musí po grilování vždy pozvolna vychladnout

Při grilování, ani v průběhu chladnutí deska nesmí přijít do styku s kapalinou (voda, pivo..)

Nepoužívat žádné čistící přípravky

Po delším uskladnění nechat desku "vysušit" za mírnějších teplot, alespoň jednu hodinu.

Těmito zásadami prodloužíte životnost desky, nebo se vyhnete zklamání vlivem špatné volby materiálu. 

Za společnost Granitec

Štěpán Lapčík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
host - 6.50 (?), 17.4.2009 8:51

Ten kámen není impregnován kompletně v celém svém objemu. Napajcovány jsou pouze plochy leštěné, spíš proto, aby do pórů nepronikaly nečistoty zvenčí (bláto, rez, tlející listí, olej, vosk atd atd), které se pak obtížně z kamene dostávají. Samozřejmě, že zespod (pokud i tam není impregnován) -se vlhkost dostává. Ale myslím, že ta impregnace by se měla snad po půlhodině "žhavení" kamene vyčmoudit a pak tuto primární impregnaci nahradí sádlo nebo olej. Velmi kvalitní jsou pečicí kameny z jemnozrnné jesenické tmavé slezské žuly které stojí kolem 2 tisíc, ale jsou leštěny oboustranně včetně zablených boků a mají tvar placáku. Tím pádem teplotní gradient nepůsobí nerovnoměrně jako u obdélníkové desky a kámen nepraská. Na oheň však nikdy žádný kámen nesmí přijít studený, jinak vždy praskne.Stačí nechat opatrně nahřívat kousek stranou od ohně.Když už je horký, tak už nepraskne.Takže Dobrou chuť a pozor-pálíto.

               
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 17.4.2009 10:04

mám souseda kameníka a on by to z té impregnovené desky neriskoval, nikdo neví, čím je to napuštěné a podle něho to bude napuštěné celé, protože čínská žula je nekvalitní a má póry, které kvalitní žula nemá a proto se impregnuje, aby se tam nedostala voda a v zimě kámen nepopraskal, navíc se vozí celé velké desky, které se pak řežou na míru dle přání, takže ta impregnace bude všude.Česká žula je kvalitní a není tak drahá na pečení stojí kousek 300-500 kč, ať to smaží

         
host - 150.1 (?), 27.11.2008 20:31

Grilování je fajn, tloušťka 30mm, koupíte v kameníctví kde dělají náhrobky. Koupil jsem 30x50cm za 500Kč. Mám to v rámku z L profilu. 30cm nad ohništěm. Před grilováním lehce pořít ojejem na rozpálenou desku a pokládat naloženou krkovičku, kuřeci stehenní steaky, ryby a pod. Ryba 5 minut, kuře 15 minut, steaky do 30min. drěvo jakékoliv přírodní.

      
host - 247.48 (?), 5.6.2012 10:27

Dobrý den, 

reaguji na tento příspěvek jakožto výrobce grilů s kamennou deskou.

Obecně platí zkušenost, že běžné materiály jako Bianco Tarn a "čína", stejnětak další druhy klasických žul sice mohou být použity na grilování, ale praskají. Optimálně se pak nepouživá menší, než 3cm tloušťka. Kámen typu čína a tarn jsou velmi nasákavé, tudíž po pár grilování (pokud kámen nepraskne) vás přejde chuť grilovat. Je to z toho důvodu, že deska bude nasáklá tuky a veškeré šťávy z masa, což je vizuálně hodně zlé.

V zásadě lze zakoupit takové desky v každém kamenictví. Také je to ten nejlepší způsob, jak se zbavit odpadu vzniklého při výrobě pomníků apod. 

Existuje však materiál, který má pro grilování ideální vlastnosti. Teplem nepraská, má malou nasákavost a je tmavý, tudíž pozornost neodvádí vsáklé tuky po četných grilovacích party. Tato deska je dražší, jelikož se takové grilovací desky nevyrábí z odpadu. Je také trvanlivá, takže se v konečném důsledku rozhodně vyplatí. Další výhodou je, že postačí síla desky 2 cm.  V konečném důsledku to znamená kratší doba na přípravu desky pro grilování a pohodlnější manipulaci s ohledem na váhu.

U grilovacího kamene je zapotřebí dbát několika zásad.

Deska musí po grilování vždy pozvolna vychladnout

Při grilování, ani v průběhu chladnutí deska nesmí přijít do styku s kapalinou (voda, pivo..)

Nepoužívat žádné čistící přípravky

Po delším uskladnění nechat desku "vysušit" za mírnějších teplot, alespoň jednu hodinu.

Těmito zásadami prodloužíte životnost desky, nebo se vyhnete zklamání vlivem špatné volby materiálu. 

Za společnost Granitec

Štěpán Lapčík

   
host - 49.101 (?), 1.7.2008 21:55

optimální síla kamene - 3 cm

vhodné jsou oba způsobym, jak dřevo tak plyn, ale u plynové zahřívání lze dosáhnout rovnoměrnějšího zahřívání kamene a tak lze předejít praskání kamene.

desku zahřívejte co nejpomaleji a co nejrovnoměrněj. Pokud si nejste jista/ý zda. li je již deska dostatečně nahřáta, jednoduše vyzkoušejte tak, že na kámen vložitě kousek zeleniny nebo masa... dle reakce je pak vše jasné...

      
host - 24.183 (?), 26.7.2008 18:07

vyzkoušel jsem různé způsoby grilování a již nějakou dobu griluji výhradně na ocelovém "talíři".   Podle mě to je lepší než na kameni - nehrozí prasknutí, talíř je prohnutý a olej stéká doprostřed, kde je ideální prostředí na grilování zeleniny.  Doma to udělat asi nejde, ale na jižním Slovensku a v Maďarsku se to dá koupit celkem běžně.

         
N.Anna - (9) - 38.246 (?), 9.8.2008 9:33

Dá se říct, že grilujeme celé léto a vyzkoušeli jsme co se dá. Celá kuřata a špízy na dřevěném uhlí, kuřecí a libové vepřové na lávovém grilu, tučnější na tálu. Jako tál jsme použili odřezávač popela od kotle dakon. Trochu jsme ho narovnaly, rukojeť má, tak se s ním dobře manipuluje. Nahřeje se brzy a přebytečný tuk steče do nádobky. Jen se musí dát pozor aby nádobka nepřetekla. Steaky jsou štavnaté se zlatovou kůrčičkou, tak jako na žulové desce, kterou jsme také vyzkoušeli. Přeji dobrou chuť. Anna

tál na lávovém grilu
tál na lávovém grilu
tál na grilu dř.uhlí
tál na grilu dř.uhlí
tál
tál
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
         
host - 44.120 (?), 9.8.2008 11:24

Zdravím.Nebylo by foto?

         
pajja - (24) - 24.183 (?), 10.8.2008 13:22

tady je foto k příspěvku xxx.xxx.24.183 (?), 26.7.2008 18:07

1
1
            
N.Anna - (9) - 38.246 (?), 10.8.2008 20:29

Tak to vypadá moc dobře, taky bych to chtěla děkuji za inspiraci. Anna

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika