Dřevěná udírna - stavba svépomocí
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?) 27.4.2016 9:13
Pěkný den, zkuste zatopit smrkem, jestli to nebude lepší, zvýší se i teplota kouře a tah bude taky jiný, větší. Pak uvidíte, pokud bude změna, musíte experimentovat se dřevem. Smrkem se neudívá běžně, ale alespoň vyzkoušíte tah a změnu barvy kouře, udím smrkem, když chci zvětšit teplotu, buk hoří dobře, má výhřevnou hodnotu, ale přímo v kotli, dlouho vydrží, při uzení mi připadá, že plamen ztratí na síle s délkou kouřovodu. Zkuste i břízu nebo olši, bez kůry. Smrku se nebojte, můžete s ním udit i 60% ke 40% tvrdého dřeva, udil tak i otec a salámy i klobásky byly OK.Na konec uzení můžete hodit větvičku jalovce na ovonění. Jestli se vám moc teplota zvedne, přidejte půl nebo jednu rouru.Já udím max na 80 st.jinak 40-60 st... samozřejmě záleží co a jaké kusy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 27.4.2016 13:32
Zdravím, podle mého názoru kamna tzv.všežravky nebudou jako topeniště dobrá volba.Topeniště u udíren se dělá bez roštu s růžicí pro lepší regulaci teploty.Zkuste udělat topeniště jen z vyskládaných cihel bez roštu.Pokud uvidíte změnu tak topeniště vyzděte nebo když chcete aby byla udírna přenosná tak posvařujte ze silného plechu.Kouřovod je lepší zaizolovat.Může se ochlazovat a poté dehtovat.Proto se zakopává do země nebo se kolem něj dělá bednění vyplněné hlínou, pískem atd.At' se daří rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?), 27.4.2016 9:13
Pěkný den, zkuste zatopit smrkem, jestli to nebude lepší, zvýší se i teplota kouře a tah bude taky jiný, větší. Pak uvidíte, pokud bude změna, musíte experimentovat se dřevem. Smrkem se neudívá běžně, ale alespoň vyzkoušíte tah a změnu barvy kouře, udím smrkem, když chci zvětšit teplotu, buk hoří dobře, má výhřevnou hodnotu, ale přímo v kotli, dlouho vydrží, při uzení mi připadá, že plamen ztratí na síle s délkou kouřovodu. Zkuste i břízu nebo olši, bez kůry. Smrku se nebojte, můžete s ním udit i 60% ke 40% tvrdého dřeva, udil tak i otec a salámy i klobásky byly OK.Na konec uzení můžete hodit větvičku jalovce na ovonění. Jestli se vám moc teplota zvedne, přidejte půl nebo jednu rouru.Já udím max na 80 st.jinak 40-60 st... samozřejmě záleží co a jaké kusy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 196.134 (?), 27.4.2016 19:32
Dobrý den,
jestli má něco hořet, potřebuje to vzduch. Tento problém jsem měl, také
u zděné udírny, dokud jsem neudělal komín, aby měl kam kouř odcházet.
Zmíněné rady tu mi do té doby nijak nepomohli. Až na jednu, kde jeden
pán psal, že dřevo potřebuje vzduch, tedy nedusit hoření, nezavírat úplně
přikládací dvířka, a pak nezavírat klapku z udírny, aby měl kouř kam odcházet.
Teplotu uzení je třeba regulovat druhem, množstvím dřeva, a také časem
mezi jednotlívým přiložením.
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.250 (?), 6.5.2016 11:32
Díky za rady! Budu tedy trochu experimentovat s topeništěm, izolací kouřovodu, případně dřívím. Snad to vychytám a budu se moct podělit o nějaké to foto dobrého masíčka a klobásek.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.117 (?), 6.5.2016 14:06
Podle mne konstrukce kamen je dána požadavkem na co nejlepší účinnost spalování a tím produkci tepla. Ale v udírně nejde ani tak o teplo jako o kouř. Co jsem studoval a i já to tak mám uděláno, tak oheň hoří na betonové podlaze / mám starou - cca 80 let - udírnu, údajně je to vídeňský typ, tak dole je uzavíratelný otvor a topí se na betonové podlaze/.
IvanHorseman
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.15 (?), 15.2.2017 13:21
Zaizolujte ten kouřovod skelnou vatou. Roura se ochlazuje a tím to dehtuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.193 (?), 20.4.2016 11:37
|
|
|
|
|
|
|
Pita - (26) - 168.53 (?), 2.7.2016 22:35
zdravim,
i ja jsem zapocal se stavbou sve prvni udirny. Koukal jsem na vsechny ty vase nadherne udirny, ktere jsou tu na fotkach a jen jsem slintal :-) Mel bych k tomu zpocatku ale jeden dotaz. Vase udirny maji vsechny vodorovne vedene palubky. Nez jsem to tu videl, rozhodoval jsem se jak, a rekl jsem si, ze je udelam svisle. Muj dotaz tedy zni: Ma stavba z vodorovne lozenych palubek nejaky smysl, duvod, ci vyhodu?
Dekuji za odpovedi
|
|
|
|
|
|
|
barbakan - (5) - 40.210 (?), 3.7.2016 8:16
I já zdravím. Pravděpodobně jste přehlédl udírn ze svisle uložených a prken. To, jestli jsou složeny vodorovně nebo svisle nemá (podle mne) žádný vliv, zvlášť když jsou palubky skládané na péro- drážku. Doporučil bych opravdu dobře vysušené palubky, protože vlhké by se při vyšší teplotě sesychaly a mohli vytvořit ve spojích škvíry,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|