Dřevěná udírna - stavba svépomocí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 74.5 (?), 18.12.2010 20:16, zobrazeno: 308474x
Zdravím všechny uzenáře, na jaře bych si chtěl postavit za domem udírnu. Zkušenosti s uzením nemám žádné... Moje představa je, že ji využiji jedenkrát až dvakrát do roka při nějaká oslavičce... Mám svažitý pozemek, tak bych ho rád využil a kouřovod zakopal, aby byla vidět pouze malá budka. Moje představa pro začátek je dřevěná udírna, když mě to chytně tak upgraduju... Nepředpokládám závratné množství masa pro uzení - do 10 kg. Máte někdo zkušenosti s materiálem, tipy? Smrková prkna? Tlouštka prknen? Jak izolovat proti zhoření od kouřovodu? Radši těsnou či herměticky uzavřenou udírnu? Dřevo na uzení jabloň nebo švestka? Rošty nerez nebo černé železo? Plech pro úkapy a kondenzát je nutný? Budu vděčný za každou radu, zkušenost či fotku. Petr (PS. jsem průměrně zručný kutil, takže to snad zvládnu...)
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.27 (?), 19.12.2010 19:08
Ahoj, já stavěl v létě. Šamotové topeniště, 2m dlouhý kouřovod v zemi z komínových vložek zalitý v betonu, podezdívka z klasických cihel a na ni dřevěná budka s komínem s regulační klapkou. Teploměr do středu udírny, rošt mám nerez (našel jsem v dílně) jinak stačí obyč, aby maso nespadlo dolů a dole na dně nádoba s pískem zachycující kapající tuk. Na topeništi mám litinové dvířka s regulací přívodu vzduchu, udím většinou na 60°C, záleží jak co. Kostra udírny je z hranolů 50x50mm, je dvouplášťová, smrkové prkna a zvenku smrkové palubky. Někdo má v udírně ještě tepelný strop. Co se týče dřeva, ve zdejších diskuzích najdeš vše potřebné, někdo říká dub ano, druhý zase ne, já osobně používám buk bez kůry, jabloň, a na konec tak 2-3 polínka švestky. Jsou ale i další vhodné na uzení, olše, akát... Dřevo musí být opravdu suché, mám vyzkoušeno, že je pak maso nakyslé. Jinak udírnu po stavbě opravdu pořádně vypálit, já v ní musel topit několik dní a teď je každé nové uzení lepší a lepší. Jinak já v ní před samotným uzením skoro celý den pořádně topím, aby vyschla, to je další z mnoha faktorů, co ti můžou zkazit radost. Chce to zkoušet a zkoušet. Stavět se dá ale z kdejakých materiálů, jen se rozmyslet, jak by to mělo vypadat. Jinak můžeš mrknout zde. Vladimír
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.212 (?), 19.12.2010 22:44
S troškou do mlýna. Nejšílenější a přitom naprosto funkční udírnu jsem viděla na vlastním dvoře. Postavila jí tam paní, co bydlela zadarmo v našem domě a chovala se jako by jí to tam celé patřilo. Takže do země zapustila čtyři profily do L a ty zabetonovala pevným věncem, což vypadalo jako stůl obrácený nohama vzhůru. Na ty nohy položila velký plát silného plechu, na který sypala piliny. Pod ten plech dala zbytek či spíše spodek lázeňského kotle, který roky stával v prádelně, ale který ona vyzmetkovala. V tom topila dřevěným uhlím, které přes plech působilo na piliny. Nahoře měla tyč s háčky a na nich kousky slaniny nebo klobásky. Kolem dokola měla jen prkna sbitá halabala dohromady a nahoře desku, aby dovnitř nepršelo. Jako dveře posloužila dvířka od dřevníku, jako háčky na zavírání ryglíky od oken z domu. S nějakým kouřovodem si nedělala žádná starosti, protože kouř unikal celým obvodem veledíla. Její vlastnoručně vyrobené a vlstnoručně vyuzené výrobky byly vynikající. Přesto první, co po její smrti zmizelo, byla právě tato nevzhledná bouda a na mě šly mrákoty, když jsem zjistila, jaký materiál a odkud na ni použila.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.63 (?), 24.3.2011 20:47
Moc pěkný, ale jak to přežilo zimu? Všiml jsem si, že beton jsi plácal jen tak na zem.
Jura
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.41 (?), 24.3.2011 22:46
Bez známek nějakého poškození. Nějaké ocelové výztuže jsem tam dal a jiný způsob jak udělat topeniště mě nenapadl. Nevydrží-li další zimu, vyřeším to jinak a kouřovod o p§l metru zkrátím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.78 (?), 3.4.2011 10:01
Dobrý den, měl bych dotaz. Nehrozí ke vznícení udírny když je ze smrkového dřeva? Děkuji za odpověď. Santana8@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.157 (?), 23.5.2011 20:27
Při roztápění udírny, kdy se ji snažím maximálně vysušit se v udírně dlouhodobě pohybují teploty dost přes sto stupňů a kromě toho, že se vnitřní prkna trošku smrskly a vznikly tak mezírky, se nikdy nic nestalo. Domnívám se, že pokud nebudete mít extrémně krátký kouřovod a nebude vám stékat tuk do kouřovodu, nic se nestane. S pozdravem vlapro@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.11 (?), 23.5.2011 10:48
Dobrý den.
Koukal jsem na Vaše fotky a moc se mi líbí provedení Vaší udírny. Chci se jen zeptat, zda máte kouřovod, který vede do podezdívky opřený o základovou desku nebo malinko přizvedlý nahoru, aby nemohlo nic stékat to topeniště?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|