Prosím o radu:
postavil jsem si dřevěnou udírnu s dvoumetrovým kouřovodem od zděného topeniště. Začínám se teprve učit udit na párkách a klobáskách a nejde mi to. Zprvu byly párky hodně hořké, poté už byly chutné ale ne uzené.
Někde dělám chybu a nevím kde. Párky můžu dělat třeba čtyři hodiny (při cca 5Ost.) ale vůni uzeného z nich nedostanu. je to sice lepší než z krámu ale ta vůně prostě není. Někdo říká udit hustým dýmem, někdo že dým není nutný.
Ať tak, nebo tak, spíš mi to připadá, že uzeniny ohřívám než abych je udil.
chci se nejdřív naučit takovéto drobnosti, než se vrhnu na nakládání masa.
Kupované klobásy se mi vždycky scvrknou na polovinu obsahu, takže asi je tam mám dlouho při vysoké teplotě - udit jen studeným kouřem?
Když jsem udil kuřecí, tak chuťově vynikající, ale zase mi tam prostě chybí ta výrazná vůně a chuť uzení.
Udím buk, dub,jabloň,švestka.
Kde dělám chybu???
Díky všem za rady.