Douzení párků a kupovaných klobás - jak na vůni a chuť?



   
host - 164.111 (?) 
27.11.2012 20:22

Ahoj, udím už asi 20 let a jedinou zkušenost kterou mohu předat je že jakmile maso které se udí vychladne už nepojme žádný kouř (neboli chuť kouře), z to ho vyplívá že udit je potřeba maso tepelně nezpracované (mezi to nepatří ani koupený klobás ani uzené maso) a dokud nevychladne, potom je každý pokus o uzení marný. Jednou se mě stalo že jsem si řekl že už jdu spát a že doudím záítra, to už nešlo.

  
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 27.11.2012 21:03

No, ono to samozřejmě asi jde, nedávno se tu pěly ódy na douzování koupeného uzeného, byť já v tom nic převratného nevidím..Za totality jsme douzovali koupený koňský salám a přeměnili ho tak na obstojný Turist. I kabanos rozehřátý v udírně chutná líp než povařený.

         
host - 48.213 (?), 28.11.2012 2:14

Kdysi jsme douzovali šunkové klobásy z Polska. Žádný problém v tom nebyl, byly slušné, po tom douzení. Pravda, možná to ještě byly klobásy z masa. Raději jsme pak přešli na vlastní výrobu.    R.

            
host - 53.133 (?), 28.11.2012 10:01

Děkuji všem za rady a postřehy. Mlýnek jsem už koupil elektrický i s nástavcem na plnění tak o víkendu zkusím pro začátek menší množství. Jen mám ještě dotaz. Jak při plnění do střev klobásky oddělujete jednu od druhé? Zajímá mě postup. Jestli naplnit celé střevo a pak je provázkem,,zaškrtit´´ nebo je stačí jen,,zakroutit ´´. Asi se ptám hloupě, ale budu to fakt dělat poprvé.

               
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 28.11.2012 10:41

Tak zkušení to dělají tak, že kroutí při narážení, jen se nesmí splést - první vpravo, druhá vlevo... pokud se zakroutí dvě stejně, tak se rozmotají. Dá se i naplnit celé střevo a na stole zakroutit, viz výše (nesmí být naplněno moc pevně), nebo zakroutit a každé překroucení převázat kouskem provázku (bílý lněný). Střeva je nutno před použitím rozvlažit ve vlažné vodě. Fígl na plnění - nadělat si z prátu šišky, které se vlezou do plnícího otvoru mlýnku, jde to pak jak po másle a nedělají se vzduchové bubliny. A je potřeba kontrolovat mlýnek, dost často se stává, že se namotají delší kousky masa na distanční mezikus a mlýnek se ucpe. A ještě dobrá rada na závěr - dělejte to ve dvou lidech, jeden plní mlýnek, druhý naráží.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika