Domácí šunka
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaral - (1) - 34.162 (?), 8.9.2008 9:42, zobrazeno: 238579x
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s výrobou domácí šunky? Prosím, poraďte. Maso nakládám do solného láku (1 kg masa 25g soli), nechám min.dva dny odležet ve formě v sáčku a vařím při 80°C, 1 kg 2 hod., někdy i více. Šunka se mi vždycky chuťově "zvrhne" v obyčejné jakoby vařené maso, tvar drží. Nemohu najít chybu, možná by se mělo přidat i nějaké koření, ale nevím jaké, aby šunka chutnala šunkovatě. Rychlosůl nechci používat. Děkuji za rady, Jarek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 8.9.2008 11:35
Jestli nakládáte do láku celý jeden kus masa na 2 dny, je to málo. Nahradit to lze injekcemi koncentrovaného solného roztoku (24dg soli na l litr vody, 100 ml roztoku do 1 kg masa). Trocha rychlosoli maso obarví dorůžova. Chcete-li být jako profíci, kterí vyrobí ze syrového masa za 100 Kč uzenou rolku za 79 kč, můlžete nastřikovat roztokem želatiny.
Druhou možností je nakráíjet maso na kostky (jako na guláš), pak 2 dny naložení asi stačí. Nasucho, bez láku ovšem. Nasolené maso, aby se spojilo, je třeba dloho míchat, naklepávat nebo jinak narušit, aby se kousky k sobě slepily.
Koření šunku šunkou neudělá, někdy pomůže cukr.
|
|
|
|
|
|
|
jaras - (8) - 34.162 (?), 8.9.2008 11:37
Pane Alí, děkuji, pravda, maso bývá na větší kusy. S rychlosolí se mi doma opravdu nechce začínat..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaras - (8) - 34.162 (?), 8.9.2008 11:49
Pane Miloši, děkuji za reakci a pokud bych dělal šunku druhým způsobem, tozn. na malé kousíčky bez láku; mám při vaření dolít vodu do šunky dle receptu, nebo vařit jen tak nasucho a spoléhat na vodu obsaženou v mase?
Děkuji, J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.208 (?), 19.9.2008 11:15
Dovolím si připojit se k vaší debatě o receptech na šunku.Přiznám se o přidání cukru jsem ještě neslišela.Já dávám do 1 kg masa 15 g soli,5 g rychlo soli,0,5 dl vody a 0,5 dl mléka. A masa dávám dvojí, třeba králík + vepřové nebo ktůtí + vepřové.Právě dělám 4 dávky jelikož budeme udit tak to chci nechat navoňat.Tož přeju hodně úspěhů a dobré chuti.
Jožka
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.2 (?), 10.11.2008 14:51
Dobrý den, mám dotaz. Ačkoliv po uvaření šunka vypadá, jak má, tři až pět dní poté začne na povrchu šednout. Lze tomu nějak zabránit, respektive co dělám špatně (nakládám do láku 1kg masa=1,25g soli+1,25g rychlosoli cca na tři týdny)? P. Novák
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|