Domácí klobásy



                     
host - 200.181 (?) 
18.3.2013 16:40

Mám dotaz na dobu naložení hovězího masa k uzení... Nikdy jsem to sice ani neslyšel, ale budiž... Jen ta doba - vepřové nakládám nejmíň 3 týdny, klidně měsíc... HOVĚZÍ jen 6 dní? Čím se to krájí?

  
                     
host - 92.38 (?), 29.3.2013 10:23

Nikdy jsem hovězí maso neudil, nepočítám-li to v klobásách. Ale nevidím důvod, prož by se mělo nakládat na kratší dobu než vepřové. Doba závisí především na velikosti kusů masa.
   Jiná věc je nakládání masa na klobásy - tam se nakládají menší kousky, které jsou prosolené za pár dní. Koneckonců maso na klobásy se nemusí nakládat vůbec, Proleží se za pár hodin odvěšené ve střevech.

                     
host - 85.30 (?), 31.12.2017 9:46

Nejlépe hydraulickou štípačkou dřeva, ale dosti prče ostrým nožem na tenoučké plátky jako chuťovku.Testuju novou udírnu a tak jsem konečně prvně udil i hovězí kýtu z mladého kusu, naloženo spolu s vepřovým po dva týdny v 9 procentním láku.Ježto je libové proleželo se výborně a bylo o cosi slanější než vepřové ale výborné, udil jsem na 40-50° cca 25h.

                     
host - 218.122 (?), 31.12.2017 13:20

Fotka, by nebyla? Dík.

                     
host - 200.181 (?), 9.11.2016 16:09

Uzené hovězí šrůtky jak píšete 2-3kg jsou v láku 6 dní a jsou proleželé??? Tak to promiňte... Beru 6 týdnů, po 6 dnech je to pořád syrové maso, čili vidím to tak, že se to může udit hned po koupení masa, s nakládáním bych se nezdržoval...

   
host - 110.249 (?), 18.12.2008 8:15

Dobrý den

Chtěl jsem se zeptat, v jakém poměru naložit maso na uzení. Kolik česneku a soli na 10kg masa, jak dlouho to nechat ležet, kdy zalít vodou, jak dlouho udit a na kolik stupňů.

Moc děkuji.

karel5320@seznam.cz

      
host - 97.44 (?), 18.12.2008 9:22

Já to dělávám tak, že si připravím česnekovou pastu v poměru 20 deka soli a cca dvě hrsti oloupaného česneku (na 10 kg masa). Pastu poctivě vtírám do masa, hlavně kolem kostí. Vložím do hrnce a druhý den maso přeložím. Po dvou dnech zaliju studeným slaným nálevem (10 l převařené vody a 30 deka soli) a pak jen chodím kontrolovat vůni a barvu laku. Po 3-4 týdnech je maso připravené k uzení. 
Před uzením maso ztužím v horké lázni 80°C po dobu 45 minut a věším do udírny.
Samotné uzení je velice závislé na konstrukci udírny, nicméně v mém případě (topeniště pod udírnou) udím cca deset hodin na 80° C.

Zatím se mi vždy maso povedlo...

Martin

      
host - 34.194 (?), 18.12.2008 9:27

Klikněte na nahořklé maso z nové udírny tam pan Jarda popisuje svoje postupy.

   
host - 91.52 (?), 21.12.2008 10:37

A co bílé klobásy na vánoce. Dělá je někdo doma? Proč jsou tak bílé a řídké. To do nich přijde tolik mléka.  Daly by se také udit?

      
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 21.12.2008 14:35

Recept na klobásy

Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika