Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny



                  
host - 248.7 (?) 
27.5.2015 20:38

Tak připíšu postřeh mé kamarádky s udírnou:

Když udil manžel dlouho a s vyšší teplotou, bylo uzené suché a černé. Když udila ona o 2 hodiny kratší dobu a nižší teplotou, bylo maso zvnějšku čokoládové, uvnitř krásně růžové a nebylo suché. Příprava masa byla v obou případech stejná.           Lída

  
                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 29.5.2015 23:16

U nás se udilo v komíně. Lepší uzené maso jsem od té doby nejedl. Staré komíny byly k tomu přizpůsobeny. Ohniště je vpravo od pověšeného masa asi o jeden metr níž. Ohniště nemá rošt a vzduch se reguluje vratami do komína.Mezi ohništěm a udící komorou je otvor 25 cm. Stejný otvor je i na odvod spalin z udírny. Udili jsme červenou olší a na konec přidávali švestku nebo třešeň. Udilo se 6-9 hodin. Maso bylo krásně zlaté.

         
DominikS - (5) - 156.17 (?), 24.7.2016 16:04

Tak to si začal solidně obecně, ale na mě nemáš, já mám udírnu z dřevěné pračky, ani nevím, jak je stará ale pohon byl na kliku  :D

   
host - 43.53 (?), 3.12.2017 1:10
Je hezké, jak většina lidí hledá chybu v udírně, hlavně ten co ji postavil většinou dlouze popisuje jak je postavená udírna a ptá se, kde je chyba. Chyba je v nesprávných uvahách a představách. Z 90% je to o umu, z 10% o udírně. Čím lepší udírna, tím méně snahy a naopak. Špatný výsledek, špatný postup. Někdo na to prostě nemá, hlavně ti, co jsou presvedčeni, že dělají vše dobře a chyba musí být v udírně. Hlavní je pokora a dostatek vzduchu pro oheň, teplotu snížit množstvím ohně, ne zavřením vzduchu v ohništi. Vzduch, vzduch, vzduch a čerstvou mysl.
      
host - 250.122 (?), 3.12.2017 10:30

Jasne ze to je v udirne, zrejme ma spatny tah. Ja udit "neumim" aspon si to fakt nemyslim. Tyhle klobasky tam byly asi 6,5h o teplote pres 60°C. Mam udirnu s rostem a popelnikem, dvirka behem uzeni zavrene. Topim tresni i s kurou. Nic neni kysele ani cerne, ostatne to je videt.


zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika