bude to k jídlu?



host - 34.194 (?)
16.12.2008 18:21

Zdravím.Co máte za škopek?Jestli jste použil škopek klasický starý dřevěný který jste řádně nevypařil a nevyčistil nebo jestli jste v něm neměl nějaké materiály nebo letité plísně které se mohly vsáknout?Pokud nakládám maso na uzení tak musím používat jen kvalitní buď smaltované nebo kameninové nádoby které mám jen na tento účel řádně před použitím vypařené a vymyté.Do takové (kvalitní) nádoby dal jeden specialista kvas na slivovici.To se nehodilo ani na mazání kolen natož to polknout.Prostě hnus.Po nasolení za 1-3 dny se musí maso zalít studeným převařeným lákem max. 300g soli nebo Pragandy na10 l vody.Pokud používáte na nakládání Pragandu jako já ta za 1-3 dny po nasolení zalévém a do 10 dní udím.Záleží na teplotě.Maso stojí dost peněz o kolo nakládání a uzení je spousta práce a celé si to pokazit tím že mám nekvalitní nádoby to bych raději nedělal vůbec nic.Jarda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 9.130 (?), 14.12.2008 22:29, zobrazeno: 53480x

Zdravím uzenáře.Mám dotaz-naložil jsem maso(kotleta, bok)doba naložení 18dnů, vím nic moc, ale to není to nejhorší, v průběhu maso začlo opravdu smrdět tak jsme maso opláchli a znovu dali do škopku.Při samotném uzení-teda jestli se tomu dá říkat uzení, proto že docílit aby v udírně byl opravdu kouř se nám podařilo jenom na chvíli, kdy jsme topeniště kropili vodou.Dřevo-buk, bříza a jablon a to jsme museli dřevo namáčet do kýblu z vodou(půl na půl) aby byl náký kouř a aby to hořelo pomaleji.Po 9h. jsme zkusili 1kousek vyndat-krásně měkoučkej a vonavej a chut taky dobrá.No a otázka zní: Nemůže to maso být i přesto, že maso nepáchne ani nemá nakyslou chut nějak závadné?A jestli máte výhrady k postupu uzení nebo dobrou radu tak je přivýtám.DÍKY.       PS: před chvílí jsem zakrojil, tak snad ráno vstanu.          

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 14.12.2008 23:13

Osmnáct dní není mnoho. Buďto nebylo maso čerstvé, čisté nebo bylo naloženo při vyšší teplotě. Jako první se začnou obvykle kazit kosti. I když začne lák "zavánět", maso ještě nebývá zkažené. Omytí, výměn láku a včasné vyuzení je správný postup. Myslím, že jestliže maso dobře chutná, zdraví škodlivé není. Tedy pomíjím, že uzené samo o sobě není žádná makrobiotika.
Nejsem pedant na češtinu, "přivýtám" je ale dost... 

      
host - 9.130 (?), 15.12.2008 0:23

Omlouvám se, samozřejmě překlep.A děkuji

      
host - 9.130 (?), 15.12.2008 0:26

A ještě se chci zeptat jak dlouho maso vydrží ve sklepě při teplotě 6stupnů?

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 15.12.2008 7:10

To nelze na dálku říci. Záleží na více faktorech prouzení, kolik vody maso obsahuje, atd. Pokud jste musel vyměňovat lák, na dlouhou skladovatelnost masa bych nespoléhal a raději je zmrazil.

            
host - 9.130 (?), 15.12.2008 13:32

Dobrý den.Mám ještě něco.Nikde jsem nenašel co z udírnou po vyuzení: Jak vyčistit a čím? Děkuji.

               
host - 91.52 (?), 15.12.2008 14:25

Co s udírnou- záleží jakou ji máte a kde. My ji máme na zahradě zděnou a když udíme něco, co více kape, tak dáme po zkončení uzení pod rošt více papíru, nebo slámu nebo drobné roští a udírnu pořádně vypálíme. Na přeuzování nebo na uzení třeba klobás je potom krásně čistá.

   
host - 34.194 (?), 16.12.2008 18:21

Zdravím.Co máte za škopek?Jestli jste použil škopek klasický starý dřevěný který jste řádně nevypařil a nevyčistil nebo jestli jste v něm neměl nějaké materiály nebo letité plísně které se mohly vsáknout?Pokud nakládám maso na uzení tak musím používat jen kvalitní buď smaltované nebo kameninové nádoby které mám jen na tento účel řádně před použitím vypařené a vymyté.Do takové (kvalitní) nádoby dal jeden specialista kvas na slivovici.To se nehodilo ani na mazání kolen natož to polknout.Prostě hnus.Po nasolení za 1-3 dny se musí maso zalít studeným převařeným lákem max. 300g soli nebo Pragandy na10 l vody.Pokud používáte na nakládání Pragandu jako já ta za 1-3 dny po nasolení zalévém a do 10 dní udím.Záleží na teplotě.Maso stojí dost peněz o kolo nakládání a uzení je spousta práce a celé si to pokazit tím že mám nekvalitní nádoby to bych raději nedělal vůbec nic.Jarda.

   
host - 208.187 (?), 16.12.2008 22:14

dobry den, mam maso nalozene:2 dny v soli a cesneku, v laku 14 dni, po 8 dnech lak cerveny a kysely, lak vylity a udelany novy lak, oba delany v prevarene a v solene vychlazene vode. po dalsich 5 dnech opet lak kysely, voda nesmrdi (jen cesnekem) maso jsem zkousel osmazit, zadnou pachut nemelo (nesmrdelo, nebylo kysele), kde je prosim chyba? dekuji karel

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 16.12.2008 23:18

Proč myslíte, že je někde nějaká chyba?  Lák nesmrdí, maso nesmrdí osmažené je dobré. Tak to snad má být,  nebo ne?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika