bude to k jídlu?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.130 (?), 14.12.2008 22:29, zobrazeno: 53476x
Zdravím uzenáře.Mám dotaz-naložil jsem maso(kotleta, bok)doba naložení 18dnů, vím nic moc, ale to není to nejhorší, v průběhu maso začlo opravdu smrdět tak jsme maso opláchli a znovu dali do škopku.Při samotném uzení-teda jestli se tomu dá říkat uzení, proto že docílit aby v udírně byl opravdu kouř se nám podařilo jenom na chvíli, kdy jsme topeniště kropili vodou.Dřevo-buk, bříza a jablon a to jsme museli dřevo namáčet do kýblu z vodou(půl na půl) aby byl náký kouř a aby to hořelo pomaleji.Po 9h. jsme zkusili 1kousek vyndat-krásně měkoučkej a vonavej a chut taky dobrá.No a otázka zní: Nemůže to maso být i přesto, že maso nepáchne ani nemá nakyslou chut nějak závadné?A jestli máte výhrady k postupu uzení nebo dobrou radu tak je přivýtám.DÍKY. PS: před chvílí jsem zakrojil, tak snad ráno vstanu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.130 (?), 15.12.2008 0:23
Omlouvám se, samozřejmě překlep.A děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.130 (?), 15.12.2008 0:26
A ještě se chci zeptat jak dlouho maso vydrží ve sklepě při teplotě 6stupnů?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.130 (?), 15.12.2008 13:32
Dobrý den.Mám ještě něco.Nikde jsem nenašel co z udírnou po vyuzení: Jak vyčistit a čím? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.52 (?), 15.12.2008 14:25
Co s udírnou- záleží jakou ji máte a kde. My ji máme na zahradě zděnou a když udíme něco, co více kape, tak dáme po zkončení uzení pod rošt více papíru, nebo slámu nebo drobné roští a udírnu pořádně vypálíme. Na přeuzování nebo na uzení třeba klobás je potom krásně čistá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.194 (?), 16.12.2008 18:21
Zdravím.Co máte za škopek?Jestli jste použil škopek klasický starý dřevěný který jste řádně nevypařil a nevyčistil nebo jestli jste v něm neměl nějaké materiály nebo letité plísně které se mohly vsáknout?Pokud nakládám maso na uzení tak musím používat jen kvalitní buď smaltované nebo kameninové nádoby které mám jen na tento účel řádně před použitím vypařené a vymyté.Do takové (kvalitní) nádoby dal jeden specialista kvas na slivovici.To se nehodilo ani na mazání kolen natož to polknout.Prostě hnus.Po nasolení za 1-3 dny se musí maso zalít studeným převařeným lákem max. 300g soli nebo Pragandy na10 l vody.Pokud používáte na nakládání Pragandu jako já ta za 1-3 dny po nasolení zalévém a do 10 dní udím.Záleží na teplotě.Maso stojí dost peněz o kolo nakládání a uzení je spousta práce a celé si to pokazit tím že mám nekvalitní nádoby to bych raději nedělal vůbec nic.Jarda.
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.187 (?), 16.12.2008 22:14
dobry den, mam maso nalozene:2 dny v soli a cesneku, v laku 14 dni, po 8 dnech lak cerveny a kysely, lak vylity a udelany novy lak, oba delany v prevarene a v solene vychlazene vode. po dalsich 5 dnech opet lak kysely, voda nesmrdi (jen cesnekem) maso jsem zkousel osmazit, zadnou pachut nemelo (nesmrdelo, nebylo kysele), kde je prosim chyba? dekuji karel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|