Bůček



host - 103.71 (?) 
13.2.2013 17:02, zobrazeno: 20575x

Zdravím, bydlím v panelaku a nemám ani balkon. Chtěl bych si vyudit malý kousek bučku. Jak na to? Četl jsem na strankach o solení bez laku, jak se to dělá? Začatečník   Dík

  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.2.2013 17:23

Jestli chcete vyudit malý kousek bůčku, tak zvažte, má-li smysl chodit několik hodin přikládat do udírny kvůli jednomu kousku masa. Menší množství můžete klidně nasolit a nechat v láku v hrnci v ledničce.
   Druhou - rychlou - možností je nastříknutí masa 20 - 24%ním roztokem soli (event. s Pragandou) 1 deci/1kg masa. Bůček pro tuto techniku ale není ideální, protože do tučného se špatně nastřikuje a tuk ucpává jehlu.

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 14.2.2013 6:35

Kupte si kus uzenýho u řezníka. Píšete, že nemáte ani balkon, postavíte udírnu v obýváku a trubku provrtáte dveřmi na chodbu? 

      
host - 54.2 (?), 14.2.2013 16:07

Jste fttipalek Vaše rada k nezaplacení.

Mám pronajatou zahradku tim chci říct jak se da doma 

napřiklad naložít 5kg bučku abych to m ohl dát do ldničky

jaký je dobrý postup  (mimo řezníka)

         
m@rten - (40) - 78.114 (?), 14.2.2013 16:18

Na sucho: Bůčky dobře nasolit směsí pragandy se solí (vetřít do masa), dát do ledničky, každý den obracet, šťávu co to pustí je možno vylévat nebo ne, já to vylévám ať je to max. suché. cca za 5 dní se dá udit. 

         
host - 226.182 (?), 14.2.2013 16:42

Zdravím, já maso nakládám na 3-4 dny na sucho.Na kilo masa dávám 20-22g soli.Sůl do masa pořádně vetřu a naskládám do nádoby.Po této době převařím vodu se solí (lák, na kilo 50-60g soli) nechám vychladit tak aby lák nebyl teplejší jak maso.Naleji do nádoby a rovnám maso těsně k sobě.Mezi maso dávám na plátky nakrájený česnek.Na kilo masa 20-30g.Vytlačím vzduch, na maso položím prkénko a zatížím žulovou kostkou.Kažkých 4-5 dnů maso přeložím, spodní kusy nahoru a horní dolů.Maso mám v lednici ve které je 3-5C (je k tomu určená).Maso mám naložené 4-6 týdnů podle druhu.Jednou za tuto dobu vymněním lák.Bůček stačí naložit na 4-5 týdnů.Že je maso dobře naložené se pozná tím že při stisku do masa skoro zajíždí prsty a nebo rozkojením největšího kusu masa.Musí mět po celém řezu stejnou barvu.Klidně se ptejte, rpstylle@seznam, cz

         
host - 41.1 (?), 10.6.2013 20:37

Dobrý den, je jasné, že v paneláku si nechcete na pět neděl zadělat ledničku hrncem s nálevem:-) jednodušší bude, když si namícháte pragandu se solí 1:1 váhu dle váhy masa. kousky bůčku kvalitně nasolíte a jednotlivě, každý kousek zvlášť zabalíte do fresh fólie k masu se vzduch nedostane a sůl pracuje, maso je pak naloženo ve vlastní šťávě a to je lepší než v láku! Za cca tři týdny, podle velikosti bůčků by mělo být hotovo. To že je maso připraveno k uzení poznáte tak že bůček zmáčknete palcem a ukazováčkem proti sobě a když maso promáčknete je připraveno k uzení!  Ještě jedna důležitá věc, bůčky je třeba jednou až dvakrát za týden otočit!wink

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 14.2.2013 19:26

Tak příště pište srozumitelně.  5 kilo je malý kousek pro uzenáře, ale ne pro začátečníka.  O nakládání masa jsou zde v diskusi i jinde na internetu popsané ságy. Najděte si to.

   
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 224.31 (?), 14.2.2013 16:44
Já pragandu do klobásek nemusím, ale na bůček ji dávám na půl s normální solí. Sůl s česnekem vetřu do masa a nechám tři dny na sucho pak zaleju lákem a nechám dalších aspoň 14 dní při teplotě do 5°C, pozor nesmí zmrznout!
   
host - 72.223 (?), 19.6.2015 19:23

Ahoj, vezmi bůček, vetři do něj sůl, zabal ho do alobalu a dej na noc do ledničky. Druhý den v alobalu 2 hodiny péct na grilu, pak vybalit a v udírně 3 hodiny na 60°.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika