Samice pred samcem utika a pisti

gavo00 - (9) - 250.45 (?)
31.3.2015 14:30

No tak s tim ze bych kralikum daval plysaky nepocitam... chovam jeste hrdlicky chechtave a mam jich sest...3 samicky a tri samce a ti teda na rozdil od kraliku se zabavi az az i samy... no celkove uvidim co mi z tech kraliku bude zda budou mlade ci ne... kazdopadne budu zkouset pripoustet a treba se zadari... dekuji jinak za odpovedi

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
gavo00 - (9) - 250.45 (?), 30.3.2015 22:00, zobrazeno: 60816x

Zdravim mam samce a samici nemecke strakace... zkousel jsem pred tydnem je dat k sobe zda se podari a samec sice skakal ale nesvalil se a aninechrochtal olizovaly se pred tim chvilku se nahanely a pak sup sup cekal jsem jeste za ctvrt hodiny ze snad bude druhy skok ale uz nic... ted jsem zkousel zda to pude znovu ale doslo k utoku pisteni nahaneni dokola ale samice utikala a samec za ni tak jsem je oddelil... mam taky samici krizence a tak jsem zkousel dat ji k samcovi tomu strakaci a nic jen lezel skuleny do klubka pak za ni zacal behat ale samice nic jen ho odhanela... samice byla u samce poprve... stari 10 mesicu... rad bych vedel co se deje? Diky predem za rady

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 31.3.2015 2:47

Nejsem v našem chovu profík, králíky chováme něco kolem dvou let a beru chov trochu jinak...

Podle mě je samice v deseti měsících celkem mladá, resp. každý dospívá trochu jinak.

Dali jsme našim dvě samice, dali je k samci, když jim bylo 11 měsíců. Jedna byla úplně v pohodě, všechno proběhlo jak má. Druhá ještě svoji úlohu nevnímá a bere to jako děsnou hru kdo z koho... místo, aby tentýž samec skákal na ní, ona skákala na něj.

Stejně bych alespoň ten jeden měsíc počkala. Naše samice jsme nechávali obskočit, když jim byl rok, což jsem považovala za dobrou dobu pro dospělost všech a všechno bylo v naprostém pořádku. Resp. jedna samice samce nechtěla, ne že by pištěla, prostě ho pokousala, ale za čtrnáct dnů měla "falešnou" a tak se povedlo na první skok.

No a i když se mi všichni za tohle smějí, trvám na tom, že to má smysl a je to k užitku... kontrolovat samicím pipky včetně pysků a ty udržovat čisté, je to extrémně citlivé místo a každé znečištění prostě králici není příjemné. 

U samců pochopitelně genitálie také kontrolovat zda jsou čisté. Fakt to pomáhá, králíci jsou klidnější a spokojenější.

Pochopitelně i náhody se stávají, jak se mi občas někdo snaží vnutit, ale bylo to moc náhod, čili příliš tomu nevěřím.

host - 157.239 (?), 31.3.2015 6:39

Věk zvířete není sám o sobě rozhodující, větší význam má kondice, výživný stav-v tomto případě chovný, ne výkrmový, nebo podvýživa-nemusí být zjevná, jde např. o nedostatek vitamínů... Ochota k páření je i v dobrých podmínkách různá-kus od kusu, situace od situace. Velmi se na této záležitosti projevuje přístup, naturel chovatele, špatné naladění, nervozita, netpělivost, drsný přístup ke zvířatům hraničící s týráním... Určitě stojí za to prohlédnout intim. partie králíků, odhalit včas příp. patologie, poranění, nebo omyl v určení pohlaví. Přehnaná péče o tuto oblast těla není na místě, zdravý králík si to ošéfuje sám-narozdíl od vnitřní části slechů. Hodně zdaru a hlavně trpělivosti v chovu, S.P.,Ch.

gavo00 - (9) - 250.45 (?), 31.3.2015 8:06

Dekuji za rady... a neni treba mozne ze samce nechce a pisti proto ze se skok zdaril a proto samce nechce... a s tou cernou samici mne napadlo jestli neni mozne ze je tlusta... navic je asi o tretinu vetsi nez samec mohlo by to byt i tim?

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 31.3.2015 10:27

Možné je všechno, i to, že samce nechce protože se skok povedl... i když mě se to moc nezdá, ale je to jen můj názor.

Nicméně ze zkušenosti musím říct, že to zkoušení jestli samice samce chce nějakou tu dobu po skoku není spolehlivá metoda poznání jestli se skok povedl. Jedna naše samice velmi dobře držela a přitom už byla těhotná. Další věcí je, že... je to můj názor, ale trvám si na něm..., že to zkoušení může být pro samici i nebezpečné díky přendavání, hrubému chování samce atd.

Co se týká tlouštky, tak mi bylo řečeno od několika lidí, že naše samice jsou tlusté... podle mě je to blbost, jsou prostě dobře rostlé a dobře živené - mají okolo 5,5 kila. Jedna z nich je tedy opravdu tlustější ta má okolo 6,5 kila, proti králíkům které vídám jinde jsou opravdu velké, ale o to nejde. Úspěšně se nechali obskočit všechny a stejně tak všechny v pořádku porodili.

Už jsem to tu psala v jiném tématu, řeči o tloušce a problémech se zabřeznutím spíš přikládám řečem lidí, kteří méně krmí, aby měli argument. Z praxe se mi to nepotvrdilo.

Samozřejmě, abych opět nebyla nařčená, že podporuji tloušťku zvířat, je jasné, že přežírání může vést k mnoha zdravotním problémům, ale není jen hubené a tlusté zvíře.

gavo00 - (9) - 250.45 (?), 31.3.2015 10:40

Mam tedy pockat a nedavat uz samici k samci aby si neubliziy?jen je mi zahadou proc nechce ta cerna samice... bude mit ted 11 mesicu to myslim ze uz by nemel byt problem... zkusil jsem taky dat par bobku od samce k ni do kotce... zacinam s chovem a sice mam nastudovano ale realita je teda jak videt uplne jina... dostal jsem kraliky od sestry k narozeninam..tak jsem se rozhodl pro chov cela rodina je z kraliku nadsena...hlavne deti zena uz tak ne...pry mam ty kraliky rad vic nez nu....oni proste potrebuji jistou peci a nektere veci si holt sami neudelaji na rozdil od lidi

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 31.3.2015 11:05

Berte to jako můj názor, jsem si jistá, že dostanete i jiné.

Nicméně... vezmu to od konce, můj muž poměrně nedávno spekuloval o tom, že mi zabije pár králíků na jídlo. Chvilku o tom uvažoval co a jak, že by si dal králíka. Tak jsem mu na to řekla, že žádný problém, ať si řekne o králíka kamarádovi, který taky chová. Tak na mě kouknul a říká mi.. no jo, ale když budu chtít, tak ty králíky bacím a budou tady hezky vyrovnaní jeden vedle druhýho... a v zápětí dodal.. hmmm a pak poslední v řadě budu ležet já, to bys mi neodpustila. Tak nic, maj, opušťák, maj zajištěný sociální programlaugh.

Nejsem proti chování králíků na maso, jen u nás už jsme to zrušili, nejde o to proč. Nicméně tím chci říct, že chápu, že se může žena cítit jako méně milovanásmiley.

Ovšem o to nejde z jakého důvodu se králíci chovají, v každém případě svojí péči potřebují a měla by být snad i ještě o to lepší, když nám ta zvířata něco dávají.

K tomu zda teď znovu dávat samici k samci... asi 99% chovatelů řekne, že ano. Já říkám ne. Jestli se skok povedl tak budou prckové a když ne, tak to další měsíc prostě můžeš zkusit znovu. Pro mě ani ve chvíli kdy jsme chovali na maso, nebylo tohle zase tak moc důležité, stejně jsme měli v plánu skok jednou, maximálně dvakrát za rok. Nicméně co opravdu uděláte, si musíte rozhodnout sám.

Pokud jde o to, že těhotné samici může přendavání a vůbec manipulace ublížit. Tak rozhodně může a stává se to. Na straně druhé není to tak, že se to určitě stane. Dělá to spousta chovatelů a většinou se rodí králíčci v pořádku, ale ne vždy tomu tak je.

V ranném stádiu to riziko není příliš vysoké, později stoupá. Nicméně pro mě i relativně malé riziko je zbytečné, když není nutné ho podstupovat. Názor si musíte udělat vlastní.

gavo00 - (9) - 250.45 (?), 31.3.2015 11:15

Davat uz ji tam nebudu a proste 3 tydny pockam a uvidim zda budou prckove... pokud ne skusim znovu... jinak chci je mit pro dalsi chov... pokud budou mladi aspon takovy jako jejich rodice bude to super... no a ty co zbydou pudou na maso... s tim problem nebude... to uz jsem delal a ne jednou ale radeji bych aby si je nekdo po ostaveni vzal taky na chov

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 31.3.2015 12:19

Už jsem to tu psala v jiné diskuzi, tak jen zkráceně.

Chovali jsme králíky na maso, ale nebyla jsem spokojená se způsobem zabíjení a tak jsme další odkládali až manžel uznal, že spokojená žena je důležitější než vlastní zabitý králíksmiley a jestli máme mít 8 chovných králíků - původní chovný plán ze kterého nakonec sešlo (4 samice, 4 samci) a nebo 13 včetně 5 původně určených na maso, že už není takový rozdílsmiley.

Jinak králičí maso ráda mám i nadále a musím říct, že z těch našich  zabitých jsme měli úžasnou šunku, paštiku, řízky i spoustu masa na pečení, stejně tak jako škvarky a sádlo, po čemž se mi přiznám trochu stýská, protože i ten nejlepší králík od jiných není takový, ale na druhou stranu mi nedělá problém si to u nás odpustit a králíka si vzít od jiného chovatele už chlazeného.

Protože to čekání a pak starání se o prcky, sledování jak rostou atd. je fakt něco úžasného a máme opravdu nádherné, dobře rostlé králíky, uvažovala jsem o dalším chovu místo na maso pro další chov. Jenže asi bych nenašla chovatele který by vyhovoval mým podmínkám pro chov. Dala jsem do chovu k našim dvě samice, nemají se vůbec špatně, ale mohli by se mít ještě lépe a to mi celkem vadí.

Takže máme stop stav a já sháním plyšáky: D Králíkům se líbí jejich "společnost" a příležitostně si s nimi můžou zařáditsmiley.

gavo00 - (9) - 250.45 (?), 31.3.2015 14:30

No tak s tim ze bych kralikum daval plysaky nepocitam... chovam jeste hrdlicky chechtave a mam jich sest...3 samicky a tri samce a ti teda na rozdil od kraliku se zabavi az az i samy... no celkove uvidim co mi z tech kraliku bude zda budou mlade ci ne... kazdopadne budu zkouset pripoustet a treba se zadari... dekuji jinak za odpovedi

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz