Rady do začátku chovu králíků

host - 248.131 (?)
6.4.2015 21:50

Jinak počet králíků odhaduji tak od jedné samice 3x za rok po 10ti mladých, pokud chci udržet samici v kondici a odchovat silná mláďata (dostatečná doba do odstavu). Od VSS mohou při řádném krmení dosahovat jateční váhy cca za 4 měsíce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 207.170 (?), 6.4.2015 18:55, zobrazeno: 77513x

Dobrý den, s bratrem se chceme pustit do chovu králíků a drůbeže na produkci vajec. (obojí pouze na přilepšení, nebude to naše hlavní obživa.) Oba dva okrajově rozumíme hospodářským zvířatům ale z větším chovem nemáme žádné zkušenosti. Byly bychom rádi za zodpovězení pár otázek:

1: Kolik už odstavených králíků mohu dát do jednoho kotce a k tomu také nejvhodnější rozměr kotce pro střední užitková plemena.

2: S jakou produkcí máme počítat při optimistické variantě na 40 kotců s 2 chovnýma samicema za rok a zda li těch 40 kotců bude stačit.

3: Kde, jaké a za jakou cenu tyto samice nejlépe sehnat a nenechat se ošidit.

Uvítáme jakékoliv rady a tipy do začátku :)

Mnohokrát předem děkujeme za jakoukoliv reakci.
Omlouvám se za gramatiku, není to má silná stránka :).

host - 248.131 (?), 6.4.2015 21:42

Samice nejlépe koupit čistokrevné na nějaké výstavě chovatelů drobného zvířectva. Určitě se to vyplatí. Na 40 kotců můžete mít samice klidně i tři, aby také měly čas mezi porody si odpočinout a udržet se v kondici. Rozměry kotců se odvozují od velikosti plemene. Podle velikosti kotce pak rozdělíte dorůstající králíky, samce a samice zvlášť. Velikosti kotců si najděte na netu, jsou tam i různé "vychytávky".

My jsme dřív mívali velkého světlého stříbřitého (VSS), protože je to rychle rostoucí masné plemeno, které má navíc i kvalitní kožku. Na produkci masa oporučují i kalifornského králíka nebo jejich vzájemné křížence. Je fakt, že jateční váhy obě plemena dorůstají podstatně rychleji, než běžní kříženci chovaní na vesnicích, ale úměrně tomu také více žerou  ;-))           Lída

host - 248.131 (?), 6.4.2015 21:50

Jinak počet králíků odhaduji tak od jedné samice 3x za rok po 10ti mladých, pokud chci udržet samici v kondici a odchovat silná mláďata (dostatečná doba do odstavu). Od VSS mohou při řádném krmení dosahovat jateční váhy cca za 4 měsíce.

host - 228.46 (?), 9.4.2015 10:58

Málokdo si může dovolit mít 40 kotců. To už je opravdu velký počet. Uvědomte si, že než jen každý z nich otevřete, tak to zabere docela dlouhou dobu.

Na jednu chovnou samici podle mě stačí bohatě 3 kotce (jeden pro ni, další pro odstavené samce a třetí pro samičky), záleží teda na velikosti. Já nechávám samici s mladými klidně 3 měsíce, ve velkém kotci (1 m délky), aby měli rozběh. Potom samici přendám do jiného kotce, mladé nechám ještě 3 týdny až měsíc spolu a pak je teprve rozdělím podle pohlaví a jak dorůstají do váhy, která mi vyhovuje, tak je postupně odebírám. Samici dám pár týdnů na odpočinek a nabrání sil a pak připouštím, aby nezatloustla (špatně pak zabřezávají).

Jinak velmi doporučuji vnější niplové napáječky s vrchním plněním, neuvěřitelně šetří čas. Jen vezmete konev s vodou a dolijete, jednou týdně sundám a umyju (vždycky když kydám). Potom jsou šikovné seníky umístěné mezi kotci tak, aby se daly plnit zvenku (bez otvírání dvířek) a z jednoho měli přístup králíci ze dvou kotců. Zároveň na sebe králící vidí, je to pro ně prý dobré, protože v přírodě žili jako společenští tvorové.

Přeju hodně zdaru a doporučuji burgundské králíky, které sám chovám, rychle přibírají, jsou krásní a v poslední době oblíbení, tudíž snadno k sehnání.

host - 41.2 (?), 10.4.2015 11:16

Zdravím budoucí chovatele. 40 kotců - paráda. Já jsem si vystavěl králičinec ve tvaru písmene A. Strana Ačka je 6m vysoká. Vně jsou vystavěné dvě králíkárny zády k sobě (né úplně, mezi je čistící mezera přístupná z obou stran, na dně podsady je široký okap vyvedený ven z králičince.) Kotce jsou ve třech patrech. Každé patro 4 kotce o rozměru 100x80 +-. Mezistěny kotců jsou vyšupovací, tak že např. přez zimu (po porážce mladých) má každá chovná samice a samec k dispozici i celé patro (400x80). S tímto systémem se dá manipulovat celoročně dle potřeby. Např. Připuštěná samice má jeden kotec - porodí, a když mláďata vylézají z hnízda, vyšoupnu mezistěnu a zvýším kapacitu na dva kotce dohromady. Stejně tak mohu samici odstavit, aniž bych změnil prostředí mladým, či jí. Zde jsou až do odstavu. (pokud je místo, nechávám samice běžně i bez mladých ve dvojím kotci). Podlaha kotců šikmá, vše teče do okapu, mezi králíkárnami. Ve střeše Ačka je seník, jehož podlaha je nad kotci plná prkená, ale ve zbytku (do krajů) otevřená, zde si dávám volně ložené laťky, při krmení si beru seno ze spodu z krmících chodeb (2) dle potřeby, odkud chci. Zadní stěny kotců nejsou celo plné, ale většina je z pozink pletiva, králíci na sebe vidí a proudění vzduchu je zajištěno, což je velmi důležité (pozor néééééé průvan). Zadní čelo Ačka je celoprkené s kruhovými okýnky do chodeb a do posledních kotců u této stěny(z této strany u nás moc moc fouká). Okénka jsou překryta plexisklem.Přední čelo se skládá ve středu s prken (tam kde jsou kotce), dále s laťkových dveří (do každé chodby) a Laťkové stěny. Tento vzdušný prostor (jak dveře, tak stěna) je osíťkován sítí proti hmyzu. Jesle na seno na každých dvířkách z venku, napáječka zvenku.

V tomto zařízení chovám 4 samice 1x samec. 3vrhy do roka není problém. Letos mám rozvrh na 4 vrhy, ale uvidím.

Celé jsem to dělal tak, abych ušetřil čas při každodenní činnosti. Kotec otevřít musím k doplnění jadrných krmiv (to by se dalo také udělat a již jsem to měl z venčí vymyšlené, ale nechci to. Přece jen máte lepší přehled, když kotec otevřete a králíka(y) vidíte, zkontrolujete, pohladíte, omrknete vnitřek kotce, nehledě na to, když mám propojené celé patro pro mladé, tak to prostě z venku nezkontrolujete)

Dnes chovám směs. Začal jsem na Vm - Vídeňském modrém. Do chovu si nechávám svoje samice dle vlastností matky a taky - oko vidí... Samce kupuji, či směnuji.

Pokud by jste chtěl hrát první ligu v brojlerových králících tak plemena nehledejte a najdětesi ušáka pod názvem HYLA (doufám že si to dobře pamatuji) Již v minulosti se lidé snažil udělat králičí farmy, ale bohužel, pamatujte na to, že králík je na dvoře to nejdraší maso. A to jak na práci a péči, tak krmivem. Higiena je na prvním místě, není nic horšího, když vám v králíkárně chroupe cca 50 ušáků a do 14ti dní není ani jeden. To ať se Vám, ani nikomu jinému nestane přeje

Lukáš

host - 82.145 (?), 23.5.2020 11:19
Mohl byste sem dát foto? Zní to zajímavě.

host - 157.239 (?), 10.4.2015 10:57

1. Máte prý zkušenosti s menším chovem, ale ptáte se na základní věci? Rozměry se dají vyguglit, zkušenosti jsou nepřenosné wink. Kolik odst.kusů do jednoho kotce? Záleží na rozm. kotce, velikosti, věku, pohlaví zvířat, důležité je i to, pochází-li od jedné matky-z jednoho vrhu, či od více samic, jak dlouho je chcete držet pohromadě-výkrm, další plemenitba? 2. Z různých důvodů-na prvním místě je zdraví- je velmmi vhodné mít vlastního chovného samce, při dostatku prostoru a plánech na pravidelnou produkci bez výkyvů lépe dva. Potom není problém mít dvoj až trojnásobek samic. Menší nmožství paradoxně zvyšuje pracnost, hrozí větší výpadky-stačí, když jedna samice nezabřezne, druhá bude mít málo mladých, roztahá je, sežere..., nebo úplná katastrofa-jeden samec není kanec, nebo dokonce samicím nevoníwink. Počet kotců? Rezerva se může hodit-karanténí opatření při doplňování, obměně chovu, při podezření na nemoc jednotlivce či jako samotka pro agresora...3. Kde a za kolik pořídit kvalitní chov.zvířata- popátrejte v řadách org. chovatelů, nebo i u solitérů, kteří Vám ochotně svá volná zv. ukážou a na Vaše otázky odpoví. S.P.,Ch.

host - 18.68 (?), 10.7.2015 20:20

mmam dosti samic a dva samce ted letos se rodej dobre mlady ale začina to chcipat co mam delat jednou to ma prujem jednou se nafoukne nakej nekdo dava travu nekdo ne nekdo jen seno vodu chleb tvrdej kukurici  a td nekdo dava očkovat jinej zas ze to je zbytečne   kdo poradi co a jak spravne aby i rychle rostli dekuju  vlastik dekuju moc a rad bych abyse mne co nejdrive nekdo ozval prosimm

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 11.7.2015 2:34

Jaké mají králíci podmínky pro chov, co čistota, hygiena?

Čím a jak krmíš, jak často připouštíš, jakou mají chovní králíci kondici?

Kde máš umístěné kotce, jak máš zabezpečno proti komárům, mouchám?

Používáš nějaká léčiva, očkuješ? Atd.

Nejsem na to odborník, ale očekávala bych kokcidie a pokud jsou na tom Tvoji králíci takhle, tak je na místě karanténa a když si s tím neumíš poradit, nenechat králíky zbytečně trpět, přivolala bych veterináře, který je odborně prohlédne a řekne Ti oč jde a jak to máš řešit, jestli lze králíky léčit nebo je nutné některé či část zabít.

Po té je nutné zjistit příčinu a pokusit se jí předejít.

P.s. Promiň, pokud mi něco nedochází, ale skutečně se ptáš "v jedné větě" na to, co máš dělat s nemocnými králíky a zároveň, jak je krmit, aby rostli co nejrychleji?

Jestli se Tě dotknu, tak je mi to líto... ne, nelituji Tebe, ale králíky....., podle mě, s tímhle přístupem, se na chov radši v.y.s.e.r. 

Protože pokud máš takový problém, nejdřív ho musíš vyřešit a teprve až budou králíci v pohodě, tak pak se můžeš zabývat tím dalším.

host - 157.239 (?), 11.7.2015 6:44

Dobrý den všem. Od včerejšího večera, od přečtení příspěvku Vlastíka nabírám dech. Po ulehnutí, při počítání oveček, mi místo nich na vnitřní straně očních víček hopkaly zástupy králíků, které jsem během svého cca 40tiletého malochovu viděl, vykrmil, ukrátil na životě pro kuchyň, kvůli nevyléčitelné chorobě zabil, zakopal, ale i poslal dál do života. Nedivím se p. Veselce, že takto razantně zareagovala! Sám jsem v první chvíli měl nutkání se takto jadrně-i více-vyjádřit. No, ráno moudřejší večera. NIC o Vlastíkovi nevím, že někdo nezvládá pravopis na výbornou, ještě nemusí znamenat, že je špatný člověk. Vždyť už to, že se odvážil svůj problém zveřejnit, je chvályhodné, je to cesta k záchraně nebohých zvířat. I já bych si dovolil doporučit OKAMŽITOU návštěvu veterináře-ať to stojí, co má! Do budoucna-buď chov ukončit, nebo si vybrat z Vašeho hlediska ty nejlepší rady ohledně krmení, čištění a vůbec všeho, co s ŽIVÝMI TVORY souvisí. A pokud se Vlastíku znovu odvážíte na fórum, já to přivítám-snad se nám společnými silami podaří Vašim králíkům zachránit a zlepšit život. S.P.,Ch.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz