Rady do začátku chovu králíků

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?) 
11.7.2015 10:44

Souhlasím s Vámi můj milý S.P.Ch., je opravdu dobře, že sem Vlastík napsal a i já budu ráda, když se ještě ozve, protože jde o to poučit se z chyb a vyvodit z nich závěry.

Věděla jsem, že nebudu reagovat zrovna příjemně, ale na druhé straně jsem řekla, že raději ostřejší slova, hlavně ať si to Vlasta přečte a snad i co nejrychleji bude jednat a napsat jsem to prostě musela.

My oba víme, jak zvířata můžou trpět a že někdy jim lze léčbou pomoci a jindy je to předem prohraný boj, ale že vždy je to na nás lidech, abychom zvířata nenechali trpět, snažili se pokud možno problémům předcházet a pokud přesto nastanou, tak je urychleně řešit.

Z toho co kolem sebe občas vidím, také musím bohužel říct, že ne vždy je to přímo chybou toho kterého člověka, že si neuvědomuje, že a jak zvíře trpí, prostě někteří lidéto neví, nechápou a není to, protože jsou zlí nebo špatní, "jen to neví" a proto je třeba jim to říctsmiley. Některým to i tak bude nejspíš jedno, ale jsem si jistá, že někteří se nad tím zamyslí a přehodnotí svůj přístup.

Myslím si, že bych reagovala stejně za všech okolností, ale je také možné, že jsem reagovala ostřeji kvůli vlastnímu nedávnému prožitku se kterým se jen těžko smiřuji, protože i když jsem neudělala nic neobvyklého a byla jsem opatrná jako kdykoliv jindy a šlo o nešťastnou shodu okolností, jsem vinna smrtí svého kocourka.

Nechtěla to sem psát, ale na tom co se stalo, stejně nic nezměním, ať už to napíšu nebo ne, ale třeba se někdo jiný zamyslí a díky té chvílce se mu podaři zabránit něčemu podobnému.

Minulý týden, ve čtvrtek, jsem doma parkovala a jako vždy jsem se rozhlédla atd, ale Bettynku jsem vůbec neviděla, že mezi tím, co jsem couvala tak přišel z venku a nejspíš někdy ve chvíli kdy jsem na chvilku zastavila, abych se podívala, jestli couvám dobře, přišel před přední kolo... bylo horko, možná se chtěl podrbat nebo zrovna olízat tlapku,  nevím, ale bohužel jsem zrovna byla mírně z kopce a moc jsem se nesoustředila a tak než jsem znovu pokračovala v couvání, tak jsem kousek popojela dopředu. Vůbec mi to nedošlo, myslela jsem si, že jsem přehlédla nějaký hadr, ani jsem nic neslyšela. Co jsem udělala, že jsem zjistila až když jsem z auta vystoupila. Šanci na jakékoliv přežití už neměl a věřím, doufám v to, že už o sobě nevěděl a že fakticky jeho život skončil hned v té první chvíli, jeho oči už byly mrtvé, i když mi úplně odešel v náručí až několik za několik minut.

Proč to píšu, zabránit jsem tomu mohla předvídáním dalších, méně běžných, okolností, ale pomalinku se utrvrzuji v tom, že i kdybych jich předvídala více, méně pospíchala, více se soustředila atd., že se mohlo stát zase něco jiného, co bych nepředvídala a čemu bych nedokázala zabránit. Moji vinu to stejně nezmírní, ale dá se s tím žít, ale jsou situace kterým lze běžným přístupem zabránit a chov zvířat jako takový je tou situací. Nelze vždy zabránit nehodám, ale lze omezit rizika pro zvířata vyplývající z běžné péče při jejich chovu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 41.2 (?), 5.10.2015 15:10

Jo jo, když svou chybu člověk zveřejní a chce poradit a poučí se z toho - je to silný člověk. Chyby děláme všichni. V obci mě oslovil kluk, zda bych mu neprodal samce, že začíná s chovem ušáků. Domluvili jsme se a já mu nabídl - co vím a umím ti povím a ukážu. Nabídl jsem mu návštěvu mého chovu (netvrdím že je nej super, některé věci bych dnes řešil jinak). Nepřišel. Na podzim mě potkal a že má probémi s úhynem. Šel jsem se podívat a myslel jsem, že na místě omdlím. Kotce vysoké dost, cca 65 cm. Škoda jen, že ušáci měli obroušená záda od stropu. Halt odstaňování hnoje nebylo k libosti chovatele. No nic   - řekl jsem si. Snažil jsem se mu vše vysvětlit a poradit. Poslouchal, a k dyž zjistil, že věci nejsou tak jednoduché aby měl člověk pečínku, dal na moji výzvu a s chovem přestal. Cítil jsem vítěztví. Toto jaro si pořídil psa...(ale jak je vidět - stará se, tak že OK)

Lukáš

host - 225.98 (?), 23.3.2016 6:44
Já vše hledám na netu.Taky jsme začaly s chovem králíkú a vše hledám tam.Jsou tam rady k nezaplacení.Ale je to krásný mít hospodářství.Je to radost k nezaplacení.

icedee123 - (4) - 196.232 (?), 3.11.2016 19:21

Dobrý den. Je možné prosím chovat králíka venku v drátěné králíkárně? Jako je například tahle?

Nebo v zimně je nutné aby byl uvnitř budovy. Děkuji

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 206.252 (?), 4.11.2016 0:51

V tomhle může králík bydlet výlučně v budově, bez ohledu na to jaké je roční období! Mimochodem, je to i v popisu jasně napsané.

V létě je třeba chránit králíka před horkem, v zimě před chladem, ovšem celoročně před větrem. Ta klec je pro chov nevhodná z mnoha důvodů, ale tohle stačí.

icedee123 - (4) - 196.232 (?), 4.11.2016 6:39

To jsem si přesně myslel. Děkuji za radu. Ještě jsem našel na internetu vylepšenou klec, která je podobná, ale asi by dokázala králíka ochránit před větrem i chladem protože má štěny ze dřeva. Stříšku bych nad klec samozřejmě přidělal. Byla by tedy tato už pro chov venku dostačující?

děkuji za radu.

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 206.252 (?), 4.11.2016 11:49

Já tedy nevím, ale to nejsou stěny ze dřeva pokud vidím správně. Vidím dřevěný rám, ty stěny asi sololit nebudou, ale vypadají slabě. Dle mého je to v podstatě totéž, klec/kotec do budovy.

Jinak kotec/kotce by měli být umístěné minimálně v závětří a jak už jsem psala kotec nebo jeho umístění by mělo chránit králíka před teplem nebo naopak zimou a samozřejmě větrem.

V létě se snadno králíci přehřívají a v zimě je zase nutné, aby si udrželi přiměřené teplo v kotci. Mimo to, když králík musí vydávat víc energie na to, aby si udržel teplo, špatně přibírá, protože značnou část energie, kterou by mohl využít pro sebe musí vydat. Také je pak náchylnější k nemocem atp.. V létě je to zase problém přehřívání, kdy kvůli tomu může králík uhynout.

Králíkům nevadí konstatnější chladnější počasí, ale nesmí to být mrazy pochopitelně. Mimo to dalším faktorem je udržení pitné vody. Přehřátá voda je skoro stejný problém, jako zmrzlá voda.

Každý chovatel to bude vnímat trochu jinak, co jsem vypozorovala u našich králíků, tak Ti se aklimatizovali na +- 20 stupňů, to je teplota, která jim vyhovuje a díky tomu, že jsou v plně zatepleném prostoru, tak v zimě nejde teplota pod 18 stupňů a v létě nejde nad 22. Pochopitelně v otevřeném prostoru jsou teplotní výkyvy větší, což v dlouhodobějším čase až tak vadit nemusí, ale často jsou dost podstatné rozdíly mezi noční/ranní a denní teplotou, což není úplně dobré.

K výběru vhodného kotce bych ještě podotkla, že velmi vhodný je mj. takový kde má králík i prostor chráněný zepředu, tj. kdy pletivo není přes celou přední část. Králíci jsou klidnější než když jsou ve výkladní skříni.

Po pravdě moc nerozumím tomu, proč chcete kotec/klec kupovat, když např. postavit z cihel/tvárnic to snad zvládne každý chlap a rozhodně tak můžete docílit nejen kvalitnějšího zpracování, ale i lepších izolačních vlastností a také i lepších/vhodnějších rozměrů než jaké jsou u běžně prodávaných.

icedee123 - (4) - 196.232 (?), 4.11.2016 16:56

Mohu tedy mít králíky přez zimu v králíkarně ze dřeva? Mám jim dát víc sena aby se zachumlaly nebo mám přikrýt pletivo plexisklem? Nebo jim mám dát dovnitř mini domeček aby si zalezli a zimu přečkali relativně v teple?

Děkuji

host - 157.239 (?), 4.11.2016 17:23

Děda říkával-přes zimu je králíkovi nejlíp bez kožky, nebo v maštali.laugh Za velikých mrazů-především přes noc- se přes dvířka spouštěl-spouští jutový pytel, deka, starý svetr, látková roleta, rákosová rohož... Zkušený chovatel pořádně podestele, neháže hnůj tak často jako v horkém období... A bude si moc rozmýšlet použití plexisklaangry! SPCH

icedee123 - (4) - 196.232 (?), 4.11.2016 18:14

Super, to je přesně to co jsem potřeboval vědět. Děkuji za cenné rady

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty