Jak zabít rychle a účinně králíka

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?)
16.12.2014 14:23

Rovněž děkuji za příspěvek, nicméně i pokud to takhle je, tak mě osobně je to jedno, protože pokud by to znamenalo pro králíka okamžitou a rychlou smrt, tak to je pro mě důležitější.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 16.12.2014 14:23

Rovněž děkuji za příspěvek, nicméně i pokud to takhle je, tak mě osobně je to jedno, protože pokud by to znamenalo pro králíka okamžitou a rychlou smrt, tak to je pro mě důležitější.

host - 157.239 (?), 16.12.2014 17:26

Před uchopením králíka za zadní běhy-i to je dobré nacvičit- se ho snažme zklidnit, jednou rukou zvedneme a druhou držíme LEHCE za uši a hřbetní kožní řasu. Počkáme asi 10, 15 vteřin. Zvířátko je lehce omámené-chcete-li-zklidněné.Uvolníme ruku, která držela uši, zvednemeji a prudce švihem udeříme králíka do zátylku-silný člověk malíkovou hranou dlaně, slabší může použít např. topůrko ruč.nářadí. Na tzv. řízkáče-nejčastěji mladí samci, které neplánuji použít v chovu-stačí ruka, na starší vysloužilce mám šikovný šprušlík žebřový. Jeden ůder, mícha přerušená-konec utrpení, krev odchází nosem, ušima-bílé maso s delší trvanlivostí. A ještě něco-NIKDY!!! neporážím před zraky ostatních králíků. Skalík Petr, Chropyně.

host - 111.8 (?), 16.12.2014 17:43

Králíky které porážím na sebe nevidí.Nevím kde jste to vyčet!!!Porážený králík je vždy sám v kotci.Ostatní na něj nevidí.Mějte se, rpstylle@seznam.cz

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 16.12.2014 18:34

Ten návod je správný, děkuji, ale toho jsme se drželi.

Rozhodně bychom králíky nezabíjeli před ostatními jejich soukmenovci. Věřím tomu, že smysl zvířat je mnohem víc vyvinutý než lidský a tohle by jistě vnímali.

Čili jsme na to určili místno na zahradě zcela mimo králíkárnu a její blízké okolí..

host - 220.138 (?), 22.12.2014 15:24

Jak píše pán výše, je potřeba hned první ranou králíkovi zlomit vaz. Proto musí být uši v okamžiku dopadu topůrka (ano, jasanové topůrko na 900g sekyrku je nejlepší jak tvarem tak váhou) odstáté. Důležitý je i úhel, aby došlo i trochu k tahu který oddálí obratle a příčná síla tak může potrhat vazy. Setrvačnost hlavy pak přetrhne míchu. Je dobré od králíkárny odejít co nejdál, protože stejně jako otok po prvním nezdařeném pokusu, tak i stresové stažení krčních svalů klade větší nároky na přesnost provedení rány. Další věc je vykrvení proříznutím krkavice. Pokles krevního tlaku v mozku i v případě "jen omráčení" působí produkci bolesttišících hormonů a tím je smrt pro králíka milosrdnější. Jsou kultury, kde se vše zabíjí vykrvením právě pro ten efek milosrdných nestresujících hormonů (opak adrenalinu).

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 23.12.2014 1:03

Děkuji za reakci a rady. Je to zajímavé a také jste mě trochu uklidnil s těmi hormonysmiley.

No už je rozhodnuto, vybrali jsme jateční pistoli a někdy po Novém roce.. až dojde, času dost, tak půjdeme na králičí akci.

Zatím jsem "vyjednala" králíkům větší kotce, aby měli víc prostoru. Až přijde čas tak napíšu jak králičí akce dopadla.

host - 128.154 (?), 22.11.2016 11:11

měla bych dotaz. Králíky zabíjí manžel v pohodě, jak píšete i vy. Ale pokaždé máme krk celý krvavý.Nemá se hned po zabití, ještě před stažením vypustit krev?

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 197.20 (?), 22.11.2016 14:18

Králíka je po zabití vždy třeba nejdřív vykrvit. Stahují se až po té.

host - 67.66 (?), 22.11.2016 16:42

Nicméně, i když se vykrví, krk je vždy krvavý, pokud králíka omračujete ranou za uši

Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 197.20 (?), 22.11.2016 23:53

S tím nemůžu souhlasit.

Co jsme kdy měli od někoho zabitého králíka, nikdy neměl krvavou hlavu, krk apod. a všichni zabíjeli/zabíjí ranou "za uši". Většina používá ruku, někdo topůrko.

Z těch našich tří zabitých, byla trochu krvavější jen ta druhá samice, ale tu chuděru jsem bacila za krk já polínkem a ještě špatně.

Tenhle způsob zabíjení králíků osobně nepovažuji za zrovna dobrý, ale jak jsem zjistila, tak při správně vedené ráně, rukou nebo předmětem o podobné šíři, žádné podlitiny nejsou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz