Jak zabít rychle a účinně králíka
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?) 16.12.2014 19:58
...králík se po zabití úderem do zátylku ihned pověsí-je pochopitelně stále hlavou dolů a tím pádem krev se řine samospádem. Podřezávat není vysloveně nutné, pokud chceme sušit kožku dokonce by to znesnadnilo dobré našponování. Někdo zab.králíka zbavuje moči, já před plánovanou porážkou lehce uberu pití, navíc jsem velmi šikovný-mám letitou praxi, protržení moč. měchýře, střev, žlučníku či žaludku nehrozí. Jo a před stažením zkrátím asi o 3čtvrtiny uši-kožka líp a rychleji schne, méně láká poškozující hmyz. S.P.,Chropyně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 16.12.2014 21:01
Chápu, že se někomu můžou detaily eklovat-já taky nejsem žádný sadista! Jen chci popsat osvědčený postup, jak celou tu VĚC dotáhnout do zdárného konce, aby ten boží tvor nezhynul krutě a zbytečně. A krvavou vodu z oplachu masa, rukou a nářadí leju za vegetace na kompostiště, v zimě kolem ov. stromů a keřů. S.P., Chropyně.
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 17.12.2014 2:18
Skutečně si vážím toho, že se snažíte poradit a i když se mi ty detaily nelíbí, tak pokud chci rozumět tomu co se děje, abych pochopila zda trpí či netrpí, pochopitelně za účelem zajistit, aby králíci netrpěli, nic jiného než se zabývat detaily mi nezbývá.
Hmm, tak tu vodu jsme neřešili, prvotně si ruce/nástroje utíráme do hadru/papírové utěrky - pak pračka/kotel, po dokončení umýt v umyvadle a totéž maso, nástroje do myčky. Ale to je celkem jedno.
Musím se pochlubit, že ta králičí akce nebyla marná a Ti moji ušáci nepoložili život nadarmo. Kromě zadních běhů (s těmi jsme nevěděli jak naložit, kromě důstojného uložení) jsme zužitkovali absolutně vše a myslím si, že velmi dobře.
Slepice dostali vnitřnosti a krev, tchán si zabavil hlavy, kožky jsme dali schnout, sádlo jsme vyškvařili, ze stehen jsme udělali šunku, okrájené kosti ze stehen padli na vývar i se srdíčky, z jatýrek s ledvinkami je paštika, "laple" jsme původně chtěli dát k něčemu na pečení, ale protože jsou velký a vysoký padli na řízečky, no a žebra, hřbety a přední nožky jsem nabalíčkovala zatím do mrazáku na pozdější úpravu. Ochutnávky už proběhly a jsem nadšená, nejedla jsem lepší.
Nicméně to zda se bude ještě někdy králičí akce opakovat záleží na tom zda si budu jistá tím rychlým a v rámci možností i bezbolestným usmrcením.
Ať tak nebo tak, mám ještě jeden dotaz ke kožkám... nemám zájem je dávat do výkupu, jsou nádherné a tak bych si z nich raději chtěla něco časem udělat. Jenže kolem všichni dávají do výkupu. Ví někdo jak se taková kůže dá vydělat? Případně jak je to s event. předáním na vydělání nějaké firmě, tedy pokud to nějaká takto dělá?
Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?), 17.12.2014 7:49
Pěkný den, ze zadních stehen, i celého králíka, je výborná pečínka... třeba v remosce na cibuli... ty kožky, se zeptejte u toho, co to vykupuje, jestli vám neporadí, jestli by je nedal vyčinit tomu, komu to vozí, sám bych se do toho nedal, je to spousta chemie a výsledek nejistý-pokud to děláte prvně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář (362) - 134.151 (?), 17.12.2014 14:16
Tondo, Miloši, Ferdo a hoste.. vezmu to naráz, snad se chlapci nebudete zlobit.
Moc Vám všem děkuji za další rady. Kdyby vás ještě něco dalšího celkově k tématu napadlo, sem s tím.
Ad úprava králíka... jako pečínka je u nás oblíbený, my obecně cibuli dáváme téměř do všeho a neradi s ní šetříme, takže i na tu pečínku a úplně nejradši jako pečínku máme králíka na petrželi, cibule tam samozřejmě nesmí chybět, ale petržele musí být spousty. Vřele doporučuji každému kdo má králičí maso rád. Co je králíka do váhy tak zhruba tolik petržele, nakrájet na hrubší kolečka, je to velká dobrota. Akorát pozor na pastiňák, který se prodává častěji jako tzv. petržel. Petržel se sice hůř schání a stojí víc, ale stojí to za to, s pastiňákem by to dobré nebylo je nasládlejší a celkově takový nevýrazný.
Co se týká kožek, tak právě z toho mám obavu, aby to nedopadlo špatně a ve výsledku jsem je spíš ještě nezničila. Kdysi jsem měla kožich z králíka a nejen, že byl krásnej, ale i hebounkej a teplej... ne tedy, že by z těch třech kůži bylo na kožich, ale myslela jsem si ze dvou černýnostříbrných štucl a čepici a ze strakáče ještě nevím. Ale uvidíme, budu pátrat, čas na to myslím je, protože mi bylo řečeno, že kožky musí schnout poměrně dlouho.
Ještě bych se chtěla vrátit k té jateční pistoli, kdo s ní má zkušenosti a vlastní jí. Jak to je prostě v praxi, kam se má mířit už jsem podle všeho asi zjistila... ale jestli je to tedy výstřel, hrot prorazí lebku a králík okamžitě padne.
A také... pokud to neporušuje pravidla webu.. jaké konkrétně máte ty pistole.
Jinak Ninžík dostal zatím odklad na dobu neurčitou a dalších sedm o měsíc mladších "prcků" rovněž. Takže nějaký čas je, opět jsem nasadila granule s léčivy, protože tak rychle to asi stejně nevyřešíme.
Pro úplnost králíkům na maso normálně jména nedávám, ale holt jsem selhala a došlo k záměně. Máme čtyři samice, dvě příbuzné a dvě nepříbuzné, takže jsme se dohodli, že si necháme od dvou samce, abychom neměli vzájemnou příbuznost mezi potomky. Protože na co chodit k samcovi, když máme tak nádherné vlastní. Jenže tady jsem selhala, jeden vypadal želví ninža (ta kreslená pohádka) a tak jsem si řekla, že toho si necháme. Ovšem jak rostli jak jeden byl takový celkově větší/mohutnější a tedy jsme se do chovu rozhodli nechat jeho. No nakonec kdo ví, třeba zůstatnou všichni...
Ne, pokud najdeme dobrý způsob, tak ne. Už takhle můžu být, co se tohohle týče spokojená, protože dvě samice jsou už na chov jinde a dva samci to už mají také u nás jisté.
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 17.12.2014 16:04
Mám tuhle jateční pistoli. rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|