Kedlubny se mi daří, tak se pokusím o amatérský popis
Kedlubny nechám klíčit vždy v novém výsevním substrátě, v domě, téměř bez světla. Přikryji je kusem igelitu (párkrát igelit propíchnu) a každý den kontroluji – pokud začne povrch substrátu světlat (obsychat) lehce rosím postřikovačem. Jak se objeví první náznak rostlin, přenáším jej do skleníku. Mám v něm jednu malou vytápěnou kóji (ale to je hlavně kvůli paprikám a okurkům). Jak se začnou rostlinám dělat první pravé listy (ale klidně i dřív, hlavně aby nebyly příliš vytáhlé), okamžitě je pikýruji do sadbovače, zde by již měla být zemina pro předpěstování s trochou hnojiva nebo pak použít dodatečně listové hnojivo (osvědčil se mi Start). Ačkoliv se to nezdá, velmi důležitá je dezinfekce. Substrát by měl být nový nebo dezinfikovaný (výsevní substrát vždy kupuji, do sadbovačů už substrát jen přepařuji) i nádoby by neměly být čisté (vyhnete se zavlečení chorob z předešlých let). V sadbovačích rostlivy vydrží až do konečného přesazení. Ač to vypadá, že se v malých komůrkách sadbovače kedlubny trápí, zjistila jsem, že ve větších kelímcích je prokořenění (a růst rostlin) mnohem pomalejší.
Co se týče odrůd, soustředila jsem se pouze na chuť. Pro děti jsem potřebovala křehký, šťavnatý, nasládlý, co nedřevnatí.
Z bílých nejskořejších se mi osvědčil jen Korist, navíc má téměř 100% klíčivost. Podobnou chuť má i Cindy, ale tady je klíčivost mnohem horší. Kref neurazí, ale chuťově na Korist nemá.
Z pozdnějších seji Kossak. A Gigant pro králíky.
Z modrých nejskořejších seji jen Ballot. Chuťově velmi dobrý, ale v modrých jsem moc neexperimentovala. Např. Blaro jsem zkoušela 2 roky po sobě, klíčivost příšerná. A rostliny ještě horší. Jeden mrzák horší, než druhý.
Z pozdnějších mne loni nadchl Delikates blauer (semena z Lidlu), velké bulvy, velmi chutné. Ač byly kedlubny sázené hned zjara, vydržely do podzimu nedřevnaté minimálně z 2/3 a stále velmi chutné. Ve sklepě vydržely srovnatelně s kedlubnem Gigant a do polévky je dávám i teď. Gigant už žerou jen králíci. Azur a Violetu jsem ze sortimentu vyřadila.
Pro srovnání pár včerejších fotek: