Výsev kedlubny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 78.49 (?), 22.2.2018 13:04
Loni začátkem února. Letos zatím ještě ne.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 13.3.2018 15:09
Kedlubny se mi daří, tak se pokusím o amatérský popis
Kedlubny nechám klíčit vždy v novém výsevním substrátě, v domě, téměř bez světla. Přikryji je kusem igelitu (párkrát igelit propíchnu) a každý den kontroluji – pokud začne povrch substrátu světlat (obsychat) lehce rosím postřikovačem. Jak se objeví první náznak rostlin, přenáším jej do skleníku. Mám v něm jednu malou vytápěnou kóji (ale to je hlavně kvůli paprikám a okurkům). Jak se začnou rostlinám dělat první pravé listy (ale klidně i dřív, hlavně aby nebyly příliš vytáhlé), okamžitě je pikýruji do sadbovače, zde by již měla být zemina pro předpěstování s trochou hnojiva nebo pak použít dodatečně listové hnojivo (osvědčil se mi Start). Ačkoliv se to nezdá, velmi důležitá je dezinfekce. Substrát by měl být nový nebo dezinfikovaný (výsevní substrát vždy kupuji, do sadbovačů už substrát jen přepařuji) i nádoby by neměly být čisté (vyhnete se zavlečení chorob z předešlých let). V sadbovačích rostlivy vydrží až do konečného přesazení. Ač to vypadá, že se v malých komůrkách sadbovače kedlubny trápí, zjistila jsem, že ve větších kelímcích je prokořenění (a růst rostlin) mnohem pomalejší.
Co se týče odrůd, soustředila jsem se pouze na chuť. Pro děti jsem potřebovala křehký, šťavnatý, nasládlý, co nedřevnatí.
Z bílých nejskořejších se mi osvědčil jen Korist, navíc má téměř 100% klíčivost. Podobnou chuť má i Cindy, ale tady je klíčivost mnohem horší. Kref neurazí, ale chuťově na Korist nemá.
Z pozdnějších seji Kossak. A Gigant pro králíky.
Z modrých nejskořejších seji jen Ballot. Chuťově velmi dobrý, ale v modrých jsem moc neexperimentovala. Např. Blaro jsem zkoušela 2 roky po sobě, klíčivost příšerná. A rostliny ještě horší. Jeden mrzák horší, než druhý.
Z pozdnějších mne loni nadchl Delikates blauer (semena z Lidlu), velké bulvy, velmi chutné. Ač byly kedlubny sázené hned zjara, vydržely do podzimu nedřevnaté minimálně z 2/3 a stále velmi chutné. Ve sklepě vydržely srovnatelně s kedlubnem Gigant a do polévky je dávám i teď. Gigant už žerou jen králíci. Azur a Violetu jsem ze sortimentu vyřadila.
Pro srovnání pár včerejších fotek:
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 3.4.2018 9:09
Tak už se kedlubny pomalu rozrůstají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 3.4.2018 17:44
Také se mně to moc líbí. Ale zajímalo by mne, jestli ty vyvýšené záhony máte všechny v nevytápěném skleníku a co je potom to pařeniště, je to foliák ve skleníku nebo co?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 4.4.2018 7:40
Skleník se sice dá vytápět, ale nikdo tam léta nezatopil. Podlaha je betonová. Nevěřili byste, kolik ze země dokáže vylézt škůdců. Krtci a hlavně mravenci dovedou úplně zničit mladé rostliny. Každé dřevěné pařeniště má vespod hnůj a nahoře směs starého odlehčeného substrátu s trochou běžné hlíny (máme těžkou jílovitou zem). Na malé rostlinky mám box obložený lexanem (množárna), zespodu je jedno plynové topení obložené zbytkovým materiálem po zateplení domu (ten se ale světlem pomalu rozežírá). V tuto dobu je už topení vypnuté.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 4.4.2018 8:31
Skvělý návod pro majitele skleníků jak opravdu skleník pořízený za nemalé peníze opravdu využít. Mám ještě jeden dotaz. Koupil jsem si v Lídlu semena Vámi doporučované odrůdy Delikates Blauer, ale chci je vysévat až někdy začátkem května (předpěstování sazenic). Místo na ně budu mít na zahradě až někdy v polovině června. Je naděje, že do podzimu z nich vyrostou pěkné kedlubny?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alena z Kroměříže - (45) - 155.130 (?), 4.4.2018 15:00
Nikdy jsem tak pozdě kedlubny nevysazovala, tak by bylo nefér tu rozvíjet nějaké teorie. Delikates Blauer jsem měla loni poprvé. A rodinným výběrem prošel na jedničku.
Letos zkouším květáky. K osvědčenému Opaalu jsem letos vysela: Cercy, Santamaria, Optimist, Amerigo, Ormonde. Později ještě vyseji: Snow Lady a Veronica.
Skleník má výhodu v tom, že z jara není třeba nic stříkat, nejsou choroby, ani škůdci. Dá se v něm do podzimu sklízet 3x až 4x.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.151 (?), 24.7.2019 15:32
Taky se mně moc líbí Delikates Blauer. Poslední jsem sklidil včera, všechny měly okolo 80 -90 dkg a chuť stále vynikající. Nejsou tak šťavnaté jako Gigant, ale chuťově pro mne jistě lepší, ani v těch vedrech mně vůbec nedřevnatí.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|