Molice vlaštovičníková na brukvovitých
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?) 9.7.2022 18:19
Tento příspěvek by se nejspíš dal nazvat "Demolice od molice". Na snímcích ze včerejška jsou kontrolní, tedy nechráněné košťáloviny a jarní zelí, chráněné od počátku pod netkankou 17g/m2.
Listy těch kontrolních rostlin vypadají dost zničeně, nicméně rostliny stále rostou, byť podivně. Po deštích a následném ochlazení se počty molic zredukovyly velmi dramaticky, takže jsem rezignoval na čištění listů Alpou i na lepové desky.. Ale malé sazenice, které jsem nechal na výsevním záhonu po přesazení ostatních, jsou asi úplně zničené, i když stále žijí. Pošlu jejich obrázek za nějaký čas, až bude jasné, zda se vyvíjejí či ne.
Závěr: příští rok musí být všechno od začátku pod netkankou, pokud chci mít slušnou úrodu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 13.8.2022 22:09
Špičatých Murdoců mám celkem 5 - víc mi jich z loňských semínek nevyšlo. Na pozemek po bramborách půjde ředkev několika druhů. Zelí jsem myslím vyřešil optimálně: měj jsem jarní Unikát, které pod netkankou prospívalo velmi solidně (ještě mám 4 ve sklepě - bylo jich tedy moc). Mám i dva druhy letního (Kalibro a pak nějaké červené), také cca po 5 kouscích, ty už tvoří hlavy, budou brzy ke konzumaci a těch 5 Murdoců zbyde na podzim. Nebudou problémy s konzervací zelí - to konzervované z loňska většinou ještě mám. Totéž musím příště udělat s brokolicí a květákem - rozhodit v čase, aby dorůstaly postupně a ne najednou. A mít skromnější počty. A to jsem je pěstoval poprvé.
Letos je vůbec pro mne větší problém konzervace a konzumace, než bylo vypěstování. I mých deset okurek, zpočátku tak málo úspěšných, se teď zbláznilo. Sousedi mě musí mít děsně rádi. A nakládat nechci.
Molice jsou letos neskutečně přemnožené. Už si ani nevybírají, kde se budou pást a nejspíš i množit: celer, hrášek, plevely, na košťálovinách jich jsou mraky, ale ty jakžtakž rostou navzdory okupaci. Loni to byl čajíček. Ale to beru jako daň za teplý a suchý rok. Nic není jen černé či bílé.
Největší můj problém je voda. Pramen už je téměř vyschlý jako v 2018. Ale náhradní řešení existuje, takže mi to snad nepochcípá. 
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 20.9.2022 20:35
Pchá, molice. Jsou jich tam tisíce, ale košťáloviny dělají jako že nic. Dokonce i ty, co jsem nechránil ničím od samého začátku.
Můj problém je praskání zelí. Praskají mi všechny odrůdy, tedy kromě toho už sežraného jarního. Nejspíš jsem to s tím slepičincem přehnal a teď, jak začalo mokro, ty vnitřní listy vyvíjí moc velký tlak.
Ty budeš určitě vědět, jak tomu příští rok zabránit, případně aspoň zmírnit. Letos už je to v háji. Stále nemůžu manželku přesvědčit, že kysané zelí smrdí jen krátce a pak je vynikající. Furt ohrnuje nosánek. 
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 21.9.2022 19:47
Pravdu díš, ctihodný kmete. Ale Murdoc - tedy jen jeden - mi začal praskat už snad před měsícem a půl, a to bylo na sklizeň ještě dost brzo. Takže dusík.
Uvažuji takhle: potřebuju, aby vnější listy hlávky byly dostatečně veliké, takže dobře pohnojit už od začátku, ale pak to dost omezit. Jasně, kdyby sucho pokračovalo, problém by asi nevzniknul nebo byl mnohem menší. To se ale nedá, tedy poručit větru a dešti. No, asi by bylo nejlepší ukecat manželku a naložit to. I když prasklé, zatím se zdá, že relativně zdravé.
Díky moc. Právě jsem provedl úspěšnou kampaň. Kysané zelí bude tolerováno. Heuréka!
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|