Kedlubny - gigant



host - 122.137 (?)
6.5.2017 19:07

nechte zeli vykvasit pri pokojove teplote a pak do sklenic a zavarit jako okurky asi 20 minut pri 80 c vydrzi daleko dele a nezabere misto v mrazaku, Mam to vyzkousene a mnoho dalsiho ziji ve Washingtonu EvaK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 145.195 (?), 25.7.2009 11:13, zobrazeno: 31414x

dobrý den mám letos nějak moc gigantů a veliké nemá někdo nějaký recept na ukládání na zimu /zaváření/ nebo zmrazení-to jsem zkoušel a po rozmrazení to není k jídlu

děkuji jardík

   
host - 173.202 (?), 7.1.2012 0:53

Dobrý den, možná už je pozdě, ale já pěstuju hodně gigantů a dělám z nich kedlubnové zelí. Oloupu, nastrouhám na klasickém hrubém struhadle a povařím s octem a solí. Poměr neznám, ale přiměřeně jako když vaříte hlávkové zelí. Jelikož je ocet i sůl konzervant, tak to stačí dát horké do sklinek a zavařit na 20 min na cca 90 stupňů... Pak už jenom zahustím, případně dosladím. Dobrou chuť Ivana

      
host - 160.163 (?), 27.10.2012 12:31

Já dělám kedlubnové zelí již asi 10 let. Zásadně jen kvašené. Vydrží ve sklepě v pohodě do jara. Dávám ho do velkých sklenic od okurek a pomocí silonové síťoviny, plastových destiček a bukových prkýnek stlačím směs tak, aby nahoře byla čirá tekutina. Při kvašení by to přetékalo a i tak se nesmí dát sklenice moc plná.  Kedlubnu nastrouhám na hrubém struhadle, přidám cibuli, kmín a sůl /1g/kg zelí/ a přidám buď kopr, nebo listy petržele a když mám, tak třeba křen. Fantazii se meze nekladou. Kdo má rád hodně kyselé, tak asi 2/3 dávky soli přidat cukr. Pak je to samý vitamín C. Já toho sám sním přes zimu tak 15 kg.A.J.PB

         
host - 160.163 (?), 27.10.2012 12:40

Omlouvám se, v receptu jsem se uklepl. Té soli tam má být 10g/kg zelí.A.J.PB

         
host - 77.36 (?), 20.4.2014 23:39

Kvasene gigant kedlubny.

Dekuji za vas prispevek. Myslel jsem si to, ze by to mohlo jit, je to stejna celed jako zeli. Horsi, je ze my v Kanade nemame sklepy, jako vy. Tady jsou sklepy teple a vytapene. Tak to budu muset dat do druhe lednice.           Loni jsem poprve pestoval gigant kedlubny v   Calgary, nadmorske vysce jako u vas Snezka. A kdo tam pestuje kedlubny? Mel jsem dost velky uspech.Predpestoval jsem si je v malem truhlicku ve studenem skleniku, ktery jsem jeste chranil plastickou prusvitnou krabici a vse dal k oknu ve studenem skleniku. Salat vysel drive, i kdyz bylo venku nekdy az -12c a pak i gigant. Vse sedelo v truhliku az do kvetna a pomalu prerustalo. Pak jsem je nasazel na zahony, kde bylo misto. Zaleval jsem je kazdy den destovou vodou a ani jsem nevedel, ze by jinak praskaly. Sklizel jsem loni az 27 rijna po mrazicich a pred velkou snehovou  bouri a velkymi mrazy. Nejvetsi mel pres 3kg a dal jsem ji nasi pi doktorce. Jeden jsem pestoval v kvetinaci a snazil jsem se ho udrzet pri zivote do jara, na semeno, jelikoz se tu neda koupit, ale v teplem sklepe shnil. Letos mi pribuzni posilaji seminka, i kdyz je trochu pozde. Tady jsou velmi studene noci, ale kedlubne gigant to myslim nevadi vubec. Jsme Zoning 3, podle Americkeho cislovani. Teplota tu klesne az na -38c nekdy i chladneji. V lete muze byt az +36 c jako loni v lete, ale jen jeden den. 

           Mam zkusenosti z domacim zelim. Nakladam ho uz pres 20 let. ale jak jsem rekl, nejsou tu vhodne sklepy a hotove zkysane zeli se dava do mensich sklenic . Drive jsem pridaval horticne seminko, kopr, cibuli, ale postupne jsem vsechno prestal pridavat a jen sul. Nejlepsi je dat zkysane zeli ihned do mensich sklenic a dat do mrazaku. Pro potrebu vyndat a pomalu nechavat rozehrat a je velmi cerstve i po mnoha mesicich. Preji mnoho uspechu v pestovani a uskladnovani kedluben i zeli. Vas

 canadan.   JC.

            
host - 112.7 (?), 10.9.2014 19:19

Moje stara teta- 88 let-ukládala giganty i vodnici (na Hané se jí říká hlaďena, nebo rábka) do vyprázdněného pařeniště, pořádně přikryla a byl to vlastně takový krecht. Postupně odebírala a krmila s nimi rodinu i králíky.Vydržely do jara-i když pak už byly trochu zvadlé, ale to nám nevadilo a chroustali jsme je vesele.Hanka.

               
host - 254.91 (?), 11.9.2014 21:26

Pěstuji giganty cíleně.Milujeme totiž zelí. Na robotu nastrouháme na nudličky, podlijeme hrnkem vody, poté podusíme asi 10 minut.Slijeme vodu, osladíme,osolíme a okyselíme aby to bylo mnam.Potom nacpeme do lahví a sterilizujeme 30min 85-90 st.C.Kdykoliv stačí poté usmažit cibulku a vyklopit zelí a jenom prohřát.Dle chuti možno ještě ochutit.

Jiné zelí u nás nevaříme.       MILČA

            
host - 122.137 (?), 6.5.2017 19:07

nechte zeli vykvasit pri pokojove teplote a pak do sklenic a zavarit jako okurky asi 20 minut pri 80 c vydrzi daleko dele a nezabere misto v mrazaku, Mam to vyzkousene a mnoho dalsiho ziji ve Washingtonu EvaK.

   
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 3.244 (?), 4.5.2015 15:58

Nejlepší jsou syrové. Je to nejchutnější zimní zelenina.

      
host - 225.100 (?), 23.5.2016 10:10

Tento týden jsem sázel jako každý rok asi sto kusů gigantů.My je máme nejradší přehnané přes králíky kteří je mají nejradějí.Ještě ted krmím lonské.I tak nám jich zbyde hodně na zelí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika