Kvasene gigant kedlubny.
Dekuji za vas prispevek. Myslel jsem si to, ze by to mohlo jit, je to stejna celed jako zeli. Horsi, je ze my v Kanade nemame sklepy, jako vy. Tady jsou sklepy teple a vytapene. Tak to budu muset dat do druhe lednice. Loni jsem poprve pestoval gigant kedlubny v Calgary, nadmorske vysce jako u vas Snezka. A kdo tam pestuje kedlubny? Mel jsem dost velky uspech.Predpestoval jsem si je v malem truhlicku ve studenem skleniku, ktery jsem jeste chranil plastickou prusvitnou krabici a vse dal k oknu ve studenem skleniku. Salat vysel drive, i kdyz bylo venku nekdy az -12c a pak i gigant. Vse sedelo v truhliku az do kvetna a pomalu prerustalo. Pak jsem je nasazel na zahony, kde bylo misto. Zaleval jsem je kazdy den destovou vodou a ani jsem nevedel, ze by jinak praskaly. Sklizel jsem loni az 27 rijna po mrazicich a pred velkou snehovou bouri a velkymi mrazy. Nejvetsi mel pres 3kg a dal jsem ji nasi pi doktorce. Jeden jsem pestoval v kvetinaci a snazil jsem se ho udrzet pri zivote do jara, na semeno, jelikoz se tu neda koupit, ale v teplem sklepe shnil. Letos mi pribuzni posilaji seminka, i kdyz je trochu pozde. Tady jsou velmi studene noci, ale kedlubne gigant to myslim nevadi vubec. Jsme Zoning 3, podle Americkeho cislovani. Teplota tu klesne az na -38c nekdy i chladneji. V lete muze byt az +36 c jako loni v lete, ale jen jeden den.
Mam zkusenosti z domacim zelim. Nakladam ho uz pres 20 let. ale jak jsem rekl, nejsou tu vhodne sklepy a hotove zkysane zeli se dava do mensich sklenic . Drive jsem pridaval horticne seminko, kopr, cibuli, ale postupne jsem vsechno prestal pridavat a jen sul. Nejlepsi je dat zkysane zeli ihned do mensich sklenic a dat do mrazaku. Pro potrebu vyndat a pomalu nechavat rozehrat a je velmi cerstve i po mnoha mesicich. Preji mnoho uspechu v pestovani a uskladnovani kedluben i zeli. Vas
canadan. JC.