Udusáváte po setí mrkve a petržel?
|
|
 |
 |
host - 178.38 (?) 26.5.2014 8:10
Záleží, kdy jste vyseli. Kořenovka leze hodn dlouho. U nás se sází hodně brzy, hned jak se dá se zemí pracovat. Udělám, jako se píše výše: vysadím cca 0,5cm hluboko, trochu přihrnu a řádek přejdu. Ještě se mi nestalo, že by nevzešla. Krom pár míst, přes která třeba přeběhnou psy. I když je u nás hodně sucho (jihovýchodní Morava) nezaléváme. Semínka čekají, až zaprší. Není s tím dobrá zkušenost, není to totiž totéž. Dáte trochu vody, semínko vyhodí klíček, zem brzy vyschne a je po semínku Konvalinka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
romca77 - (34) - 97.177 (?), 25.5.2014 22:02, zobrazeno: 21314x
Nasela jsem několik řádků mrkve a petržele, různé druhy, ale vzešla mi jen na jednom řádku a to jen koousek. Je fakt, že mám novou půdu a tak byla asi dost vyschlá, ale cibule ok kolem vzešla. Chci se zeptat, jak hluboko kořenovou zeleninu sejete a zda potom jen zahrnete a zalijete a nebo i udusáváte? Moje babička udusávala a vždy to bylo ok, ale nevím, zda jsem neudělala chybu, já udusávám, kvůli kočkám, aby mi do toho nelezli a je fakt, že vše ostatní jako ředkvičky, špenát, řepa atd. mi pěkně vyrostlo, jen ta kořenová ne. Díky za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.106 (?), 25.5.2014 22:17
Záleží, jestli máte druh půdy lehčí nebo těžší. Já jí mám spíše lehkou, snadno vysychá, na jižním svahu a proto vysévám 0,5 cm hluboko a to tak, že pouze posypu zkultivovanou půdu v řádku a udusám ploskořezem/ motyčkou nebo se po zasetém řádku i projdu. Přitlačení semen je dobré kvůli zajištění vzlínavosti vody. Přikrývám ještě bílou netkanou textílií a výsledek vzejití rostlin kořenové zeleniny už pak bývá slušný. Přišel jsem na to až po 2 letech neúspěchů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.106 (?), 25.5.2014 22:20
ještě dodám, že přes tu bílou textilii často zalévám, aby půda nevyschla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
romca77 - (34) - 97.177 (?), 25.5.2014 22:24
to bude u mne taky chybka, to časté zalávání přes týden tam nejsem a mamka to nezvládá. je šílený rozdíl v tom, co jsem sázela před 14dny a pak u nás hodně pršelo to je nyní krásně nabuzené, ale mrkev byla sázená ldyž byly sucha a vody moc nedostala... a právě se mi zdá, že pod tou netkankou v kombinaci s tím udusáním to dost vyschlo
|
|
 |
|
 |
 |
|
romca77 - (34) - 97.177 (?), 25.5.2014 22:22
nyní mám půdu taky lehkou, ale asi jsem to zasela zbytečně hluboko a uplácela jsem to fakt dřevěnou silnou deskou na tyčce... zkusím tedy ještě zaset znovu, je to cca měsíc co jsem sázela a vzhledem k tomu, že ty co vylezly mají cca 1cm, tak si myslím, že ty ostatní už nevylezou... ouuuuuuu, to jsem měla 3 druhy mrkve a 3 druhy petržela. jinak tu netkanku jsem na to měla taky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 97.177 (?), 26.5.2014 15:52
I to je bohužel možné, slimáků máme dost... ale spíše si myslím, že mi semena zaschly, protože tam byl ten škraloup.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.38 (?), 26.5.2014 8:10
Záleží, kdy jste vyseli. Kořenovka leze hodn dlouho. U nás se sází hodně brzy, hned jak se dá se zemí pracovat. Udělám, jako se píše výše: vysadím cca 0,5cm hluboko, trochu přihrnu a řádek přejdu. Ještě se mi nestalo, že by nevzešla. Krom pár míst, přes která třeba přeběhnou psy. I když je u nás hodně sucho (jihovýchodní Morava) nezaléváme. Semínka čekají, až zaprší. Není s tím dobrá zkušenost, není to totiž totéž. Dáte trochu vody, semínko vyhodí klíček, zem brzy vyschne a je po semínku Konvalinka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 19.12.2014 13:36
Mrkev a petržel seju 1cm hluboko, co 10cm přidávám 2-3 semínka ředkvičky, špetkou z prstů přihrnu-zakryju zeminou, dlaní lehce poplácám a potom ještě plochou dlouhých železných hrábí křížem lehce udusám. Začátek a konec řádků mám - spíše pro sichr-vyznačen tyčkami-proutky z ořezu a střihu v sadu. DŮKLADNĚ pomocí konve zaleju, je to důležité pro sama semínka, prevence proti kočičí úlevě z mého pohledu na nevhodném místě. Dále každé 2-3 dny zálivku-pořádnou, nějaké cmrndání nestačí-opakuji, na přírodu nespolíhám. Vlastně celích asi 6týdnů pěstuju ředkvičky, asi 1krát za týden lehce okopkám. Průběžně sklízím ř. a s radostí sleduju, jak začíná kořenovka krásně řádkovat. Skalík Petr, Chropyně.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|