Dobry den, chtela jsem se zeptat, jak se sklizi rapikaty celer. Musim cekat, az vsechny rapiky zhrubnou nebo se muzou rapiky odtrhavat postupne jako u normalniho celeru a pak proste dorostou? Nebo musim pockat a pak urezat najednou? Dekuji
Dá se sklízet i postupně odlupováními vnějších listů. Když se o celery postaráte, budou dorůstat. Chuť mají jak tenké tak i silné řapíky. Listy bývají oproti celeru bulvovému a listovému trochu nahořklé. Nechte si rostliny na sklizeň na podzim a jen několik pro sklizeň průběžnou, klesá u nich skladovatelnost.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6649) - 9.135 (?),22.7.2016 8:42
Ona ta rána u některých rostlin občas trochu nahnije, ale nebývá to dramatické. Dělám to taky tak. Listy nepoužívám, nejsou chutné. Skladovat jsem se to pokoušel, ale moc mi to nešlo. Jen krátce a dost to vadne a kazí se. Dobré je sehnat a vysadit nějakou "samobělící" odrůdu, řapíky jsou jemnější. Snažit se o nějaké bělení je pracné a výsledek nejistý.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6649) - 9.135 (?),22.7.2016 19:47
Konkrétně u ř. celeru se doporučuje (doporučovalo) určitý čas před sklizní svázat řapíky něčím tmavým, aby k nim nešlo světlo. Jsou pak bílé a jemné. Ale dá to práci a někdy to uvnitř hnije. Dnes jsou samobělící odrůdy, které mají řapíky přirozené bílé.
uz jsem vyzkousel mnoho odrud, nejvic mi vadilo to, ze mely bocni odnoze, sklizim asi 3 týdny, ale sázel jsem jej behem dubna, sklizejte, kdyz jsou rapiky dostatecne dlouhe a narostlé, klidne hodte sem foto..