Jakon
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.135 (?), 22.9.2010 7:13, zobrazeno: 37491x
Často čtu články o pěstování jakonu, jak to pěkně roste a jak se to dá zpracovat a obsah kdejakých živin... ale chtěla bych znát praktickou zkušenost s touto zeleninou. Máte ji někdo doma? Jak vám roste? Jak vám chutná? Předem díky za zkušenosti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.2 (?), 21.7.2011 16:33
Jakon jsem jeden rok měla na zahradě. Krásně rostl, ale zapomněla jsem ho v zemi... Lenča
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.160 (?), 1.10.2012 17:00
Jakon pěstuji už druhý rok, z předpěstovaných sazenic krásně roste, nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem. Je trochu problém ho vydobýt ze země, protože má velké křehké kořeny. Jíme ho zasyrova, jen tak nakrájený na plátky. Po vyndání ze země má nevýraznou chuť. Když se, ale na týden nebo víc uskladní ve sklepě, inulin v něm obsažený se rozloží na glukózu a fruktozu a pak je krásně sladký. Veronika
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.140 (?), 9.10.2014 5:52
Je to prima rostlina. Vhodná i pro diabetiky. Pokud jde o pěstování, pak se ničeho nebojte. Já to mám u plotu a moc to nepřeháním s okopáváním = kašlu na to :-).. Po sklizni umyju hlízy či co to je. Nechám oschnout a k jídlu oloupu. Dělám z toho saláty. Moje zkušenost je, že to chutí připomíná ananas. Ze záhonu dlouhého cca 4m jsem vydobyl plný koš. Takový jako se používá při kopání brambor. Mějte se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.190 (?), 5.3.2015 23:26
Jakon dá při pěstování asi tolik práce jako jiřiny, se kterými je příbuzný, i jeho hlízy vypadají podobně. Hlízy má dvojí, jedny jsou na jídlo a druhé na pěstování. Ty na pěstování vypadají asi jako hlízy topinambur. Na jaře se z nich nařežou kousky asi velikosti ořechu, zasadí do kelímku a při pokojové teplotě asi do týdne začnou růst. Po zmrzlých se vysadí ven do sponu cca 60x60. Mohou se přihrnout jako brambory. Na podzim - až jim zmrzne nať - se vykopou. Uskladnit se dají ve sklepě, aby moc nevysýchaly je dobré dát každý trs do igelitového pytle (např.na odpadky). Lepší je nezavazovat, aby neměly zase moc vlhko. Po zkonzumování jedlé části se zase koncem února nařežou z rozmnožovací části kousky na sázení. Z jednoho trsu je jich asi 25. U nás ho nejraději konzumujeme nakrájený na kostičky ve směsi s jablky, pomeranči či ananasem. Je dobré ho zakápnout trochou citronové šťávy aby nehnědnul. Prý se dá i vařit a nebo péct - to jsme nezkoušeli, zatím jsme ho snědli za syrova. Nerozvaří se ani při dlouhém vaření (odpad při zpracování jsem vařil slepicím).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.127 (?), 16.4.2017 23:44
Zdravím,
mám zájem pěstovat jakon. Bydlím v 850 m.n.m. Narazil jsem ale na problém tuto rostlinu nikdo neprodává. Nevěděli byste, kde by se dala sehnat? Popřípadě nějaké osobní rady k pěstování?
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
obratlovec - (2) - 96.56 (?), 4.4.2015 12:00
Dobrý den, jsem začátečník a mám drobný problém s předpěstováním jakonu. Asi před měsícem jsem rozřezal přezimované hlavy na kousky a zasadil. Potíž je asi v tom, že jsem je rozřezal na trochu větší kousky, než se doporučuje v předchozím příspěvku. A teď jakon raší z mnoha pupenů a já nevím, co s tím. Dokáže mi někdo poradit co s takovými sazenicemi? Nechat jak jsou nebo je ještě rozdělit? Nebo nechat jen jeden výhon a ostatní olámat? Nebo nechat 2 nebo 3 nejsilnější výhony?
Problém je vidět na fotkách. Průměr květináče je 11 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|