Agave a přezimování venku

Karel Sechovec - (39) - 211.129 (?)
9.11.2016 17:29

Je několik druhů Agave které jsou mrazuvzdorné, nejvíc asi A.utahensic, Parryi, Ovatifolia, Neomexican a jiné. Paní jistě myslela tu nejrozšířenější, A.americana, ta snese max -5 a to ještě na podzim před uskladněním, z jara nevydrží ani to.Já mám A.marginata a před zimováním otrhám co nejvíc nejstarších listů a uskladním, takto se dá hodně let stěhovat a je potřeba mít jednu agávi zapěstovanou, až se ta velká nechá venku zmrznout a jede se nanovo...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 1.12.2014 12:43

asi proto, že agave jsou sousedky = tedy nebudu radit něco, co by bylo pro moje rostliny na mém pozemku.

wink úžasné by bylo radit zahradníkovi amatérovi, kterého si najala sousedka, aby si najal zahradníka profesionála...cheeky

host - 19.118 (?), 2.12.2014 15:52

Problém už je vyřešen. Agave dostaly kratší sestřih kolem dokola a na igelitovém suťákovém pytli jsem je sama dotáhla až do sklepa.Usadila do starých dětských vaniček a obsypala zeminou. Společnost jim tam dělá jen zapnutý plynový kotel.  Sousedku ani její povedenou rodinu jsem k tomu nepotřebovala. Za hodinu na to začala námraza. Bylo to teda "vo fous"

host - 50.7 (?), 14.12.2014 13:02

Záleží na tom jakou agavi máte. Já sám mám pod širákem celoročně řadu agaví, ale jedná se o Agavi neomexicanu, utahensis var. nevadensis a kaibanensis, harvardiana, toumenyana, parryi a jejich var. atd. a ty naše zimy spolehlivě vydrží. Dávám přes ně jen velmi lehký kryt z chvojí. A. utahensis mám venku již cca. 40 let. A že u nás zimy jsou někdy velmi nepříjemné - jsem cca 500 m n/m. Vloni mi kvetla A. neomexicana.

Agave neomexicana
Agave neomexicana

host - 217.13 (?), 14.12.2014 16:58
Zalezi opravdu na druhu.tez mam agavky celorocne vysazene z echinocereus coryphantha cylindroopuntia neobesseya nebo i gymna.zadna zimni ochrana.490m.n.m jihozapad

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.34 (?), 14.12.2014 22:51

Pánové, všechna čest Vašim pěstitelským dovednostem a úspěchům.

Téma je však o nejběžněji pěstovaném Agave americana. Přidejte Vaši zkušenost s venkovním přezimováním tohoto druhu.

Josef.

Moje zkušenosti: na mrazuvzdorné opuncie nesáhnu celý rok, rostou; několik ostatních mrazuvzdornách kaktusů mám celoročně na okenním parapetu; mrazuvzdornou agávi jsem ještě úspěšně nepřezimoval.

host - 123.1 (?), 16.12.2014 21:32

Dvacetiletou agave americana stěhuji každý rok do studené verandy kde je třeba 14dní -7 a nikdy nezmrzla.Důležitý předpoklad aby nebyla zalévána tak od začátku října.Letos ji mám zatím stále venku pod přístřeškem a je v pohodě.Uvidím jak se bude vyvíjet zima, kdyby přišly mrazy pod -8 tak ji budu muset uklidit.Jinak pěstuju kaktusy a ty jsem stěhoval z foliáku minulý týden před těmi mrazy.Asi před sedmi lety jsem zapomněl bedýnku s několika gymnocalycium baldianum na zemi u plotu a zůstaly pod sněhem až do jara a bylo až -20 a po zoztátí sněhu byly naprosto v pořádku a rostou dál.Vašek

Karel Sechovec - (39) - 211.129 (?), 9.11.2016 17:29

Je několik druhů Agave které jsou mrazuvzdorné, nejvíc asi A.utahensic, Parryi, Ovatifolia, Neomexican a jiné. Paní jistě myslela tu nejrozšířenější, A.americana, ta snese max -5 a to ještě na podzim před uskladněním, z jara nevydrží ani to.Já mám A.marginata a před zimováním otrhám co nejvíc nejstarších listů a uskladním, takto se dá hodně let stěhovat a je potřeba mít jednu agávi zapěstovanou, až se ta velká nechá venku zmrznout a jede se nanovo...

host - 50.100 (?), 18.9.2018 8:02

Tak letos mě kvetla po cca 40 letech agave utahensis. Byla celých 40 let, asi třetí rok od výsevu, venku celoročně pod širým nebem, nijak v zimě nechráněná. Teď už má semeníky, zatím stále nejsou semana zralá. Tak nevím zda všechna uzrají.

Agave utahensis
Agave utahensis

host - 89.216 (?), 8.9.2019 7:35

Zdravím 

Skvělá práce, úžasný výsledek, zvlášť když je z výsevu. Jenom se chci zeptat, že za tu dobu určitě musela zažít spoustu např: mokrých zim nebo prostě delší a vlhčí počasí než v přirozeném prostředí, atd... Tak jak to zvládala v tomto? 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz