Usychající thuje
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Oliv - (4) - 245.21 (?), 21.5.2018 12:02, zobrazeno: 7281x
Dobrý den, prosím o pomoc: na chatě máme 60 thují, z toho 4 usychají. Kupovány stejný den u stejného prodejce, letos v květnu je máme dva roky, závlaha nepravidelná (jedná se o chatu, takže víkendy), v zimě vůbec, přihnojování na jaře a na podzim (hnojivo pro jehličnany rozhazováním na mulč). Komunikace je neprůjezdná, v zimě se nesolí, popř. minimálně. Půda není ani hlinitá, ale ani černozem, nedaleko je rybník, 520 m.n.m., Vysočina.
A dále u jedné thuje jsem objevila černé skvrny, taktéž prosím o radu, o co se jedná.
Předem moc děkuji!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.228 (?), 21.5.2018 21:38
Je divné, že usychají 4 thuje vedle sebe v řadě. To nebude ani v thujích, ani v péči. To vypadá na působení "něčeho" - nevylil tam někdo něco? Sousedi? Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
Oliv - (4) - 136.168 (?), 22.5.2018 13:18
Teoreticky by neměl, je tam ještě jakoby zarostlá stoka podél plotu... ale stoprocentně to vědět nemůžu... Mě právě taky přišlo divné, že jsou to jen ty čtyři v řadě... myslela jsem, jestli jím někdo nežere kořeny...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 22.5.2018 13:39
Asi nasály cosi nezdravého z té stoky... SPCH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Oliv - (4) - 136.168 (?), 22.5.2018 15:51
Thuje bohužel reznou velmi často... když se procházíte mezi baráky, často si povšimnete usychajících stromků, i vzrostlých... u nás je ale problém, že se jedná o čtyři stromky vedle sebe. Každopádně z vašeho vzkazu jsem pochopila, že jste stromky pokácela, je to tak? Pro nás je to poslední řešení, ale samozřejmě jsem si ho vědoma.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 22.5.2018 23:12
Tůje trpí řadou škůdců a chorob, ale fatální dopad na ně, stejně jako u našich smrků , mají zpravidla až v souvislosti fyziologickými faktory. Je potřeba zajistit jim dostatek pravidelné vody, živin (hořčík - hořká sůl), před sadbou rozvázat síťový bal, zbytečně neřezat ve vegetačním klidu a do starého dřeva... a pak sledovat choroby (houbové apod.) a škůdce (molovka ap.). Asi jsem Vám moc nepomohl. V daném případě bych uhynulé tuje nejspíš vykopal, vyměnil zeminu a zasadil nové. Pokud by se situace opakovala nebo šířila, bude možná třeba vyšetření letorostů, snad by poradil UKZUS, nebo nějaký rostlinolékař.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|