Smrcky na zivy plot



host - 158.249 (?)
7.11.2007 20:39

Madam,

nebuďte sentimentální. Kdo to kdy viděl není otázka, protože to někdo viděl a někdo zase ne. Každoročně stříhaný živý plot, formovaný odmala je vzhledný a velké rány s dlouhodobým časovým odstupem působí na rostlinách krutě, ať je jakéhokoliv druhu - to je ten správný pohled na problematiku stříhání živých plotů.   zahradník  Dalibor

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 204.1 (?), 6.5.2007 16:22
Mam zivy plot ze smrku jiz vice jak 20let a jsem celkem spokojen, obycejny smrk se da  velice snadno tvarovat ale musite kazdy rok jinak preroste a proridne, uvnitr je kazdy porost suchy protoze tam nejde svetlo. Na lokalitu s hlinitou pudou se smrky hodi a pobliz mame les tak to ma stejnou barvu. Mel jsem tu drive tuje a ty dosti prosichalitak jsem je zlikvydoval. Smrky vyjdou lacineji a po case se mohou obmenit.
                     
host - 1.251 (?), 10.5.2007 13:12
Já myslím, že když živý plot ze smrčků, tak hodně vysoký, 3 - 6 metrů. Je to přece jen v dospělosti vysoký strom a udržovat ho dlouhodobě na výšce třeba metrpadesát dá běžnému smrku dost zabrat, je přece jen mnohem méně pružný než listnáče. Jinak ale existují kultivary z jehličnatých  čarověníků tuším roubovaných na běžné jehličnaté podnoži, které mají přirozeně kompaktní malý růst a tudíž budou na nějaký nízký živý jehličnatý plot vhodnější. Ale asi budou podstatně dražší.
                     
host - 158.249 (?), 7.11.2007 20:39

Madam,

nebuďte sentimentální. Kdo to kdy viděl není otázka, protože to někdo viděl a někdo zase ne. Každoročně stříhaný živý plot, formovaný odmala je vzhledný a velké rány s dlouhodobým časovým odstupem působí na rostlinách krutě, ať je jakéhokoliv druhu - to je ten správný pohled na problematiku stříhání živých plotů.   zahradník  Dalibor

                     
host - 115.31 (?), 8.11.2007 10:11
Já se rozhodně připojuji k názoru Olgy a ostatních, že živý plot ze smrčků je zrůdnost, která nepůsobí přirozeně ani poblíž lesa. Napřed několik let čekáte než to vyroste do požadované výšky a za 5 let už je to přestárlé a nevzhledné. Navíc v přírodě nikdy nerostou smrčky takhle hustě a v řadě, takže to při sebelepší snaze působí v krajině cizorodě. Ještě tomu dodává korunu, když to někdo zasadí střídavě - zelený - stříbrný-zelený-stříbrný. Přijde mi to na úrovni sádrových trpaslíků a sádrových čápů u vchodu.  No nic, každému jeho gusto, ale rozhodně to hyzdí. To je alespoň můj názor. Danka 
                     
host - 207.92 (?), 9.11.2007 12:39

Rozhodně jsem pro živé ploty ze smrků. Když se začnou stříhat včas - už v roce po výsadbě - a pak se stříhají každoročně a nenechají se přerůst, vypadají velmi pěkně! Do města by se to asi moc nehodilo - tam si pěstujte své tůje - ale do volnější krajiny tůje nepatří!

Nesmějí se vysadit a pak nechat pět - deset let růst a pak si vzpomenout, že jsou už moc velké: to z nich jsou výše zmíněné "mrzáky". Když je stříháte pravidelně, jsou pěkné.

Viděl jsem u chat i bytelné živé stěny s průjezdem pro auto - dost dobrý.

Josef.

                     
host - 38.68 (?), 5.1.2008 15:59

Dobrý den, živé ploty ze smrků vypadají dobře pokud se o ně každoročně člověk stará. Bez pravidelného stříhání je ze smrku po několika letém řezu ten mrzák stejně jako ze zmiňované thuje když se nechá přerůst a pak se ořeže. Ona i ta thuje se stříhá každý rok takže si myslím že když se člověk bude pravidelně starat o svůj živý plot, ať už je z čehokoliv, bude vžy hezký a bude splňovat to co jeho majitel od něj očekával. Přeji příjemný den. Lukáš T.

                     
host - 151.203 (?), 26.1.2008 23:51

Živý plot ze smrků na jižní Moravě - tak to je skutečně nápad. Horskou dřevinu, která je závislá na stále a dobré výšce spodní vody, na vyšší vlhkosti vzduchu sázet do nížin, kde jsou nižší srážky, kde v průběhu roku výrazně pulzuje hladina spodní vody a ještě k tomu jí chtít pravidelně stříhat může sázet jen ignorat potřeb rostlin. Podivuji se, že zde smrk na živý plot do oblasti jižní Moravy schvalují i někteří zahradníci.  Tedy pokud se bavíme o našem obyčejném smrku, který se pěstuje v lesích. Nedejte se zmást tím, že tyto smrky rostou v lesích pahorkatinh a i nížin - to není jejich přirozené stanoviště - také zde silně trpí četnými škůdci, dřevokaznými houbami apod. S ohledem, že je citlivý na dlouhodobé přísušky, lze očekávat, že když strom v živém plotě proschne, již se nepodaří tuto díru zaplnit a plot ztratí svojí estetickou i ochrannou funkci. Dále je citlivý na prosychání spodních větví - takže opět se plot časem znehodnotí. Volte jiné dřeviny. V době zahradních fukarů a vysavačů není problém ani s listnáči. A zamyslete se nad živým volně rostoucím plotem z vhodných křovin, který bude složen z více druhů. Pokud máte tedy místo.  Ze stálezelených bych se zamyslel zejména s ohledem na stanoviště a jeho mikroklimatické podmínky. Pro dobrý živý plot platí jedno - netvořte ho z vysokých lesních dřevin jen proto, že jejich sazenice koupíte za nízkou cenu  nebo i zadarmo.

                     
host - 243.20 (?), 17.2.2008 12:15

Dovolím si těch nebohých "smrkových plotů" se zastat. Na některých místech (například v mnoha chatových osadách) jde o tradiční záležitost a živý plot třeba z tújí, ptačího zobu nebo hlohyně tam působí jako pěst na oko. Je-li ten plot pravidelně udržovaný, vydrží v přijatelném stavu 20 i více let. Nikomu to neškodí, sazenice jsou ze sousedního lesa a nehrozí z nich žádný únik nepůvodní dřeviny do okolí.
Myslím, že v našich zahrádkách a chatových osadách najdeme mnohem závažnější jevy hodné kritiky, než jsou ony "nešťastné" smrkové živé ploty.

                     
host - 215.8 (?), 17.2.2008 14:04

Udržovaný živý plot ze smrků je  na vhodném stanovišti opravdu pěkný. Jen mi trochu vadí ta myšlenka, že sazenice jsou ze sousedního lesa. Většina lidí snad tuší, že nemůže jít do lesa a tam si uříznout vánoční stromek. Ale představa, že půjdete do lesa a tam si vykopete celou řadu sazenic na živý plot, je v pořádku? No to mi hlava nebere. Přitom ve školce je koupíte za pár korun. A jestli opravdu musíte mít stromky "zadarmo!", existují nevyužívané plochy zarůstající náletem, příkopy u cest, neošetřované louky atd., jen je třeba se rozhlédnout.

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.2.2008 14:45

Nevím odkud jste, možná jste nikdy nebyl v lese, možná jste od někud z nížiny, kde v lese náletové smrčky nejsou nebo jsou rozptýleny daleko od sebe, ale už v lesích v podhůří Beskyd nebo v Hostýnských vrších rostou často náletové smrčky tak hustě, že tvoří ve smrkovém lese souvislý koberec, kterým se nedá ani projít, aniž byste plno smrčků nepošlapali. Je také jasné, že když  ty smrčky rostou ve sponu 10 cm tak nemou dorůst větší výšky než pár decimetrů, aniž by se navzájem nezahubili. No a více méně je také jasné, že nemohou dorůst větší výšky, když rostou pod dospělýmy smrky, takže jsou tak jako tak odsouzeny k záhubě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika