Šišky na thůjích Smaragd

host - 243.20 (?)
20.6.2010 15:59
Všechny volně rostoucí túje časem vytvoří šištice, některé méně jiné více. Čím více jich tam necháte, tím více jich vyroste příští rok. Proto veškeré výhony s šišticemi nemilosrdně odstraňte, i kdyby to mělo být níže, než požadujete (túje by se stejně měly větvit výrazně níže, než je jejich budoucí požadovaná výška). Zkrátka je drsně ostřihejte, ony zahoustnou a příští rok (možná) už nebudou plodit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

NagyMaros - (6) - 144.7 (?), 16.6.2010 14:45, zobrazeno: 10034x

Dobrý den. Po "období dešťů" v květnu mi na thůjích Smaragd vyrostly takové malé šišky. Thůje jsem chtěl letos poprvé zatřihnout. Jenže těch šišek je tam strašná spousta a vršky thůjí se poohýbaly pod hranici, ve které je chci zatřihnout. Taky celkový vzhled thůjí je značně poznamenán těmi šiškami. Všechny tenčí větvičky se pod tíhou šišek pozohýbaly dolů. Chtěl bych se zeptat kde jsem udělal chybu, že mi tam narostly ty šišky? Až na jeden případ jsem to nikde neviděl. A další dotaz: dá se s tím něco dělat?

host - 243.20 (?), 20.6.2010 15:59
Všechny volně rostoucí túje časem vytvoří šištice, některé méně jiné více. Čím více jich tam necháte, tím více jich vyroste příští rok. Proto veškeré výhony s šišticemi nemilosrdně odstraňte, i kdyby to mělo být níže, než požadujete (túje by se stejně měly větvit výrazně níže, než je jejich budoucí požadovaná výška). Zkrátka je drsně ostřihejte, ony zahoustnou a příští rok (možná) už nebudou plodit.

host - 188.21 (?), 21.6.2010 22:38

Někdy se také jedná o tzv. "semenný rok", kdy prostě túje pořádně zaplodí a jsou plné šištiček, ale u túje smaragdu se není nutné příliš obávat, protože to se u tohoto typu stává opravdu vyjimečně, navíc jsou šištičky poměrně drobné a tudíž tolik vizuálně neruší.

Přemysl Podrázský

NagyMaros - (6) - 144.7 (?), 22.6.2010 7:38

No právě, že ony sice drobné jsou. Je jich ale takové množství, že se konce větví pod jejich tíhou pozohýbaly a thůje jsou mírně řečeno hodně škaredé. Takové "rozcuchané".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz