Modřín a jeho kořenový systém

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?)
13.7.2009 2:36

K tomu modřínu-ty kořeny bych nepodceňoval, je to strom, který roste i ve skalnatých územích a při růstu kořenů si musí prokousat cestu, kořeny mají opravdu velkou sílu, nepodceňoval bych to.Ve školce jsem několikrát dobýval jalovce,,skyrockety",kupodivu měli mělký kořenový systém rozložený do šířky.Čekal jsem spíše kořeny do hloubky.Vysvětluji si to původem-řízkováním, vegetativně množené rostliny mají kořeny spíše do stran.Láďa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jitka Pošepná - (1) - 71.197 (?), 16.5.2009 9:20, zobrazeno: 20668x

Dobrý den, prosím o radu. Mám na zahradě vedle svého domku modřín, stáří asi 30 let. Nyní jsem zjistila, že jeden z kořenů prorůstá pod základy domku a porušil izolaci. Mám obavy, že kořen poškodí hrubým způsobem základy domku a bude dále prorůstat pod sklep a naruší i podlahu ve sklepě. Potřebovala bych vědět, zda mohu kořen přeseknout, aniž bych poškodila strom, je krásný, nechci o něj přijít. Děkuji. J.P.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.5.2009 15:38

Nevím nic o keřenovém systému modřínu, ale tak obecně bych řekl: Jeden kořen - žádný kořen. Berte sekeru a sekejte.

host - 62.154 (?), 17.5.2009 22:19

Pripojil bych se k dotazu v obecnejsi rovine, muze nekdo napsat jak hluboke a siroke koreny maji jednotlive konifery, zejmena thuje, jalovce, cyprisky, cyprise, apod.?

Jak hluboce koreni Juniperus Scopulorum 'Skyrocket'? Nebo 'Blue arrow'?

Uz mam nutkani vykopat nejakou 'prebytecnou' thuji a prozkoumat to. Takze jestli nikdo neodpovi, asi to odnese jeden z Brabantu :-).

Dekuji,

Martin

host - 60.62 (?), 3.7.2009 17:19

Dobry den, resim zivy plot z Brabantu se sousedem. Boji se ze korenovy system narusi jeho zaklady. Chci se tedy zeptat zda se vam dostalo odpovedi, ci jste sam vykopal Brabant a zjistil jak rozsahly ma korenovy system? Chci je udrzovat na vysce do 180cm a co nejuzsi, proto myslim ze by nemeli pusobit jejich koreny vetsi problem.  Dekuji za odpoved staca.michal@post.cz

host - 180.2 (?), 3.7.2009 20:43

Dobrý den. U zeravů není třeba důvod k nějak velkým obavám. Tvoří poměrně malý kořenový systém, což je také důvod k tomu, že se mohou snadno při dešti a větru vyvrátit. Za svoji praxi jsem už pár stromů zkoušel vrátit do správné polohy, protože byly vyvrácené, ale nedařilo se to. Pokud sázím živý plot z tújí, tak je sázím klidně i na 5Ocm od plotu. Jejich kořeny opravdu nejsou agresivní. Stanislaw

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 13.7.2009 2:36

K tomu modřínu-ty kořeny bych nepodceňoval, je to strom, který roste i ve skalnatých územích a při růstu kořenů si musí prokousat cestu, kořeny mají opravdu velkou sílu, nepodceňoval bych to.Ve školce jsem několikrát dobýval jalovce,,skyrockety",kupodivu měli mělký kořenový systém rozložený do šířky.Čekal jsem spíše kořeny do hloubky.Vysvětluji si to původem-řízkováním, vegetativně množené rostliny mají kořeny spíše do stran.Láďa.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz