Jedná se o tis?

host - 180.2 (?)
8.4.2010 11:17

Paní Lído, ty červené bobulky, čili aurilus jsou jedlé. Sám jsem je jedl mnohokrát a jak zrovna čtete, jsem stále mezi živými. Jedovaté jsou jen semena v nich, ale ty stejně nejdou rozkousnout. Za svůj už dlouhý život jsem zaznamnal pouhé dvě smrtelné otravy tisku. Jedna byla záměrná a ta druhá vznikla tak, že jedna holčina své kamarádce nakukala, že je to dobré na to, aby nebyla těhotná. Dotyčná skutečně už neotěhotní. Tisu se není třeba vůbec bát. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 127.231 (?), 7.4.2010 8:08, zobrazeno: 12742x

Mohu se zeptat na Váš názor, zda je na snímku semenáč tisu? Děkuji.

tis
tis

host - 243.20 (?), 7.4.2010 9:56
Fotografie není moc zřetelná, ale na 99% jde opravdu o tis. Chcete-li mít jistotu, rozemněte část jehličí v dlani - neucítíte-li vůbec žádnou vůni, je to tis. Můžete ho klidně přesadit na vhodné místo nebo dopěstovat v kontejneru, ale pozor, roste VELMI pomalu.

host - 65.68 (?), 7.4.2010 13:31

Pozor, tis je smrtelně jedovatý!!! Pokud budete mnout ruce, pak pořádně umýt a raději vícekrát!!!  Pozor na to!!!

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 7.4.2010 20:10

Prosimvás to s těma rukama a to s tím mytím je fakt dobrý blábol. Mockrát jsem se dotýkal tisu, a nikdy jsem pak neběžel umýt si ruce a představte si: Jsem tu a mohu sem psát. To je neuvěřitelné fakt.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 7.4.2010 18:14

Fotka je dost nezřetelná, ale spíš bych řekl, že to tis není, že tis má jehličí na větvičkách jinak uspořádané.

host - 49.39 (?), 7.4.2010 18:21

Jsem 100% přesvědčen, že se opravdu jedná o tis! (Jedná se o mladý semenáč; na terminálu je jehličí obrostlé ze všech stran; na postranních větévkách bude rozloženo do stran, naplocho.)

Ano, je jedovatý, i smrtelně jedovatý, ale jako u všeho - záleží na tom, kolik ho sníte. Jenom kvůli jeho jedovatosti bych se jej na zahrádce nezříkal; děti poučit a být celkem v klidu. Otrava tisem jistě není nijak běžná.

Josef.

host - 176.18 (?), 7.4.2010 22:40

Jedovatosti větviček bych se nebála, ty děti jíst nebudou, ale musí se dát pozor na červené bobulky, ty je lákají k ochutnání a pro dítě na silnou otravu s ohrožením života stačí 4 kousky...             Lída

host - 180.2 (?), 8.4.2010 11:17

Paní Lído, ty červené bobulky, čili aurilus jsou jedlé. Sám jsem je jedl mnohokrát a jak zrovna čtete, jsem stále mezi živými. Jedovaté jsou jen semena v nich, ale ty stejně nejdou rozkousnout. Za svůj už dlouhý život jsem zaznamnal pouhé dvě smrtelné otravy tisku. Jedna byla záměrná a ta druhá vznikla tak, že jedna holčina své kamarádce nakukala, že je to dobré na to, aby nebyla těhotná. Dotyčná skutečně už neotěhotní. Tisu se není třeba vůbec bát. Stanislaw

host - 176.18 (?), 8.4.2010 13:24

Vím, že z celého tisu není jedovatý jen ten míšek, ale před několika lety se někde u školky otrávily asi čtyři děti a měli co dělat, aby je zachránili, protože snědly bobulky celé. Jinak mám tis na zahrádce také. Jinak díky i za ostatní diskutující.            Lída

host - 107.65 (?), 8.7.2010 20:05

Ve škole nám říkali, že tis je celý jedovatý, jen bobulky ne, ale jedovaté je to semínko v červené bobulce. Když ho spolknete celé, tak dobrý, když rozkousnete, tak to není dobrý.

Jinak semenáček tisu mám taky a ze začátku má jehličky dokola, ne naplacato, to až druhý rok.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz