jalovec obecný - kde?
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.226 (?) 5.7.2013 12:44
Na fotce je (s pravděpodobností hraničící s jistotou) jalovec obecný.
Nebál bych se kuchařského upotřebení jeho plodů.
Samec - opylovač může být i dost daleko; asi by mohl být jak vzpřímeného, sloupovitého vzrůstu, tak nízkého, keřovitého vzrůstu. Přenos pylu vzduchem, větrem - třeba i na dost velké vzdýlenosti... (A spekuluji: je dost možné, že k opylení může dojít i pylem jiného druhu jalovce...)
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.226 (?), 5.7.2013 12:44
Na fotce je (s pravděpodobností hraničící s jistotou) jalovec obecný.
Nebál bych se kuchařského upotřebení jeho plodů.
Samec - opylovač může být i dost daleko; asi by mohl být jak vzpřímeného, sloupovitého vzrůstu, tak nízkého, keřovitého vzrůstu. Přenos pylu vzduchem, větrem - třeba i na dost velké vzdýlenosti... (A spekuluji: je dost možné, že k opylení může dojít i pylem jiného druhu jalovce...)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
mhi - Stříbrný Zahrádkář (194) - 62.154 (?), 5.7.2013 18:11
Dekuji, to je skvela zprava :-).
Dve doplnujici otazky:
- muze byt opylovacem i jiny jalovec, treba chinensis? Ten mam nedaleko. Jsem takovy sberatel rostlin, rizkuju co jde - ale nevim kam to potom budu sazet ;-).
- jsou nejake jalovce, ktere maji pro clovka jedovate plody? Nebo to je jako u tisu, ze plod je jedly (zkouset to nebudu) a jedovate je vse zelene? Je nejake riziko uziti "neznamych" jalovcinek?
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 5.7.2013 23:28
Malá připomínka - pokud chcete vy nebo sousedi mít na zahrádce hrušeň, tak ten jalovec čínský zlikvidujte. Jalovec čínský a j.chvojka jsou hostiteli rzi hrušňové, takže byste byli bez hrušek. Jalovce lze nahradit podobnými kultivary jiných druhů, ale hrušeň se nahradit nedá...
ps ;-) u tisu je z plodu jedlý jen červený míšek, semeno v plodu už je jedovaté. Lída
|
|
|
|
|
|
|
mhi - Stříbrný Zahrádkář (194) - 62.154 (?), 6.7.2013 0:52
Mel jsem za to, ze i dalsi jalovce (napr. ten obecny) jsou hostiteli (jestli se nepletu v zime je rez hrusnova na jalovci, pres leto na hrusni).
Jalovce uz mam nekolik let a zatim nic, i kdyz nesondoval jsem kdo ma co na zahrade.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 6.7.2013 11:14
Ferdo, tak to asi máte na zahradě jiný jalovec, než uvedené dva druhy. Ještě se někdy jako hostitelé uvádějí některé odrůdy j.prostředního (J.media).Ony se jalovce od sebe blbě poznávají. Ale u J.communis nebo J.horizontalis rez nehrozí, ty mám na zahradě také.
A ohledně té paniky - měl byste vidět moji Armidu letos, když jsem ji nestihla postříkat - doufám, že přežije - je víc oranžová a hnědá, než zelená. Bohužel nemám fotku. A to v dohledu uvedené jalovce nemám - ale v osadě je někteří mají... Lída
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 231.162 (?), 6.7.2013 9:11
Opylení jalovcem čínským nemohu potvrdit ani vyvrátit. Jestli by vznikla klíčivá semena, netuším. Plod (osemení) však vzniká z pletiva mateřské rostliny, takže na jalovčinkách by vliv opylení jiným druhem neměl být znát.
Jako jedovatý se uvádí jalovec chvojka a nejspíše i další druhy jalovců. I předávkování jalovcem obecným může mít nežádoucí následky, byť případy otravy nejsou známy
(viz wikipedia).
Jalovec obecný není zimním hostitelem rzi hrušňové. Jalovec čínský ano. I v dalších uvedených skutečnostech souhlasím s Lídou.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.222 (?), 7.1.2014 15:59
Prosila bych poradit, vítr mi zlomil jalovec, byl krásný a měl už dobře 15 roků, vzala jsem si z něj řízky a má i bobule, zkusím řízky nasadit a bobulky také, m yslíte, že se ujmou, nebo máte jinou radu pro mě Děkuji Jana
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.130 (?), 7.1.2014 20:01
Dobrý večer. Jalovec jsem ještě neřízkoval, proto nemohu poradit. Zlomený jalovec drobet za střihněte a on obrazí. Za nějakou dobu bude zase chlapák. Zdeněk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|