Jak zazimovat venkovní květináč

host - 248.87 (?)
30.9.2013 19:20

Obložením polystyrénem jim rozhodně neublížíte, také se obkládají slámou (přes ni doporučují bublinkovou fólii), nebo kolem květináče zapíchnout kolíky a prostor vysypat opadaným listím, nebo obalit jutou a tak všelijak. Pokud je necháte normálně pod oblohou, tak vláhu mít budou.

Jako malá holka jsem babičce zabavila plochou kameninovou mísu na těsto a osázela ji různými skalničkami a drobnými jarními cibulovinami. Normálně kolik let na balkoně přezimovala - bez jakékoliv ochrany.  

Další možnost je pořídit si do květináčů rostliny, které snesou přezimování doma. Já takhle každoročně stěhuji palmu, olověnec, oleandr, osteospermum, lantanu a nemrazuvzdornou kopretinu - zimuji je v normální pokojové teplotě, i když chladnější místnost jim svědčí víc.           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Uju - (29) - 63.2 (?), 30.9.2013 13:02, zobrazeno: 13364x

Dobrý den.

Nenašla jsem vhodné místo kam svůj dotaz dát, tak snad to nebude vadit. Koukala jsem k sousedce, že má spousty trav, keřů v květináčích a upřimně tato myšlenka se mi líbí(mám před domem vydlážděno a něco zeleného by se hodilo)+ velký balkón ALE... nemám sklep. Tudíž bych potřebovala květiny nechat v květináčích venku u přes zimu.(domů se nevejdou) Jak bych mohla zazimovat květináče, tak aby v nich rostlinka nevymrzla??? Příkala jsem si, že bych je na podzim nanosila do rohu zahrady, kde moc nefouká a květináče obložila polystirenem, ale nevím, zda-li to k něčemu bude. Jak chráníte květináče proti mrazu???

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 30.9.2013 13:37

Nechráníme je nijak. Ale možná záleží i na tom co v těch květináčích máte. My máme v květináčích všeliké jehličnany (smrčky, tůjky, jalovce), a na zimu je necháváme tam, kde jsou přes léto a nic s nimi neděláme. A všechno už léta roste.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 30.9.2013 17:59

Je-li tuhá zima a květináče celé promrznou, mohou některým choulostivějším rostlinám umrznout kořeny. Dalším problémem může být, že rostliny v květináčích jednoduše uschnou, protože odpar, ač malý, pokračuje a nikdo je nezalévá. Je.li květináč konický, neměl by mrazem prasknout, ve tvaru válce, krychle nebo soudku ale puknout může.
   Jednoduché zimování je možné tak, že květináče i s rostlinou zakopete do záhonu. Chráníte tak kořeny před mrazem i suchem. Venkovní bonsaje zimujeme tak, že je vyjmeme z misek, kořenový bal zabalíme do propustného pytle a zakopeme do půdy.

host - 248.87 (?), 30.9.2013 19:20

Obložením polystyrénem jim rozhodně neublížíte, také se obkládají slámou (přes ni doporučují bublinkovou fólii), nebo kolem květináče zapíchnout kolíky a prostor vysypat opadaným listím, nebo obalit jutou a tak všelijak. Pokud je necháte normálně pod oblohou, tak vláhu mít budou.

Jako malá holka jsem babičce zabavila plochou kameninovou mísu na těsto a osázela ji různými skalničkami a drobnými jarními cibulovinami. Normálně kolik let na balkoně přezimovala - bez jakékoliv ochrany.  

Další možnost je pořídit si do květináčů rostliny, které snesou přezimování doma. Já takhle každoročně stěhuji palmu, olověnec, oleandr, osteospermum, lantanu a nemrazuvzdornou kopretinu - zimuji je v normální pokojové teplotě, i když chladnější místnost jim svědčí víc.           Lída

Uju - (29) - 63.2 (?), 4.10.2013 12:34

Děkuji za reakce. No, domů je přenášet nemohu bo jak už sjem psala nemám tolik prostoru(sousedka má sklep, tak má vyřešeno), no, má představa, že budu pěstovat v květníkách, je ibišek(venkovní), nějaká ozdobná tráva, thůjka atd...- něco co je schopno sost vyrůst. Zakopávat do země se mi upřimně nechce-ono taky moc není kam-všude něco roste.

No, prubnu ten polystiren, navrch kolem dál listí nebo slámu. Uvidím jestli nějaká vydrží. Děkuju za odpovědi.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 4.10.2013 13:31
Tak ten venkovni ibisek treba dost omrzava u nas i kdyz roste v pude. Casto byva na jare dost vetvicek suchych. Ale zase obvykle ochotne vyrasi nove vetvicky. Takze se pak da cekat, za vymrzne i v tom kvetinaci a nebude to jen vina toho kvetinace.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz